csernelyi varroda

2020.10.03. 08:00

A varrónők bérére már nem jutott a nagy állami és képzési támogatásból

Többek bérét és az ígért húszezer forintokat sem adta oda Biró László – állítják a csernelyi varroda egykori munkavállalói.

20200928 Csernely fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A bezárt, volt varroda épület, - riporthoz.

Fotó: Ádám János

Miskolctól mintegy hatvan kilométerre, Ózdtól tizenegy kilométerre fekvő kistelepülés. Több mint hétszáz lakossal. Iskola, óvoda nincs – a településen élő gyerekek Egerbe vagy pedig Ózdra járnak. A falu látnivalója egy romos kastély és egy római katolikus templom. Minden évben derelyefesztivált is rendeznek. A dimbes-dombos vidék igazán festői.

 

Évek óta várják

Az elmúlt hetekben azonban a falu neve a liberális baloldal által támogatott jobbikos Biró László országgyűlésiképviselő-jelölt ügyei miatt kapott országos visszhangot. Itt volt a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet egyik fióktelepe varrodával, ahol nyolc varrónő 2016 júniusa óta várja a munkabére egy részének a kifizetését.

Azt is megtudtuk: nemcsak a munkabérükre, hanem az ígért 20 ezer forintokra is többen várnak, amit egy tanfolyam sikeres elvégzése esetén ígért nekik Biró László, állítják az egykori dolgozók. Az Észak-Magyarország információi szerint a tanfolyamra Biró több millió forint képzési támogatást kapott.

Ígéret szép szó...

– Húszezer forintot ígért, ha levizsgázunk az OKJ-s tanfolyamon. Varrónőnek tanultunk – tudjuk meg az egyik egykori alkalmazottól.

Kérdésünkre pedig, hogy szükség volt-e a varrónői tanfolyamra, ha már a varrodában dolgoztak, azt mondja: örültek neki, hiszen szakmunkás-bizonyítványt kaptak végül. Igaz, hónapokig jártak szombatonként elméleti és gyakorlati képzésre. A befektetett munka eredménye végül elmaradt, mert mire emelkedett volna a fizetés a szakmunkás-bizonyítvány miatt, addig a szövetkezetnél leszámoltatták a dolgozókat. Az ígért húszezer forint pedig elúszott.

A varroda egykori dolgozói azt is beszélik: olyan is volt köztük, akinek volt már varrónő szakmunkás-bizonyítványa, de járt a tanfolyamra. Ezért pedig dupla pénzre kapott ígéretet Birótól, ami szintén csak ígéret maradt.

Évtizedek emléke

Ottjártunkkor nehéz elképzelni, hogy a kövesúton és rozsdás kapun át megközelíthető elhanyagolt ingatlan területén álló épületekben valamikor több mint kétszáz varrónő dolgozott: varrtak a világ minden részére, mesélik büszkén a sérelmek mellett.

Csernelyen 1972 óta működött textilipari üzem. Vannak helyiek, akik évtizedeket dolgoztak a varrodában, és úgy emlékeznek, hogy a bányabezárások idején a környék településeiről az asszonyok is a csernelyi varrodában találtak munkát.

Munkaszerződés nélkül

2014. október elején érkezett meg Biró László a csernelyi varrodába a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezettel, emlékeznek vissza az egykori dolgozók. Bíztak benne: lesz munka. De eleinte, mesélik, nem volt munkaszerződés sem: azokat csak 2014. november végétől kezdték aláírni a munkavállalók.

A viharos több mint másfél év után 2016 júniusában került ki a szociális szövetkezet Biró kezéből. Ekkor ragadt bent nyolc varrónő bére, ami miatt közel öt év elteltével elmondásuk szerint még most is azt érzik a varrónők, hogy bennük van az elégedetlenség.

Féltek

Arról beszél az egyik egykori dolgozó, hogy azt várták a szociális szövetkezettől: hoznak munkát, a varrónők pedig tudnak dolgozni. A dolgozók ugyanis többnyire darab után kapták a fizetésüket: ha nem volt munka, nem volt annyi pénz sem. Ezért többször előfordult, hogy munkát kértek. „Varrtunk volna többet, de nem volt több” – mondja az Északnak nyilatkozó egykori dolgozó, aki úgy emlékszik: Biró László megjelent, és agresszív stílusban megfenyegette őket, amikor a pénzüket kérték. Többen „a sírást is elkezdték”, mondja az asszony, de sokan azt érezték ez után az eset után: nincsenek biztonságban.

A Hír TV-nek az elmúlt hetekben többen arccal és névvel is vállalták a nyilvánosságot: elmondták, hogy nem kapták meg a bérüket: 51 ezer, 85 ezer, 22 ezer, 57 ezer, 35 ezer, 54 ezer és mintegy 110 ezer forintot. Megtudjuk az Északnak is nyilatkozó egykori munkavállalótól, hogy úgy emlékszik, a 2016. június 1-je és 2016. június 23-a között keletkezett bértartozás miatt folyamatosan keresték Biró Lászlót. A nyilatkozók közül többen úgy látják, hogy a meg nem kapott bérük nagyon hiányzott a háztartásuk kasszájából.

85+35 és a többi

– Özvegy vagyok, nyugdíj mellett dolgoztam, hogy ne szoruljak a gyermekeim segítségére. Ez a pénz nem annyit ért, mint most – mondja Sz. J.-né, aki az elmúlt napokban a hírek olvastán többször elővette a korábbi „varrodás” papírjait, és azt látta, hogy volt olyan, hogy az egyhavi bérét három részletben kapta meg abban az időben, amikor a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetnél dolgozott.

Az idős hölgy 85 ezer forintot vár – 2016 óta. Azt meséli még, hogy sok kényelmetlenséggel járt az is, hogy kötelezve voltak, hogy egy meghatározott banknál nyissanak számlát, akkor is, ha volt saját bankszámlájuk, mert oda kapták a bérüket. B.-né Judit állítása szerint 35 ezer forintot nem kapott meg.

– Kispénzű emberek vagyunk. Fontos lett volna az a kis összeg rezsire vagy alapélelmiszerekre, és a gyerekek neveléséhez is nagy szükségünk lett volna rá. Kellett volna egy biztos pont, ahol lehet dolgozni, ahol nem az van, hogy nem fizetnek ki, vagy a jövő hónaptól nincs munka – húzza alá, majd sorolja, hogy a csernelyi varroda után dolgozott Ózdon, most pedig Miskolcra jár egy multihoz.

Sz. J.-né szerint téma volt a dolgozók között Biró László fenyegetőzése is, hogy lelövi őket, ha még egyszer zak­latják.

– Meg voltunk ijedve. Családos anyuka vagyok, féltettem a családomat és magamat is. Ilyenkor az ember mindenre gondol, hogy mi történhet – halljuk B.-né Judittól.

Háttérben

Az Észak-Magyarország információi szerint egyébként a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetet 2013-ban alapították hétmillió forint jegyzett tőkével. Fióktelepként pedig a Csernelyen, az Aknatelepen található ingatlan lett bejegyezve 2014. október 1-jei változásidőponttal. 2016. február 22-én végrehajtást rendelt el a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

A cég székhelye pedig már 2016. május 16-án megváltozott: egy budapesti Gyám utcai ingatlanra. Erre az időpontra tehető a változás a cégjegyzésre jogosultak tekintetében is a cégkivonat szerint. Az igazgató elnök személye: Móczár János. A felügyelőbizottság tagjai is megváltoztak 2016. május 16-ai dátummal: két tápióbicskei és egy nagykátai lakos adatai jelentek meg a cégkivonatban.

Az Észak-Magyarország megkereste Biró Lászlót is, aki tagadja a vádakat, életszerűtlennek nevezte a varrónők állítását, az ügyeivel foglalkozó sajtót pedig kritizálta.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!