Női kosárlabda, DVTK

2023.03.10. 19:21

Bebronzult a DVTK-Hun-Therm - Fotókkal frissítve

A női kosárlabda Magyar Kupa négyes döntőjében, pénteken kora este Sopronban, a bronzéremért lépett pályára a DVTK-Hun-Therm együttese.

Bebronzult a DVTK-Hun-Therm.

Fotó: Homoky György

A piros-fehérek ellenfele a Serco Uni Győr gárdája volt, akik a csütörtökön éjszaka véget ért elődöntőben, a házigazda Sopron Basket csapatától 87-68-ra kikaptak.

Nehezen indult a meccs az óra miatt, az időmérő szerkezet az első percben vacakolt, majd egy kis piszkálás után munkába kezdett. A játékosok közül Green volt a legmunkásabb, az első három percben csak ő volt eredményes diósgyőri oldalról (7-2). Az angol center nélkül nem sokra mentek volna a fehér mezesek, akik több tiszta távoli dobást is elhibáztak. A szorgalmas győrieknek sikerült egyenlíteniük, nem is egyszer (11-11, 13-13). A DVTK első tripláját Kányási jegyezte, és ez is kellett a piros-fehérek részsikeréhez, de Green 11 pontja és 4 lepattanója az első negyedben meghatározó volt (17-15).

A második menetben nem cserélődött fel az üldöző és üldözött szerepe, a zöld-fehérek távoli dobásai nem sültek, így a DVTK előnye nem, hogy eltűnt volna, hanem gyarapodott. Völgyi Péter a pihentetés jegyében kért időt a játékrész közepén (27-21). A piros-fehérek büntetőből épülgettek, a győriek szakvezetője, Cziczás László pedig 31-23-nál folyamodott szünetért. A pauza után Guirantes duplájával lett közte 10, ami a negyed végén Ellenberg harmadik hármasával csökkent le hétre (35-28) – érdekesség, hogy az amerikai kosaras személyes termése ezzel 18 pontra módosult.

Hármasok a végén

A diósgyőri szurkolóktól volt hangos a csarnok a harmadik negyedben is, rajtuk ezúttal sem múlt semmi. Ellenberg dobásai kimaradtak (39-30), majd négy győri pont után Guirantes hármasa jókor jött a DVTK számára (42-34), és nem sokkal később Aho N.-é is (45-36). Zónavédekezésre állt át a Győr, ám a 27. percben Bernáth büntetőivel 10 fölé mentek a piros-fehérek (47-36). A folytatásban Bach szép találatát követően Ruff-Nagy következett, amire Guirantes egy triplával válaszolt. A 30. perc nem a Diósgyőré volt, Kányásinak befújták a negyedik személyi hibáját, a Győr pedig felzárkózott hat pontra (50-44).

Guirantes faultos találata után a Diósgyőr másik erőssége Green következett, büntetőkkel, majd centergóllal (57-44). A Győr dobálta a homály hármasokat, edzőjük időt kért, jöttek a tanácsok az utolsó hat percre. Csakhogy a szünet után Garbin bevert egy hármast, és ezzel a zöld-fehérek kilátástalan helyzetbe kerültek. A külső dobásaik kimaradtak, nem így Garbiné, ezzel húsz fölé ment a DVTK, és tulajdonképpen eldőlt a meccs (65-44). Aho N. trojkája már csak hab volt a bronzszínű tortán. A piros-fehérek 20-0-s etapját Williams zárta le, a szétesett Győr ellen a kiváló negyedik negyedet produkáló diósgyőriek, végig vezetve megérdemelt győzelmet arattak (74-51).

Győzelmével a DVTK-Hun-Therm a diósgyőri női kosárlabdázás 13. kupaérmét szerezte meg, az ötödik bronzot.

DVTK-Hun-Therm – Serco UNI Győr 74-51 (17-15, 18-13, 15-16, 24-7)

Sopron, 300 néző. V.: Praksch, Frányó, Makrai.

DVTK-Hun-Therm: GUIRANTES (19/6), AHO N. (11/6), Bernáth (6), GARBIN (10/6), GREEN (19). Csere: Kányási (3/3), Kiss A. (6), Aho T. (-). Vezetőedző: Völgyi Péter.

Serco UNI Győr: ELLENBERG (18/9), Dombai (3), Dubei (6), Oroszová (2), Williams (6). Csere: Török (2), BACH (11/3), Ruff-Nagy (3), Weninger (-). Vezetőedző: Cziczás László.

Völgyi Péter: – Van csalódás összességében, de erős a magyar mezőny, az elődöntőbeli meccsünk is ezt támasztotta alá. Szerettünk volna bejutni a döntőbe, és miután ez nem sikerült, volt fél napunk, hogy az újabb célra ráhangolódjunk. A csapat nagyon jól játszott a bronzmérkőzésen, védekezésben aktívak voltunk, és a támadásaink ez alkalommal jó szinten gördültek, a lányok nem ismertek elveszett labdát. A meccs teljes értékeléséhez az is hozzátartozik, hogy a Győr legmeghatározóbb játékosa, a center Mompremier nem játszott, igaz, hiányzónk volt nekünk is, Grigalauskyte személyében. Nagyon büszke vagyok a csapatra, fényesebb éremért jöttünk, de ezt is meg kell becsülnünk. Köszönjük a szurkolók biztatását, mind a két napit, reméljük a második meccsen sikerült örömet szereznünk nekik.

Cziczás László: – Teljesen megérdemelten szerezte meg a bronzérmet a DVTK. Három negyeden keresztül rossz játékkal is úgy-ahogy meccsben voltunk, aztán a negyedik katasztrofálisra sikeredett, átgázolt rajtunk az ellenfél, nagyon sok üres hárompontost kaptunk, míg nekünk ezúttal sem ültek a külső dobásaink. A helyzetkiválasztásunk sem volt a legjobb, ám a legnagyobb probléma, hogy a negyedik negyedben asszisztáltunk a megsemmisítésünkhöz. Nem azért utaztunk ide, hogy negyedikek legyünk, de van javítási lehetőségünk, a bajnokság prioritást élvez, egyelőre nagyon jó helyzetben vagyunk, ezt szeretnénk megőrizni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!