Ingatlanajánló

2022.11.19. 08:00

Hihetetlen! Eladó a monoki Monaky-kastély!

Az eladó várkastély a 16. század óta áll Monokon. A Monaky-kastély néven ismert kincs most bárki számára elérhető az ingatlanpiacon. Az ár (az euró árfolyam fényében jelenleg) mindössze 199 millió forint!

“A várkastély épület pince+földszint+emelet kialakítású, melyben lakó-kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. Eredetileg a XVI. században épült várkastély és a hozzá tartozó cselédház, amelyet korábban többször átépítettek, felújítottak, de az elmúlt években már nem használták őket, emiatt azok felújításra szorulnak, a műemléki előírásoknak megfelelően. A várkastélytól keletre elhelyezkedő, korábban cselédházként funkcionáló épület, földszinti kialakítású, melyben lakó- kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A kastély felújításra szorul.

Szerkezet ismertetés:

Alapozás: Kőalap

Felmentő falszerkezet: Kő és tégla

Válaszfalak: Kő és tégla

Födémszerkezet: Beton

Padlóburkolatok: Kerámia lap, parketta

Homlokzat: Vakolt, kőporos

Tetőszerkezet: Fa szerkezetű tető, cserép fedés

Fűtés: Minden nagyobb helyiségben

Telekterület: 12005 m2

 

I R Á N Y Á R : 484.184 Euro+ áfa [...]”

 

A kastély története

“A kastély a falu központjában lévő domb tetején, reneszánsz stílusban, 1570–1580 körül épült. Építtetése a tehetős középbirtokos Monaky János nevéhez fűződik. 1567-ben már Monaky Mihály volt a tulajdonos, mikor Hasszán temesvári pasa megostromolta és elfoglalta. Majd 1673-ban Thököly Zsigmond vallhatja magáénak. 

A Monaky-család 1693-ban fiúágon kihalt, ezután női ágon öröklődött tovább a kastély. Monaky Annának Andrássy Mátyással kötött házassága révén az Andrássyak tulajdona lett egész Monokkal és környékével együtt. A 18. században az örökösök között megosztott Monoki uradalom, a kastéllyal együtt az Andrássy család kezében újra egyesült. 

A 18. század második felében, mint a magyar főurak többsége, már az Andrássyak sem érték be ezzel a szolidabb kiskastéllyal, nagyobb építésébe kezdtek, de a régit továbbra sem hanyagolták el. A II. világháború után iskola működött benne, majd a termelőszövetkezet előbb magtárnak, később irodaháznak használta. Az 1990-es években újra szükségessé vált a felújítása, de ennek költségeit már nem tudta állni a helyi önkormányzat, így 1999-ben az épület eladásra került. A felújítás előtt Feld István és Simon Zoltán vezetésével újabb régészeti ásatásokra került sor. [...]”

További részletek és fotók az ingatlanbazar.hu oldalán!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!