időközi választás

2020.10.11. 22:36

Megbukott a Gyurcsány vezette baloldali koalíció

A Fidesz-KDNP képviselője a választók voksainak 50,87 százalékát szerezte meg.

Dr. Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje szerzett több szavazatot a vasárnap tartott időközi országgyűlési választáson. A 6. számú választókörzetben – amelybe 42 település tartozik, köztük Tiszaújváros, Szerencs, Szikszó, Bőcs, Onga, Tokaj városok – azért kellett időközi országgyűlési választást kiírni, mert a térség parlamenti képviselője, Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP) 2020 július 10-én motor balesetben elhunyt.

Az időközi választáson a választópolgárok 44,57 százaléka jelent meg. Végül dr. Koncz Zsófia szerzett mandátumot, aki a szavazatok 50,87 százalékát szerezte meg – a voksok 99,09 százalékos feldolgozottságnál – szoros versenyben, Biró Lászlóval, az ellenzék jelöltjével, akikre a választók 45,9 százaléka voksolt.

Dr. Koncz Zsófia az elhunyt képviselő, Koncz Ferenc leánya. Szerencsen született, jogász végzettségű, 2017-től Magyarország washingtoni nagykövetségén dolgozott külpolitikai munkatársként. Mint az Északnak korábban fogalmazott, édesapja megkezdett munkáját szeretné folytatni..

– Véget ért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az időközi országgyűlési választás. Bemutatom a magyar parlament legújabb tagját – fogalmazott Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke vasárnap a Szerencsen tartott sajtótájékoztatón, mielőtt átadta a szót Koncz Zsófiának, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú országos egyéni választókerület országgyűlési képviselőjének.

Bizalom a közös munkához

– Köszönöm a sok ezer ember bizalmát, akik rám szavaztak a mai napon. Közösön dolgoztunk egy olyan kampányban, amelyre édesapám, Koncz Ferenc is büszke lenne – mondta nemsokkal azután Koncz Zsófia, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a választási eredmények feljogosítják a parlamenti mandátumra. Hozzátette: mindazoknak szeretne képviselője lenni, akik elmentek szavazni.

– Együtt dolgozni, és folytatni a megkezdett munkát, a megkezdett közös munkát – hangsúlyozta a magyar parlament legújabb tagja.

Jól választottak a választók, és ehhez gratulált mindazoknak, akik éltek a választójogukkal Kósa Lajos, majd a rövid sajtótájékoztatón levont néhány tanulságot.

Nem a „vegyesfelvágottra”

– Az egyesült baloldal semmilyen gátlástól nem riad vissza, de a Gyurcsány-féle vegyesfelvágottból nem kérnek a választópolgárok. A választás a demokrácia ünnepe. Ez a választás is azt bizonyítja, hogy demokrácia van Magyarországon, a választópolgárok pedig tudtak választani, tudtak dönteni – hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

Mint ismeretes az időközi választásra azért került sor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú országos egyéni választókerületben, mert Koncz Ferenc, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője tragikus hirtelenséggel motorbalesetben elhalálozott júliusban. Koncz Zsófián kívül a jobbikos Bíró László, a Párbeszéd, az MSZP, a DK, a Momentum és az LMP jelöltjeként, Tóth Ádám független, Váradi Gábor független, Sóváriné Bukta Erika pedig a Demokrata Párt jelöltjeként indult a parlamenti mandátumért.

A Nemzeti Választási Iroda a választást eredményesnek nyilvánította, és valasztas.hu adatai szerint 99,09 százalékos feldolgozottságnál Koncz Zsófia az érvényes szavazatok 50,87 százalékát szerezte meg, összesen 17597 szavazatot kapott. Bíró László az érvényes szavazatok 45,9 százalékával összesen 15875 szavazatot szerzett. Tóth Ádám 770 szavazatot, Váradi Gábor 264 szavazatot, Sóváriné Bukta Erika pedig 83 szavazatot kapott.

Kevesebben és mégis többen

A vasárnapi időközi választáson egyébként a 77701 választásra jogosult választópolgárból 34589-en járultak az urnákhoz, ami a választópolgárok 44,51 százalékát jelenti. Legutóbb a 2018-as országgyűlési választások alkalmával a választópolgárok 65,79 százaléka élt a választójogával. Koncz Ferenc a szavazatok 49,3 százalékát szerezte meg.

Koncz Zsófia a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: nagyon szép kampány volt az elmúlt két hónap munkája, amely sok erővel vértezte fel. Heterogén a választókerület és mind a 42 településnek megvan a maga szépsége, tette hozzá a fideszes országgyűlési képviselő.

Miniszterelnöki gratuláció

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz elnöke közösségi oldalán gratulált Koncz Zsófiának: „Gratulálok, Koncz Zsófia! Édesapád most nagyon büszke lenne rád, ahogy mindannyian azok vagyunk. Találkozunk a parlamentben!” – fogalmazott a kormányfő Facebook oldalán.

Munka a megyei közgyűlésben

Bíró László vasárnap este sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a választókerülethez tartozó 42 település lakóinak, kiemelten azoknak, akik elmentek vasárnap szavazni, valamint gratulált a fideszes Koncz Zsófia sikeréhez is.

– Ez most sajnos kevésnek bizonyult – kezdte Biró László. – Őszintén hiszem, hogy a megyei közgyűlésből végig tudom kísérni Koncz Zsófia munkáját és remélem, hogy a 42 településnek tett ígéreteit, amelyek elhangzottak a kampány folyamán, meg tudja valósítani. Őszintén köszönöm a pártoknak az összefogást. Köszönöm azoknak, akik megértve ennek az összefogásnak a jelentőségét, rám szavaztak. Hiszek benne, hogy ez 2022-ben sikerülhet – emelte ki az ellenzési összefogás jelöltje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!