Női kosárlabda Magyar Kupa elődöntő

2023.03.09. 20:01

Pécs vs. DVTK: a döntőbe jutás volt a tét

A női kosárlabda Magyar Kupa elődöntőit rendezték meg csütörtökön Sopronban, a tét az volt, hogy mely csapatok jutnak be a péntek este 8 órakor kezdődő döntőbe.

Női Kosárlabda Magyar Kupa elődöntő: NKA Universitas PEAC - DVTK Hun-Therm.

Fotó: Koncz Márton

A négy csapatos kupa két nap első meccsét a DVTK-Hun-Therm az NKA Universitas Pécsi EAC ellen játszotta. Utóbbiaknál a sérült Wentzel nem volt bevethető, a piros-fehéreknél Jovanovic maradt ki, mivel csak négy külföldi lehetett nevezni az MK négyes döntőjére.

Diósgyőri szempontból remekül kezdődött a meccs, a több tucatnyi piros-fehér drukker örömére: Aho N. büntetői után Garbin egy duplát, majd egy triplát zúzott a gyűrűbe (0-7). Innen kettőre zárkózott fel a Pécs, majd Kányási húzott be egy hármast (5-10). Nem csak piros mezesek, hanem a pécsiek is szépen termelték a távoli dobásokat, Sanchez csapata harmadik ilyenjét értékesítette (11-14). Aztán megint a DVTK következett, és két dupla után a mecsekiek edzője kért időt a játékrész közepén (11-18). A szünet után Kányási folytatta a remeklést, 10 pontra növelte saját termését, és ezzel csapata 10 fölé került (13-25). A DVTK nem siettette a játékot, koncentráltságuk és nem utolsósorban kiváló lepattanózásuk tisztes előnyt mutatott az első menet végén (19-27).

A második játékrész elején előbb a Puerto Rico-i Gwathmeynek, majd az angol Greennek fújták be a játékvezetők a harmadik faultját. Mivel a diósgyőriek távoli dobásai nem sültek, hat ilyen is kimaradt, Völgyi Péter időt kért (24-29). Nyoma sem volt már ekkor a DVTK mérnöki pontosságú játékának, a feltámadó Kiss V. faultos kosarával a PEAC a meccs folyamán először előnyhöz jutott (30-29). A 15. percben Bernáth egy hármassal hozta egálra a meccset, majd amikor Garbin centergóljával visszaállt a korábbi rend (35-37), a baranyaiak kértek időt. 37-37-es állásnál Katanic sérült meg, a negyed végén a jól játszó Simon Zs. hármasával a Pécs került előnybe a hosszú szünetre (44-43).

Fordulás után

A térfélcsere után Katanic folytatni tudta a játékot, a Diósgyőr pedig elveszítette irányítóját, Guirantes bokája sérült meg, akit le kellett támogatni a pályáról. Green viszont egy ideig ott volt, és az ő gyorsan összeszedett 6 pontja nagyon jól jött a DVTK-nak (47-50). Mivel azonban mástól nem jött gól a pirosak közül, a PEAC fordított (52-50). A 26. percben Greennek befújták a negyedik hibáját, emiatt lehozta a pályáról edzője, ezzel tovább szűkült a piros-fehérek rotációja, hat főre. A 28. percben Völgyi Péter kapott technikait reklamálás miatt, a negyed végén ismét utolsó másodperces gólt szerzett a Pécs, ezúttal ,,csak” duplát (65-60).

Sopron. Női Kosárlabda Magyar Kupa elődöntő: NKA Universitas PEAC - DVTK Hun-Therm. Fotó: Koncz Márton - Nemzeti Sport

Green visszatért a negyedik negyedre, ám pécsi góllal indult ez az etap, Szűcs R. labdaszerzése után volt eredményes. Kellett az időkérés a Diósgyőrnek, de nem csak a hátrányban lévő csapat játéka volt kapkodó. A 34. percben Guirantes is visszajött a pályára, de a Diósgyőr dobószázaléka halvány volt (69-64). Három és fél perccel a befejezés előtt Green kipontozódott, ám Guirantes kiszorított helyzetből szerzett kosarával több mint 10 perc után ismét a DVTK-nál volt az előny (71-72). Az utolsó percet a PEAC 1 pontos fórral kezdte Majd jött egy videózás, ami előtt a pirosak kapták meg a labdát, ám a felvételek megtekintése után mégis a Pécs jöhetett oldalról. Két sikeres büntetővel mondtak köszönetet a mecseikiek (75-72). Diósgyőri időkérés után 22 másodperc volt a hátrány ledolgozására, majd amikor 12 szekundum volt vissza, újabb DVTK pauza jött, a támadás végén Bernáth távoli dobása kiperdült a gyűrűből, ami azt jelentette, hogy pénteken csak a bronzért játszhat a piros-fehér gárda. Az utolsó másodpercben volt még újabb videózás, ami után Völgyi Pétert második technikaija után kiküldték a teremből, így ő már nem láthatta, ahogy Kiss V. büntetőből beállította a végeredményt (76-72).

Ezen a napon a diósgyőri oldalon csak egy légiós, Garbin nyújtott jó teljesítményt, magyar oldalról pedig Bernáth elfogadható játéka mellett csak Kányási hozott extrát, ez pedig kevés volt a kilenc fős rotációban.

NKA Universitas Pécsi EAC – DVTK-Hun-Therm 76-72 (19-27, 25-16, 21-17, 11-12)

Sopron, 350 néző. V.: Nagy V., Ádám J., Győrffy.

NKA Universitas Pécsi EAC: Katanic (2), CALHOUN (12/3), Laczkó (-), Gwathmey (10), KISS V. (20/3). Csere: SIMON ZS. (13/9), SANCHEZ (13/9), Szűcs R. (4), Rátkai (2). Vezetőedző: Jovan Gorec.

DVTK-Hun-Therm: Guirantes (6), Aho N. (4), BERNÁTH (12/6), GARBIN (13/6), Green (11). Csere: KÁNYÁSI (19/9), Grigalauskyte (4), Kiss A. (3), Aho T. (-). Vezetőedző: Völgyi Péter.

Kipontozódott: Green (37.).

Jovan Gorec: – Szerettük volna megmutatni, hogy jó teljesítményre vagyunk képesek egy ilyen fontos mérkőzésen. A lányok nagyon jól küzdöttek, kemény meccset sikerült megnyerniük, gratulálok nekik.

Völgyi Péter: – Csalódás, hogy nem jutottunk az elődöntőbe. A meccs közben sajnos történt két sérülés, Grigalauskyteé és Guirantesé, ami felborította a rotációt, ráadásul nem tudtunk jó százalékkal dobni, pedig kintről megvoltak a lehetőségeink. Nincs idő a sebek nyalogatására, aki sérült az nem játszik pénteken, de legyen bármilyen is az összetétel, mindent megteszünk azért, hogy érmet szerezhessünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!