XY

2023.03.29. 14:27

Ökölvívó vb: Férfi nyert a nők között

Különös dolgok történtek az Indiában rendezett női ökölvívó világbajnokságon.

Különös dolgok történtek az Indiában rendezett női ökölvívó világbajnokságon.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tiko Aramyan

A fél világ azon „csámcsog”, hogy páran hölgynek adták ki magukat, de kiderült róluk, hogy férfiak. Az Új-Delhiben vasárnap zárult vébé így több mint kellemetlenséggel is szolgált a nemzetközi szövetségnek és a házigazdáknak. Umar Kremljov orosz nemzetiségű elnök bejelentése szerint ugyanis olyan bokszolókat fedeztek fel, akik azt „hitték”, hogy nők.

Kizárták őket 

– A DNS-vizsgálatok eredményei alapján számos olyan sportolót azonosítottunk, akik megpróbálták becsapni kollégáikat és nőnek adták ki magukat. Az elemzések alapján bizonyosodott, hogy XY kromoszómájuk van. Az ilyenenek kizártuk a világbajnokságról – mondta a sportág első embere.

Az ázsiai tornán jelen volt Mezei Petra, a miskolci M1 Fitnessben működő Hell Fight Club Küzdősport Egyesület huszadik évében lévő ötven kilós sportolója, akitől így első kézből értesültünk a cikuszról. 

– Úgy történt az eset, hogy először a kínaiak jelentették: vizsgáljanak meg egy azeri lányt, mert úgy néz ki, mint egy férfi – idézte fel az eseményeket a helyi kiválóság, majd hozzátette: – Mellesleg láttunk rövid hajú, kis bajusszal és borostás arccal rendelkező bunyósokat, akik esetében egyedül a frizura ment el. Nekem nagy meglepetést jelentett, hogy ilyen csalások előfordulhattak, bár azért tudtam bizonyos manipulációkról. Indiában például kiderült az is, hogy a tavalyi, Törökországban tartott világbajnokságon első lett egy olyan csaj, akiről Új-Delhiben kiderült, hogy az erősebbik nemhez tartozik, ezért valószínűleg elveszik tőle az érmét és örökre eltiltják.

Kérdés, hová vezet az út  

Arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni, a Siroki Norbert, a Hell Fight Club KE mestere így felelt: 
– Az kevés, hogy valakit félrehívnak és levetkőztetnek. Mert az orvostudomány már ott tart, hogy a férfinak született embert nővé tudják operálni. Az úgynevezett szakirodalom ismer olyan eseteket, hogy atlétát, erőemelőt és súlyemelőt beavatkozásnak vetettek alá és megváltoztatták a nemét. Ennek következtében a vérből hormonális vizsgálatokat kell végezni, az persze nagy kérdés, hogy ezek mennyi időt vesznek igénybe és milyen költséggel járnak. A szebbik nem képviselőit azonban férfi hormonokkal mesterségesen is felpumpálhatják és máris nem tudjuk, hogy hová vezet ez az út. 

Siroki Norbert és Mezei Petra | Fotó: Ádám János

Több mint dopping 

A vezetőedző ezután arról elmélkedett, hogy a sport új kihívás előtt áll: 
– Létezik bunda, megvesztegetés, fogadási csalás és dopping, most ehhez jön a nemiség sebészi alapon történő megváltoztatása, meg a hormonális fegyver. Tömören és epésen: megáll az ész. 

Ökölvívás: más baj is volt

Új-Delhiben az oroszokkal esett meg, hogy három érmesük közül az aranyat nyert Anasztaszija Demurcsjan eredményhirdetésénél, miközben felvonták az orosz zászlót, a himnusz helyett Pjotr Csajkovszkij 1. hangversenyének egy részlete hangzott fel. A dallamot korábban zenei kíséretként használták az orosz sportolók olimpiai díjátadó ünnepségein, 2021-ben Tokióban és 2022-ben Pekingben, valamint más nemzetközi viadalokon is, miután Oroszország büntetést kapott az állami szintű doppingolás miatt, így nemzeti szimbólumait nem használhatta. Hosszú idő után az indiai ökölvívó-világbajnokság vált az első olyan nagy nemzetközi tornává, amelyen orosz sportolók nemzeti zászlóval és himnusszal vehettek részt az orosz Umar Kremljov elnökölte nemzetközi szövetség döntése nyomán. A Demurcsjan tiszteletére rendezett ceremóniát később megismételték, ekkor már az orosz himnuszt lejátszva.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!