Kosárlabda

2023.05.29. 16:04

Ezüstös a Fényi Gyula csapata

Pécsi fiúk és budapesti lányok nyerték a IV. korcsoportos kosárlabda diákolimpia országos döntőt

Debrecenben zajlott a hétvégén a legidősebb általános iskolások kosárlabda országos döntője, ahol összesen 12 csapat harcolt az aranyérmekért. Ebben a korosztályban több mint 200 csapat indult országszerte a körzeti versenyeken, kétszer annyi fiú, mint lánycsapat, a tavalyihoz képest pedig emelkedett a nevezések száma. A megyei döntőket követően 8 fiú és 4 lánycsapat vett végül részt az országos döntőn, így majdnem 150-en mérkőztek meg az érmekért. A fiúknál a pécsi Cserepka János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum, a lányoknál pedig az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola címvédőként érkezett Debrecenbe, ahol végül mindketten megvédték bajnoki címüket. A debreceni csúcseseményt, amelyet a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Hajdú-Bihar Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület rendezett, dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere és Daragó Lászlóné, az MDSZ tiszteletbeli alelnöke nyitotta meg.

A IV. korcsoportos kosárlabda diákolimpia hétvégi országos döntőjében az alábbi dobogós helyezések születtek

Fiúk: 

1. Cserepka János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum, Pécs, 

2. Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola, Körmend, 

3. Debreceni Egyetem, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. 

All star csapat

Orvos Ádám, Debrecen
Szafkó Márk, Debrecen
Bartik Zalán, Körmend
Burony Bálint, Pécs
Pavlik Benjamin, Pécs
A legtöbb pontot dobó játékos: Szafkó Márk, Debrecen
A legeredményesebb testnevelő, felkészítő: Lukács Zoltán, Pécs

Lányok: 

1. Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, Budapest, 

2. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda, Miskolc, 

3. Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium, Sopron

All star csapat

Jánosi Flóra, Budapest
Balogh Enikő, Budapest
Szlávik Blanka, Sopron
Vagyon Réka, Székesfehérvár
Ocsenás Móna, Miskolc
A legtöbb pontot dobó játékos: Jánosi Flóra, Budapest
A legeredményesebb testnevelő, felkészítő: Pusztainé Besenyői Andrea, Budapest

A diákolimpia versenysorozatról általában

A diákolimpia a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 12 MDSZ által rendezett, és további 40 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozat keretében a több mint 300 000 ezer nevező közül 15 ezren jutnak el az országos döntőkig. A diákolimpia fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A diákolimpia országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők. A Diákolimpia® alapszintű (körzeti) versenyei a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósulnak meg

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba, és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában