2023.06.08. 15:25

A professzor a hegyen oktatta olimpikon fiát

Az osztrák gyárban pedig új lécekre cserélte a régieket.

Kékesi Mártonnak edző-édesapja, prof. dr. Kékesi Tamás magyaráz a Mölltaler-gleccseren.

Fotó: Olvasónk

Ausztriában kalandozott Kékesi Márton, a DVTK kétszeres téli olimpikon alpesi sízője, aki 2026-ban a harmadik ötkarikás viadalán is szeretne rajthoz állni.

Gyakorolt és kutatott

– Karintiában jártam, a Salzburg városához közeli Mölltaler-gleccseren – mondta a vonal végén a kiváló versenyző, aki civilben a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, továbbá a Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja. – Jócskán a tengerszint fölött voltam, elvégre ez a csúcs, ahol alapoztam, „mindössze” 3122 méter magas. – A múlt héten speciális óriás műlesikló edzéseket végeztem egyetemi tanár és síoktató édesapámmal, valamint néhány szlovén társaimmal. Közben összekötöttem a kellemest a hasznossal: tudományos alapú méréseket csináltam az egyetem mérőeszközeivel. A sízés jellemzőit és az izom oxigén szaturációját elemeztem, konyhanyelven fogalmazva: arra kerestem választ, hogy a combban melyik izom fárad ki jobban. Egy multiszenzoros talpbetéttel pedig a műfaj sajátosságaira, az átlagsebességre, az élszögekre, a kanyar fázisokban lévő talpnyomásra koncentráltam. Az átlagsebességem óránként hatvan, a maximális pedig nyolcvankét kilométer volt. Tökéletes körülmények között dolgoztam, aztán sajnos bezártak, mert a pálya működtetőjének üzletileg már nem érte meg a bolt. Hazafelé még fontos utam volt egy osztrák sígyárba, ahol új lécekre cseréltem a régieket, mert az idén kapott szlalom modelljeim egyszerűen nem váltak be.

Jó tudni

A szaturáció nem más, mint a vér oxigénszállító teljesítményének a százalékos arányszámban megadott értéke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!