Labdarúgás

2023.03.13. 21:26

Az MTK közelebb van az NB I-hez

A Diósgyőr mezőnyfölényben játszott, a gólesőt viszont a fővárosi csapat produkálta.

BCS

Forrás: MW

Fotó: Mirkó István

Az év meccsét játszották hétfőn este a labdarúgó NB II 2022/23-as évadjában, a 27. forduló zárómeccsén az összecsapást a tabella éléről kezdő Diósgyőri VTK, a második, szintén feljutó helyen álló MTK Budapest együttesének vendége volt. Az élvonalba jutás két fő várományosának ütközete előtt az volt a kérdés, hogy marad-e a kétpontos különbség a csapatok között, vagy helyet cserél a két együttes, illetve, hogy tovább nő-e a listavezető előnye.

A DVTK ugyanazzal

A hazai csapat kezdője négy helyen változott a legutóbbi bajnokijukhoz, a HR-Rent Kozármisleny ellen idegenben elért 3-0-s sikerhez képest. A védelemből Varju, a középpályáról Palincsár, a támadó szekcióból Molnár Á. és Németh K. hiányzott, mindannyian a kispadon kaptak helyet. Utóbbi, a másodosztály góllövőlistáját 20 találattal vezető csatár betegsége miatt néhány edzést kihagyott az elmúlt napokban, ezért nem volt csapatban. A felsoroltak helyett Poór, Stieber, Horváth A. és Spalek jutott szóhoz, utóbbi annak köszönhetően, hogy magyar állampolgár lett (a szlovák után).

A DVTK kezdőcsapata ugyanaz volt, mint amelyik egy hete, hazai pályán, 3-1-re legyőzte a Gyirmót FC Győr gárdáját. Az akkor sérüléssel bajlódó Bényei, Gera, Csirmaz trió egyik tagja sem jött rendbe, így ők most sem voltak keretben.

A vendégszektor zsúfolásig megtelt, és azon kívül is voltak további DVTK drukkerek. Létszámban ugyan az MTK-sok fölényben, de a két tucat kék-fehér ultrával szemben, hangban döntő fölényre tettek szert már a meccs elején a diósgyőriek.

Két hazai gól

Az első félidő elején a vendégcsapat a szokásos offenzív játékát igyekezett bemutatni, inkább a hazai térfelén tekergett a labda, de helyzetek nem adódtak. A 10. percben Könyves jobbról érkező lövésénél Rácz kapus saját csapattársával, Poórral ütközött, a hálóőr lent maradt a gyepen, kiderült, hogy nem tudja folytatni a meccset, és eltelt egy kis idő, amíg újra játékba került a labda, amíg Somodi beállt a gólvonalra. A hazai együttes nem sokkal később a második kényszerű cseréjét is végrehajtotta, Poór sem tudta folytatni a játékot, a 26. percben Varju érkezett helyette. A két csere azonban nem az MTK-t zavarta meg, hanem a vendégeket, egy elpasszolt labda után a jobb oldalon támadhatott a kék mezes gárda. A játékszer a kapu előtt előbb Bognár I.-hez került, akinek a lövésebe ugyanúgy beleléptek, mint a Spalekébe, de a laszti ismét egy hazai játékos elé perdült, Horváth A. pedig 11 méterről úgy lőtt a kapu jobb oldalába, hogy Senkó kapus is érintette a labda (1-0). Ezután a DVTK ismét bevonult a fővárosiak térfelére, ám egy vendég szöglet után az MTK labdát szerzett a saját 16-osoán belül, és megfutották a piros mezeseket. Horváth A. balról remekül ívelt keresztbe, Bognár I. vezette fel, majd a 16-oson belülre lasztit, a rendezetlen védelemmel szemben, és miután Holdampfot hintába ültette, 12 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (2-0). Az első félidő hétperces ráadásában volt még egy Bognár I. lövés, ami a bal kapufa mellett suhant ki a pályáról, a túloldalon pedig Bokrosnak egy léc fölé küldött labdája. Az első félidő túlnyomó részében hiába játszott mezőnyfölényben a DVTK, a piros-fehéreknek egyetlen kapura lövésük sem volt, ezzel szemben az MTK két kaput eltaláló kísérletéből két gólt szerzett.

Három (is)

A második félidő elején Stieber lőtt nem sokkal a jobb kapufa mellé, majd pár másodperc múlva ugyanő bombázott szintén a jobb oldali léc mellé, egy szögletet követően. Az 55. percben Zuigéber szintén a kapu jobb oldalát elkerülő lövése jelezte az MTK fölényét, majd Spalek bombájánál már Senkónak is védenie kellett. És miközben a vendégek hármas cseréhez készülődtek, megkapták a harmadik góljukat is. A diósgyőri kapu elé lőtt labdánál Bárdos ugrott rá Zuigéberre, és mivel mindez a 16-oson belül történt, a játékvezető 11-est ítélt. A büntetőt Stieber vágta a léc alá (3-0). A diósgyőri hármas csere jogosságát a Medgyes, Jurek kettős hamar igazolta, előbbi jó passzt adott Bokrosnak, az alapvonalig futó védő visszatett labdáját Jurek a 11-es pontról vágta a kapu jobb oldalába, a 64. percben (3-1). Alig valamivel később, Lőrinczy szöglete után Jurek majdnem tovább csökkentette csapata hátrányát, közeli fejesét Somodi fogta meg. Az MTK kettős csatárcserével igyekezett újra erőt tenni támadójátékába, és a 74. percben eldőlt a meccs. Szatmári vesztett labdát középen, a hazai kontrát Bognár I. vezette középen, aki remekül tette balra a labdát, Zuigéber pedig 10 méterről, laposan a kapu közepébe lőtt (4-1). A 87. percben a Diósgyőr visszajött két gólra, Jurek, középről, 21 méterről három védő gyűrűjéből lőtt a kapu jobb oldalába (4-2).

A hazai csapat bajnoki veretlenségi sorozata ezzel a sikerrel 15 meccsesre nyúlt. A DVTK csak az utolsó fél órában, háromgólos hátrányban játszott kapura veszélyesen, de az egyharmad jóval kevesebb, mint a kettő. A két csapat helyet cserélt a lelátón, immár az MTK Budapest áll az élen.

MTK Budapest – Diósgyőri VTK 4-2 (2-0)

Budapest, 3300 néző. V.: Csonka (Szécsényi, Horváth Z.).

MTK Budapest: Rácz (Somodi, 15.) – Poór (Varju, 26.), Szépe, Bobál D., Vadnai – Horváth A., Kata – Bognár I. – Stieber (Németh K., 69.), Zuigéber, Spalek (Kovács M., 69.). Vezetőedző: Horváth Dávid.

Diósgyőri VTK: Senkó – Farkas D., Szatmári, Bárdos, Bokros – Cseke (Medgyes, 60.), Holdampf (Bertus, 80.), Lőrinczy (Eppel, 80.) – Könyves (Koman, 60.), Lukács D., Obounet (Jurek, 60.). Vezetőedző: Kuznyecov Szergej.

Sárga lap: Zuigéber (79.), ill. Farkas D. (76.), Bokros (82.).

Gólszerző: Horváth A. (27.), Bognár I. (38.), Stieber (59. - 11-esből), Zuigéber (74.), ill. Jurek (64., 87.).

Jók: Bognár I. (a mezőny legjobbja), Bobál D., Horváth A., Zuigéber, ill. Lőrinczy, Jurek.

Horváth Dávid: – A meccs elején nem nálunk volt a kezdeményezés, védekeztünk, kontrákkal akartunk élni. Tudtuk, hogy a DVTK nagy létszámmal vesz részt támadásokban, az első góllal meglett amit terveztünk. Magabiztossá váltunk, technikailag precízek lettünk, a második félidő elején kifejezetten jól játszottunk, a labdabirtoklást átvittük az ellenfél tárfelére, a harmadik gól szerintem eldöntötte a meccset. Utána is voltak események, de a szezon legjobb teljesítményét nyújtotta a csapat, semmi nem zökkentette ki a játékosokat, a kényszerű cserék sem. Mentálisan erősek voltak a fiúk, egy rangadón talán ez a legfontosabb.

Kuznyecov Szergej: – Fájdalmas vereséget szenvedtünk, de mi a saját utunkon járunk, próbálunk támadójátékot játszani, és ennek van veszélye, az ellenfél kontrázhat. Mi követtünk el hibákat, szöglet után, az első kapura lövést követően kaptunk gólt. Volt egy 11-es, majd egy fölösleges cselezés a középpályán. El lehetett volna ezt kerülni, de emberek vagyunk, mi is hibázunk. A támadójáték kockázatos, de ez az ami tetszik a szurkolóknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!