Röplabda

2023.06.01. 17:00

Az osztrákok jobb színvonalon vannak

Egyen már túl vannak, szombaton következik a második erőpróba.

ÉM

Érd 20230527 Röplabda 2023 férfiak Ezüst Európa Liga Magyarország Grúzia Fotó Földi Imre Nemzeti Sport csapat

Fotó: Földi Imre

A magyar férfi röplabda-válogatott a napokban kezdte meg szereplését az Ezüst Európa-ligában, a B-csoportban, az első forduló keretében, hazai környezetben, az Érd Arénában Grúzia volt az ellenfél. ifj. Nagy Péter szövetségi kapitány alakulata – hét újonccal a soraiban – magabiztos, 3:0-s (11, 13, 15) győzelmet aratott. Az együttes bő keretében van a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika részéről Kiss Máté, illetve Péter Benedek, előbbi lehetőséget kapott az összecsapáson, míg utóbbi ezúttal kimaradt a pályára lépők közül. Ugyancsak ott volt, és 16 pontot szorgoskodott össze a barcikai utánpótlásába tizenévesen bekerült, azonban az előző szezont a székesfehérvári MÁV Előre SC-Foxconn csapatánál letudó Bibók Balázs.

A csoportban a grúzokon kívül még az osztrákok szerepelnek, velük legutóbb a 2021-es El-ben találkozott a magyar csapat, és mindkétszer győzött. A másik trióban Lettország, Ciprus, Feröer-szigetek szerepel, a csoportok két legjobbja jut az oda-visszavágós elődöntőbe, amelynek győztesei vívják majd a döntőt. A sorozat aranyérmese jövőre az arany divízióban szerepelhet.

Nincs eredménykényszer, de...

– Ha jól számolok, akkor a legutóbbi volt a negyedik válogatottságom – kezdte a portálunknak adott nyilatkozatát Kiss Máté. – Az utolsó játszmában egy fél szettet kaptam, addig a liberó feladatkört Bán Viktor látta el. Amikor bementem a pályára, arra figyeltem, hogy próbáljak meg hibamentesen röplabdázni, ez sikerült is, volt két fogadásom. A grúzokról tudtuk, hogy tőlünk gyengébb szintet képviselnek, ezért a győzelem kötelező volt ellenük. Egy siker mindig ad magabiztosságot, önbizalmat, jó visszajelzés volt.

A magyar férfi válogatott május 15-én kezdte el a felkészülést az előtte lévő találkozókra, a játékosok a múlt hét végi meccset követően másfél nap szünetet kaptak, azonban hétfőn 13 órára ,,kiírta" a találkozót ifj. Nagy Péter, azóta az Érd Arénában dolgozott a társaság.

– Pénteken utazunk busszal Ausztriába, szombaton ott lesz a második mérkőzésünk a csoportban – sorolta Kiss Máté. – Ők már jobb színvonalon röplabdáznak, videóztunk, megnéztük hogyan játszanak, ezt a tudást igyekszünk a lehető legjobban hasznosítani majd a pályán. A sorozat indulása előtt az hangzott el, hogy nincs eredménykényszer, ne görcsöljünk, hiszen ez az első ilyen jellegű próbálkozás ezzel a fiatal társasággal. Ugyanakkor természetes, hogy szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni, az osztrákok ellen is egy pozitív eredményt elérni.

Kiss Máté az előző évad elején érkezett Kazincbarcikára, s tudakoltuk tőle, hogy jelenleg miként néz ki a jövője.

– A szerződésem még egy évig a Vegyészhez köt, úgyhogy maradok. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy miként alakul a csapat, a keretünk, bízom abban, hogy a bajnokságban most már el tudunk érni egy érmes pozíciót, ami sajnos a legutóbbi évadban nem jött össze – nyilatkozta a Vegyész röpise.

A tények

A férfiválogatott Európa-liga programja:
Május 27., 16.00: Magyarország – Grúzia 3:0
Június 3., 17.30, Ried im Innkreis: Ausztria – Magyarország
Június 10., 16.00, Érd Aréna: Magyarország – Ausztria
Június 17., 17.00, Gori: Grúzia – Magyarország

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában