Szabadidősport

2023.06.07. 12:00

Futó és kerékpáros maraton a Bükkben

A hétvégén a terepfutás és a kerékpározás kedvelői versenyzési lehetőséget kapnak Miskolcon.

Szűcs István

Szombaton a 31. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékversenyen, másnap a II. Királyasztal MTB Maratonon minden korosztálynak sportolási lehetőséget biztosítanak.

A rendező Marathon Club Egyesület, a társrendező Miskolc Egészséges Ifjúságáért Alapítvány és a kiemelt technikai partnerként közreműködő Biennale Nonprofit Kft. tagjai ezúttal is a Majális-parkban, a Királyasztalon alakítják ki a versenyközpontot.

A szombaton megrendezendő 31. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny elnevezésű terepfutó viadalon maraton-egyéni (42,4 km), maraton-váltó (4×10,6 km), félmaraton - egyéni (21,2 km), kismaraton (10,6 km), minimaraton (3,5 km) távok közül választhatnak a sportbarátok. A kedvezményes – egy tányér meleg ételt és névre szóló rajtszámot biztosító – előnevezés június 4-én lezárult, melynek értelmében háromszázan biztosan ott lesznek a rajtnál. Nevezni természetesen a helyszínen is lehet majd, június 9-én (péntek) 16.00-19.00 óráig és június 10-én (szombat) 07.00–09.45 óráig. Ezt a két időpontot az előnevezettek is igénybe vehetik, a rajtszámok átvételére. A három hosszabb egyéni és a váltószám résztvevői 10.00 órakor indulnak, míg a minimaraton rajta 10.15 órakor lesz. A rajtokat megelőzően – a hagyományokat folytatva – koszorúzási ünnepséget tartanak Kisgyörgy Ádámnak, a Bükki Hegyi Maraton elindítójának, 18 éves koráig „felnevelőjének”, a Marathon Club alapító elnökének emléktáblájánál, melyet több, mint 10 évvel ezelőtt helyeztek el a versenyközpontban.

Vasárnap, bringások

A 2023-as Miskolci Maratoni Hétvége második napján, vasárnap, 10.00 órától azonos helyszínen rendezik meg a 2. Királyasztal MTB Maraton elnevezésű hegyikerékpáros versenyt. A 10,5 km-es, 21,4 km-es és 42,8 km-es távokon újdonságot jelent, hogy mind a három távra vonatkozóan e-bike kategóriát is kiírtak. A gyermekeknek a versenyközpontban jelölnek ki egy rövid pályát. A rajtszámot kötelező a kormányon jól láthatóan elhelyezni, becsatolt fejvédő használata mindenki számára kötelező. Helyszíni nevezés és rajtszám-átvétel a versenyközpontban, június 9-én (péntek) 16.00-19.00 óráig, június 10-én (szombat) 12.00–16.00 óráig, június 11-én (vasárnap) 08.00–9.30 óráig. A hosszabb távok rajtja 10.00 órától lesz, míg a gyermekek 10.15 órakor kezdhetik meg a tekerést.

Külön a duplázókat

Az a sportoló, aki futásban és kerékpárban is teljesíti a maratoni távot, részt vesz a „Double Finisher” kategória értékelésében, ahol összetettben abszolút eredményt hirdetnek, a nőknél és a férfiaknál egyaránt. A „Double Finisher Extra” különdíjat az a sportoló veheti át a vasárnapi eredményhirdetésen, aki a legjobb időt éri el. A futó és kerékpáros verseny hosszabb távjainak mezőnye a 10,5 km-es, 330 méter szintemelkedéssel nehezített, 2012-ben sikerrel debütált körpályán vetélkedik. A sportolók körönként visszatérnek az „erdei stadionba”, így a szurkolók, családtagok, a média képviselői folyamatosan figyelemmel kísérhetik a verseny alakulását.

Egyedi befutóérem, ZOO-belépő

A célban a futókat és a kerékpárosokat is egyedi befutóérem várja. Az előnevezőket vendégül látják egy tányér ételre, illetve a bringásokat rántott-húsos szendvicsre. A folyadékpótlást a Borsodi Sör, a Hell és a XIXO termékeinek köszönhetően biztosíthatják majd a résztvevők. A versenyközponttól mindössze 200 méterre található Miskolci Állatkert (Miskolc ZOO) vezetésének jóvoltából június 10-én, szombaton, és június 11-én, vasárnap a sportolók – rajtszám felmutatása ellenében – jelképes, 100 forintos regisztrációs jegy vásárlásával meglátogathatják az intézményt.

A tények


A Miskolci Maratoni Hétvége kiemelt támogatója Miskolc MJV Önkormányzata, melynek vezetője, Veres Pál polgármester a versenyek fővédnöke. Az eseményt – az utóbbi évekhez hasonlóan – ezúttal is támogatta a Sanofi Aventis miskolci gyára. További információ, versenykiírások, pálya-leírások, fotók a www.maratonclubmiskolc.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában