Judo

2023.02.06. 14:39

Sáfrány Péter helyezetlenül zárt Párizsban

Grand Slam-tornát rendeztek az elmúlt hét végén a francia fővárosban.

A 90 kilogrammos súlycsoportban tatamira lépett Sáfrány Péter, az MVSC junior világbajnoka. A huszonegy esztendős kiválóság a junior francia bajnok Eniel Caroly ellen ippont érő két vazarival diadalmaskodott, a második körben pedig a kirgiz Jerlan Serovval csapott össze. A miskolci kiválóság remekül harcolt, de a hosszabbításban alul maradt az Ázsia-bajnokság ezüstérmesével szemben, így helyezetlenül zárt – kaptuk a hírt a judoinfo.hu-tól. 

Viszont tizenkét év után volt újra magyar döntős a legrangosabb európai viadalon: Pupp Réka újabb nagy skalpokat gyűjtött, s végül ezüstérmet szerzett. Az Atomerőmű SE háromszoros Grand Slam-győztese harmadik helyen állt a világranglistán a sorsolás előtt, s második kiemeltként kihagyhatta az első fordulót a párizsi szupertornán. A másodikban a francia bajnoknő, a huszonhárom éves Julie Weill Dit Morey próbálta meg nehézzé tenni a dolgát, de nem járt sikerrel: Pupp Réka ipponnal nyert. A negyeddöntőben a belgák rutinos klasszisa, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnoka Charline Van Snick következett. A párharc előélete nem nekünk kedvezett, mi több, a duó korábbi öt összecsapásán egytől egyig belga győzelem született. Csakhogy azóta Réka is a súlycsoport legnagyobbjai közé emelkedett, s kiélezett csatában, csaknem hat percnyi küzdelem után a paksi versenyző szerezte meg az aranypontot, s ezzel első sikerét Van Snick ellen.

Az elődöntőben a brazilok négyszeres kontinensbajnoka, Larissa Pimenta következett, akivel korábban csak egyszer küzdött Réka, a 2021-es grúz Gran Slam negyeddöntőjében Pimenta nyert. Ezúttal szó sem lehetett erről: Pupp Réka remek teljesítménnyel, vazarival szerzett vezetést, majd ipponnal véget is vetett a csatának, s bejutott pályafutásának első párizsi döntőjébe. Tizenkét esztendővel ezelőtt, 2011-ben volt legutóbb magyar döntős a párizsi szupertornán, akkor Csernoviczki Éva és Ungvári Attila ezüstérmet szerzett. A Grand Slam-érában még sosem nyert magyar judós Párizsban, előtte is csupán két judósunknak sikerült ez a bravúr: 2001-ben az olimpiai és világbajnok Kovács Antal, 2007-ben pedig a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Hadfi Dániel állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A fináléban a lehető legkeményebb ellenfél várt a magyar judósra: a koszovóiak olimpiai bajnokát, Distria Krasniqit a korábbi hat összecsapás során egyszer tudta legyőzni Réka. A világranglista második helyezettje egy vazarival jobbnak bizonyult, de de kevésen múlt, hogy a végén ne a magyar judós ünnepelhessen. A bravúros menetelés jutalma a párizsi Grand Slam-ezüstérem és a mellé járó ötszáz olimpiai kvalifikációs ranglistapont, amellyel Braun Ákos tanítványa újabb óriási lépést tett a 2024-es párizsi olimpia felé!

A 63 kilogrammosok küzdelmeiben Özbas Szofi a háromszoros kontinensbajnok kubai Del Toro Carvajal ellen kezdett. Riválisával másodszor csaptak össze, de – akárcsak 2019-ben, a budapesti Grand Slamen – ezúttal is a kubai judós ünnepelhetett a végén. Del Toro jó formában volt ezen a napon, egészen a dobogóig menetelt, de a BHSE judósa más nem kapott javítási lehetőséget.

A 100 kilogrammosok között a múlt heti portugál Grand Prix-viadalon bronzérmes Vég Zsombor ismét az ukrán Szavickijjel csapott össze, akit legutóbb éppen az almadai torna bronzmeccsén sikerült legyőznie. Ezúttal is a Ceglédi VSE judósának fölényét hozta a párharc, Zsombor végül egy vazarit érő dobás után leszorította riválisát. A harmadik fordulóban az Egyesült Arab Emirátusok színeiben szereplő, orosz származású Dzsafar Kosztojev következett. Az Ázsia-bajnok óriás néhány éve a világrangista első helyén állt a juniorok között, a tavalyi jeruzsálemi World Masters során pedig ötödik helyezést szerzett. Kosztojev szerzett vezetést, Vég Zsombor nem sokkal később egyenlíteni tudott, de végül az ellenfél tudta bevinni a döntő döfést, egy újabb vazarival ő jutott tovább.

A párizsi tornát követően nemzetközi edzőtábort is tartanak a francia fővárosban, amelyen a mieink is részt vesznek. Az olimpiai kvalifikációs sorozat pedig már a következő hétvégén folytatódik: február 11-én és 12-én a szófiai European Open-viadalon lehet majd gyarapítani a pontok számát.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!