Kazincbarcika hírei

2011.04.07. 09:37

Megszületett a Sajóvölgye Focisuli SE

<p>Putnok - Már „térképezik” a településeket az új egyesület szakemberei, beindult a toborzás.</p>

 „...úgy gondolom, találok majd a közeljövőben olyan feladatot a magyar futballban, ami nekem való” – nyilatkozta mindezt január elején Kádár Zsolt, akivel pár nappal korábban közölték az NB II-es Kazincbarcikai SC-nél, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájára. Eltelt három hónap, és elindult valami teljesen új Észak-Borsodban...
– Két kollégámmal, Sándor Zoltánnal és Kócsi Józseffel nem egyszer beszélgettünk arról, hogy mi az, ami korábban hiányzott Barcikán – vágott bele Kádár Zsolt. – A toborzókat mindig meghirdettük, sajtóban, ahol csak lehetett, mégis kevés gyerek jött el hozzánk, egyszerűen nem tehették meg a szüleik, hogy 30-40 kilométerről beutaztassák őket. Akkor mi a megoldás? Ha mi, edzők megyünk a gyerekekhez, a legkisebb falvakba is, mert meggyőződésünk, hogy tömegesíteni, ami a magyar labdarúgás egyik sarokpontja, csak így lehet, és így lehet a 6-12 esztendős gyerekeknek esélyt adni arra, hogy megfelelő képzéshez jussanak.

Neves alközpont-névadók

Az ötlet „megjárta” Felcsútot, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát is, miután Kádár Zsolt kíváncsi volt az ottani szakmai igazgató, Gellei Imre véleményére.
– Egy héttel később felhívott Gellei úr, és azt mondta, kiváló az anyag, tele jobbnál jobb elgondolásokkal. Elképzeléseinket egyeztette az akadémia szakmai irányító testületével is, és ennek az lett az eredménye, hogy a PFLA együttműködéséről biztosított bennünket. Példaértékű hozzáállást tanusított és az ügy mellé állt két országgyűlési képviselő, Tamás Barnabás, Putnok polgármestere, illetve Demeter Zoltán, Bánhorváti polgármestere, akik alapítói lettek a létrehozott sportegyesületnek, míg az elnök Negrutz Ágoston cégtulajdonos, a Putnok VSE elnöke lett, aki folyamatosan segíti a munkát.

Rendelkezésre bocsátják

Eredetileg négy alközpontot terveztek, de az érdeklődés a vártnál nagyobb volt, így hat lett belőle.
– Eddigi tapasztalataim alapján az összefogás minden várakozást felülmúl, valamennyi település vezetője pozitívan segíti munkánkat. Véleményem szerint ez a kezdeményezés egyedülálló Magyarországon – fűzte hozzá az UEFA A licenszes szakember. – Bár nagyon nehéz anyagi helyzetben van a települések többsége, döntő részük már kinyílvánította részvételi szándékát. Az alközpontokban lassan elindul a munka, első lépésben egymás közötti tornákat szervezünk majd. Mindenkivel foglalkozni szeretnének, ám a legtehetségesebbek, miután átmentek a legkülönbözőbb szűrőkön, a putnoki központban elitképzésben fognak részesülni. A gyerekeket autóbusz szállítja majd az alközpontokba, majd onnan haza. A központ és az alközpontok településeinek polgármesterei szándéknyilatkozatban vállalták, hogy létesítményeiket az általunk kért időpontokban egyesületünk rendelkezésére bocsátják. Az alközpontok névadói, akikben közös, hogy térségünkhöz kötődnek, hiszen a mi stábunk nevelte őket, egyből segítségükről biztosítottak, amit köszönök nekik. Remélem, három-négy havonta lesz idejük megnézni, milyen munkát is végzünk a Sajóvölgye Focisuli SE-nél.
Kádár Zsolt
arra a kérdésre, hogy „Az anyagi hátteret milyen forrásokból kívánják biztosítani?”, elmondta:
– Egyrészt helyi, környékbeli cégek, vállalkozók támogatásából, aztán különböző pályázatok révén, a Puskás Akadémia támogatásából, a települések egy minimális díjas hozzárulásából, illetve jelképesnek mondható tagdíj bevételből.

Még jót is tehet

„Nem érzi úgy, hogy ezen sportegyesület létrehozásával némileg odaszúr volt egykori klubjának, a KBSC-nek?” – vetettük fel Kádár Zsoltnak, aki erre az alábbiakat válaszolta:
– Nekem eszem ágában sincs a KBSC-t bántani, miután húsz évet dolgoztam szeretett klubomnál, de ott most más utat választottak. Jelenlegi stábunkban kilenc olyan edzőkolléga van, akik nemrégiben még a KBSC-nél dolgoztak, ám különböző okok miatt távoztak, vagy távozniuk kellett a klubtól. Csupán arról van szó, hogy szeretnénk még egy alternatívát kínálni a környékbeli gyerekeknek. A magyar labdarúgásnak, a gyerekeknek az a jó, ha minél több színvonalasabb műhely működik, ahol képzett edzők foglalkoznak a labdarúgó palántákkal. Ez az új kezdeményezés a kazincbarcikai focinak is jót tehet... Azt érzem, hogy újra lelkes vagyok, hogy a gyermekfutballért tehetek, és bízom benne, hogy a kezünk alól újra sok jó játékos kerülhet a magyar labdarúgásba.
-MI-

Tények

Alapítók: Tamás Barnabás, Demeter Zoltán.
Elnök: Negrutz Ágoston. Elnök-helyettes, szakmai igazgató: Kádár Zsolt. Titkár: Czirle Zsolt. Elnökségi tagok: Sándor Zoltán, Koszta Péter, Kócsi József. 
Központ: Putnok
Alközpontok:
1.: Bánhorváti, Komlósi Ádám Alközpont (vezető: Béres Csaba, edző: Barna Imre)
Települések: Nagybarca, Sajóivánka, Vadna, Mályinka, Tardona, Dédestapolcsány, Nekézseny, Sáta.
2.: Múcsony, Lipcsei Péter Alközpont (vezető: Lipcsei Imre, edző: Szabó István)
Települések: Sajókaza, Szuhakálló, Rudolftelep, Kurityán, Felsőnyárád, Ormosbánya, Izsófalva, Jákfalva, Dövény.
3.: Dubicsány, Elek Ákos Alközpont (vezető: Koszta Péter, edző: Kovács Roland)
Települések: Serényfalva, Bánréve, Kelemér, Hét, Királd, Sajónémeti, Sajógalgóc, Sajópüspöki, Sajómercse, Borsodbóta, Uppony, Sajóvelezd.
4.: Rudabánya, Zabos Attila Alközpont (vezető: Kócsi József, edző: Czirle Zsolt)
Települések: Trizs, Ragály, Felsőtelekes, Alsótelekes, Szuhogy, Zubogy, Felsőkelecsény, Imola, Kánó, Alsószuha, Zádorfalva, Aggtelek.
5.: Sajószentpéter, Pollák Zoltán Alközpont (vezető: Soltész Imre, edző: Kocsi Zoltán)
Települések: Sajólászlófalva, Kondó, Radostyán, Parasznya, Varbó, Alacska, Sajókápolna, Berente.
6.: Kazincbarcika, Surányi Endre Szakképző Iskola (kordinátor: Sándor Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!