Kazincbarcika hírei

2012.06.07. 14:23

Fesztivál térségi összefogással

Kazincbarcika - A jövő héten rajtol a XII. Borsodi Művészeti Fesztivál.

Kazincbarcika - A jövő héten rajtol a XII. Borsodi Művészeti Fesztivál.12 nap, 15 település, 21 helyszín, közel 50 program – ez Észak-Borsod legnívósabb összművészeti fesztiváljának száraz statisztikája.

A XII. Borsodi Művészeti Fesztivál 2012-ben június 13-án nyitja meg kapuit a kultúra és a zene kedvelői előtt. Az eseménysorozat főszervezője idén is a kazincbarcikai Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ, de a fesztivál egy térségi összefogás eredménye, önkormányzatok és támogatók közös erőfeszítésének gyümölcse.

A hagyományok mentén, de megújulva

A „rajt” előtti sajtótájékoztatón Kerekes Ottó igazgató köszöntötte a megjelenteket, rövid áttekintést nyújtva az előző több mint egy évtizedről.

Klimon István alpolgármester beszédében arról szólt, hogy városvezetőként nagyon büszke arra, hogy a fesztivál meghatározó kulturális eseménye lett a térségnek, páratlan értékeket teremt és közvetít. Ezért nem kérdés, hogy a 2001-ben alapított eseményt Kazincbarcika Önkormányzata továbbra is támogassa.

„A Borsodi”-ba idén – a Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. és Kazincbarcika mellé - 9 önkormányzat, illetve annak intézménye, egyesülete szegődött társrendezőként: Bánhorváti, Berente, Dédestapolcsány, Dubicsány, Edelény, Mucsony, Sajókaza, Sajószentpéter és Szendrő települések kapcsolódnak valamilyen formában az eseménysorozathoz.

Az előadók, programok idén is hihetetlen széles művészeti skálán mozognak, ahogy Szitka Péter polgármester köszöntőjében írta: „A 12 napon át tartó művészeti kavalkádban valamennyi korosztály részére olyan programokat, fellépőket kínálunk, ami garancia a „határtalan” szórakozásra, az igényes, vagy könnyed kikapcsolódásra.

A helybe hozott világszínvonalú produkciókat ritkán látható, vagy éppen közkedvelt zenekarok, művészek előadása egészíti ki, miközben rendezvényeink ismét bebarangolják a Sajó-völgyet, felfedve a legtitokzatosabb rejtett zugokat, féltett kincseket.”

Huszonegy észak-borsodi helyszín

A fesztivál helyszíneit idén is kastélyok, templomok, kiállító- és színháztermek, és a csodás természeti környezet adja, csak néhány név ízelítőül: a kazincbarcikai Csónakázó-tó, a Strand és a Szent Család templom, a Lázbérci víztározó gátja, a kurityáni Pálos kolostor, a tardonai református templom, a bánhorváti kastélypark és többek között az Aggteleki Cseppkőbarlang. Dubicsányban az autentikus Fignár Fesztivál Udvar 2012-ben már 6. alkalommal nyitja meg kapuit, a helyszín egy igazi mini-fesztivál a fesztiválban. A házigazdák idén a zenei programok mellett a közelmúltban elhunyt nagyszerű művész Mezey István emléke előtt adóznak, “Emlékezés egy barátra” címmel.

„Legyen a zene mindenkié!”

A sajtótájékoztatón valamennyi fellépőt és helyszínt részletesen bemutatták, képekkel, zenés aláfestéssel, filmmel. Nem lesz könnyű választani a kiváló programok között, hiszen könnyű- és komolyzenei koncertek, gyerekelőadások, kiállítások, borlovag-avatással egybekötött bormustra, író-olvasó találkozó és számos egyéb ötletes program színesíti a városlakók, a környékbeliek, és az idelátogatók napjait. Néhány nagyobb név a sok-sok fellépő közül: Péterfy Bori, Vodku, Kiscsillag, Halász Judit, Magna Cum Laude, a Esthajnal, Sebestyén Márta, a L’Art Pour L’Art Társulat, a Ghymes, Tátrai Tibor-Szűcs Antal Gábor, és a Benkó Dixieland Band.

A fesztiválra a jegyek árusítása már megkezdődött, ami idén virtuális módon is a közönség rendelkezésére áll a www.borsodimuveszetifesztival.com weboldalon.

Itt a rendezvénysorozattal kapcsolatban minden további információ (helyszínek, programok, fellépők, szálláshelyek stb…) naprakészen elérhető egy nagyon kellemes virtuális barangolás során.

- GJ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!