Triatlon

2024.07.07. 12:36

Két olimpikonunk, Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor is a világkupa döntőjében

A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál szombati, INNO-COMP napjának legnagyobb attrakcióját a jubileumi, 25. Triatlon Világkupa elődöntői jelentették. Ennek eredményeként a vasárnapi döntőben ott lesz két olimpikonunk, Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor, valamint további három magyar férfi és két női versenyző is.

Kuttor-Bragmayer Zsanett a 2. helyen ért célba és jutott a döntőbe

A Dísztó-partján megépített pontonra elsőként az 1. női futam indulóit szólították be név szerint a rajthoz. Innentől kezdve 20 percenként, ráindítással követte egymást a még hátralevő egy női és három férfi futam rajtja. A 750 méteres úszást 3, a 20 km-es kerékpározást 2, míg az 5 km-es futást 3 körben teljesítették a versenyzők.

Az elődöntők legjobbjai vasárnap, a 30-30 főt számláló fináléban folytathatják a versenyzést. Ehhez egyenes úton a női futamokban az első 14, a férfiaknál az első 9 között kellett végezni. A fennmaradó két, illetve három helyet a következő kettő, valamint három legjobb idő birtokosa kapta meg.

Nem bízta a véletlenre

Az 1. női elődöntőben a tokiói olimpia 12. helyezettje, a párizsi olimpiára készülő Kuttor-Bragmayer Zsanett az úszás során tudatosította a többiekben, hogy ő bizony ezúttal nem bízza a véletlenre a jó helyezést. Nemes egyszerűséggel megnyerte az első számot. A kerékpározás felénél egy nyolcas, az amerikai Summer Rappaport, a német Marlene Gomez-Göggel, Selina Klamt, a svájci Anja Weeber, az ausztrál Emma Jeffcoat, a brit Olivia Mathias és persze Zsanett már egy perces előnyt jegyzett az üldözőkkel szemben.

Újabb 10 km elteltével, a második depózásnál a hét tagúra csökkent élboly megduplázta előnyét. A futásra Kuttor-Bragmayer Zsanett ment ki elsőként, de ott Gomez-Göggel gyorsan átvette tőle a vezetést. Újabb egy kör elteltével, sőt a célba érkezésig hátralevő időben a sorrend nem változott, így Zsanett a 2. helyen jutott be a fináléba. Ott lesz a döntőben többszörös olimpikonunk, Kovács Zsófia is, aki nagyon kiegyensúlyozottan, stabilan versenyzett.

Békésen a rekkenő hőségben

A 2. női futamban a brit Sian Rainsley nyerte az úszást, Nádas Nóra Romina a 7. helyen járt a verseny ezen szakaszában. Az öt tagú kerékpáros szökésben a német Anabel Knoll és Lena Meisner, a brit Sian Rainsley, a francia Ilona Hadhoum és a szlovák Zuzana Michalickova szakadt el a többiektől és kezdhette meg bő 50 mp előnnyel a futást.

Ez az ötös a rekkenő hőségben a 2. kör végén is „békésen”, egymást nem bántva, együtt futott. Biztos továbbjutásuk tudatában az sem zavarta őket, hogy a hajrában a brit Vicky Holland felfutott a második helyre. A magyarok közül Sarcia Boglárka a 12. helyet harcolta ki, így biztos döntős lett. A 15. Nádas Nóra Romina idővel lehet részese a finálénak.

Az első hely nem forgott veszélyben

Az 1. férfi elődöntőben mindjárt a címvédő Lehmann Csongornak is szurkolhatott a tiszaújvárosi közönség. Csongi az úszásban a francia Baptiste Passemard után mindössze 1 másodperccel indult el a depóba, ahol kettősükhöz csatlakozott a chilei Cristóbal Baeza Munoz és a még az U23-as korcsoporthoz tartozó Kovács Gyula. Ez a kvartett olyannyira jól összedolgozott, hogy sikerült másfél perccel megelőzniük vetélytársaikat.

A futás első körében a párizsi olimpiára készülő, korábbi U23-as világbajnok Lehmann Csongor rálépett a gázpedálra, és már ekkor 20 mp előnnyel vezetett a francia előtt. Újabb egy kör elteltével tovább nyílt az olló, miközben Kovács Gyula feljött a harmadik helyre. Az első hely nem forgott veszélyben, nyert Lehmann, a francia Passemard és a végén nagyot futó ausztrál Callum McClusky előtt. A végig nagyon bátran versenyző Kovács Gyula a 6. helyen jutott be a döntőbe.

Lehmann Csongor végig nagyon magabiztosan versenyzett

A 2. férfi futam úszásában az amerikai Chase McQueen érte el elsőként a partot, de a sarkában ott volt Dobi Gergő, aki a nyolc főt – három ausztrál, két brit, egy amerikai és egy francia - számláló első kerékpáros boly élén tette le a bringáját. A kánikulai rohanás elején az ausztrál Brandon Copeland próbált leválni, amit egyedül Dobi Gergő nem engedett meg neki, olyannyira, hogy a harmadik körben egyszerűen faképnél hagyta az auszit és nemes egyszerűséggel megnyerte saját elődöntőjét.

Negyedikként szerzett jogot a döntőre

A 3. férfi elődöntő koreográfiája úgy alakult, hogy a mieink közül az U23-as világbajnoki ezüstérmes Kiss Gergely a 10. helyével bizonyult a legjobb úszónak. Ezt a számot a japánok kiválósága, Takumi Hojo nyerte meg, de a kanadai Aiden Longcroft-Harris és az amerikai John Reed is csak mindössze 2 másodperccel maradt el. A középső számban Hojo, Harris, Reed és a brit Connor Bentley szökésre vállalkozott, ami sikerrel járt.

Ezt a négyest egy percre követte a Kiss Gergely vezette második sor. A futás kezdetekor Reed ragadta magához a kezdeményezést, méghozzá úgy, hogy a második körben már 12 mp előnye volt a második Bentley-vel szemben, amit a célba érkezésig meg tudott őrizni. Kiss Gergely a hajrában megelőzte Harris-t, így negyedikként szerzett jogot a döntőre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában