Birkózás

2023.02.08. 14:55

Körbe utazhatják fél Európát

Az idén is nagy feladatok várnak a piros-fehérek szőnyegharcosaira.

Szinay Szabolcs és az olimpiai bajnok Repka Attila kézfogója a diósgyőri csarnokban. Fotó: ÉM-archívum

Tavaly jó évet zárt a DVTK birkózó szakosztálya, amely a százas hazai listán a tizenkettedik helyre került úgy, hogy különítményükben nincsenek felnőttek.

A válogatókon át

– Könnyű lenne kimondanunk azt, hogy nincs más dolgunk, mint a stencilezés, azaz meg kell ismételnünk a 2022-es produkciónkat – kezdte Juhász Sándor, a piros-fehérek edzője, majd így folytatta: – Ilyen célt azonban nem határoztunk meg, ugyanis csak akkor végezhetünk újra előkelő helyen, ha valamelyik fiatalunk megint extrát nyújt a világversenyeken. Köztudott, hogy Balázs Éda Európa-bajnoki aranyat szállított nekünk és a párját ritkítóan kiváló teljesítménye rendkívül jól fizetett nekünk. Ez így persze nagyon egyszerű, de más az emlélet és más a gyakorlat. A korosztályos Európa- és világbajnokságokon manapság már nem lehet csak úgy elindulni, a nagy eseményekre a kvalifikációs gyötrelmeket át vezet az út. Azaz helyt kell állni a hazai válogatókon, ráadásul nem is egyszer, ha pedig az illetékesek valamilyen okból nem tudnak dönteni, akkor szétlövést is elrendelhetnek. Több várományossal rendelkezünk, ők két válogatón és az országos bajnokságon harcolhatják ki a kiküldetést. Fél Európát bejárhatják, Albániától Törökországig, Lengyelországtól Spanyolországig.

Kilenc jelölt 

A diósgyőriek mesterét névsorolvasásra is kértük. 

– Pillanatnyilag úgy ítélem meg, hogy U15-ben Balázs Zea és Tóth Zoltán, az U17-es mezőnyben Kosik Evelin, Balázs Éda, Szinay Szabolcs, Oros Ádám és Bíró Balázs, az U20-as korcsoportban pedig Zurai Rajmund és Szinay Csaba képviselheti színeinket a kontinens- és a világbajnokságokon. Nekünk, szakembereknek az a dolgunk, hogy a lehető legjobban készítsük fel őket és ugyanezt teszik majd keretedzők is a központi táborokban. A többi már rajtuk, meg a szerencséjükön és a jó sorsolásukon múlik majd. Tagjaink tavaly több rangos nemzetközi viadalon álltak szőnyegre és tudásuk, akaraterejük, valamint szorgalmuk ismeretében töretlenül hiszünk abban, hogy az idén sem lesz ez másképpen.

Lasszóval is nehéz

A klub által szervezett toborzókról így beszélt Juhász Sándor: 

– Évente kétszer, szeptemberben és januárban járjuk végig az óvodákat és az általános iskolákat. Azt tapasztaljuk, hogy akik a tanév megkezdéskor nemet mondanak, azoktól januárban is elutasításban részesülünk. Mintegy tíz intézménybe szoktunk bekopogni és általában nehézségekkel szembesülünk. A gyerekek a birkózással szemben általában a viszonylag könnyebben űzhető és a játékos műfajokat kedvelik. A szőnyegen nagyon sokat kell dolgozni, ráadásul a gyűrődést is el kell viselni, ezek miatt pedig nem vonzza őket a mi világunk. Nekünk még szerencsénk van, mert rendelkezünk óvodás csoportokkal, amelyekből egy-két kicsi megmarad, őket le tudjuk igazolni.

Arra a kérdésre, hogy mekkora létszámot mozgatnak, a tréner ezt felelte: 

– Úgy százan vagyunk. Már régebben kiléptünk a saját komfort zónánkból, ennek jegyében került és kerül a képbe Bekecs, Emőd, Halmaj, Mezőcsát, Sajószöged és Tiszalúc. A Szerencs tőszomszédságában található Bekecsen önálló szakosztályt működtetnek, az ottani sportolókkal közös edzések és edzőtáborokat tartunk, a legügyesebbeket pedig örömmel fogadjuk, igyekszünk előmozdítani a fejlődésüket.

Birkózás: a külföldi kínálat

 

Június 12-18: U17-es kötött- és szabadfogású, valamint női Európa-bajnokság, Tirana (Albánia) 
Június 26.-július 2: U20-as kötött, szabad és női Európa-bajnokság, Santiago de Compostela (Spanyolország) 
Július 6-9: U15-ös kötött, szabad és női Európa-bajnokság, Kaposvár
Július 31.-augusztus 6: U17-es kötött, szabad és női világbajnokság, Isztambul (Törökország) 
Augusztus 14-20: U20-as kötött, szabad és női világbajnokság, Varsó (Lengyelország)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!