Kosárlabda: női válogatott

2023.02.07. 19:08

Izlandot kell péppé zúzni

A nagy különbségű siker szinte biztos, hogy Eb-részvételt ér a magyar válogatott számára.

A magyar női kosárlabda válogatott a DVTK Arénában készül

Fotó: Bujdos Tibor

Célegyenesbe érkezett a női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező sorozata, vasárnap estére kiderül, hogy kik lesznek a résztvevői a 39. kontinensbajnokságnak, amelynek Izrael és Szlovénia ad otthont. Az már a rendezés odaítélésekor nyilvánvalóvá vált, hogy összesen 14 kiadó helyért harcolhatnak a kvalifikációban a csapatok, mert a rendező jogán Izrael és Szlovénia is kvótát szerzett. Az idén június 15-én kezdődő Európa-bajnokság a negyedik olyan lesz, amelynek nem egy ország ad otthont. Érdekesség, hogy a legutóbbi, két évvel ezelőttinek Eb-nek is két ország volt házigazdája, Franciaország és Spanyolország, és mégsem a két nagy kosárlabda nemzet csapata, hanem Szerbia szerezte meg az elsőséget.

Az idei kontinensbajnokságnak az izraeli Tel-Aviv és a szlovéniai Ljubljana ad otthont, előbbiben két csoport küzdelmeit rendezik meg, utóbbiban szintén két csoport küzd majd, és az egyenes kieséses szakasz meccseire, beleértve a döntőt (június 25.), szintén Szlovéniában kerül sor.

Az Európa-bajnoki döntő résztvevői közül nem csak a két rendező, Izrael és Szlovénia kiléte ismert,  Spanyolország, Olaszország és Lettország már csoportgyőztesnek számít, és mint ilyen, már biztos tagja az Eb-mezőnynek.

A kontinensbajnoki selejtező sorozatra 38 együttes jelentkezett, akiket 10 csoportba osztottak be, ám mivel időközben Oroszország és Fehéroroszország együtteseit az Ukrajna ellen indított háború miatt kizárták az Eb-selejtezőkből, így az F jelű csoportban az oroszok az I jelűben pedig a fehéroroszok nélkül zajlanak a küzdelmek, összesen 36 válogatottal, akik között a két rendező (Izrael, Szlovénia) is ott van. Az említett két csapat kizárása azt eredményezte, hogy azokból a csoportokból, amelyekbe beosztották őket, csak az első helyen zárók juthatnak ki az Eb-re. A nyolc további csoport első helyezettje szintén Eb-kvótát szerez, és ezekből a csoportokból, a második helyen zárók közül a négy legjobb is kijut a kontinensbajnokságra. Ha a házigazdák közül az egyik vagy mindkettő kvótás helyen végezne, akkor a másodikok közül az ötödiknek, illetve hatodiknak rangsorolt válogatott, vagy válogatottak is kijut(nak). Mivel az említett nyolc csoportban két olyan is van, amelyikben csak 3-3 nemzet csapata szerepel, így azokban a csoportokban, amelyeknek négy csapatos a mezőnyük, a 2. helyezettek eredményességi rangsorának számításakor a csoportban a 4. helyén végző együttesek elleni eredményeket nem kell figyelembe venni.

Magyar rész

Ezért van az, hogy Magyarország női kosárlabda válogatottjának e heti két miskolci meccse közül az első a fontosabb. A C-csoport 5. fordulójában, a DVTK Arénában, csütörtökön 17.00-kor kezdődő Izland elleni összecsapásnak azért van nagyobb tétéje, mint a vasárnap 17.45-től ugyanitt sorra kerülő, Románia elleni találkozónak, ami a sorozat utolsó fordulójában kerül megrendezésre, mert ha papírforma eredmények születnek, és a már csoportgyőztes, még veretlen Spanyolország is megnyeri mindkét hátralévő idegenbeli mérkőzését, Románia és Izland ellen, és a magyar együttes sem hibázik az utolsó két körben, akkor Izland és Románia szintén 1-1 győzelemmel és 5-5 vereséggel zár, és köztük a sorrendet a csoporton belül az egymás elleni eredmény dönti el, amelyben a Izland a jobb. Ez pedig azt jelentené, hogy a 4. helyezett Románia elleni meccseket nem veszik majd figyelembe a magyar eredményeknél, amikor a 2. helyezettek eredményességi rangsorát készítik el. Ezért lehet mindegy, hogy az utolsó körben mit játszik válogatottunk Románia ellen, és ezért nem mindegy, hogy milyen különbséggel nyer csütörtökön Izland ellen. A szigetországi csapat ,,erejét” jelzi, hogy 2021. november 14-én a mieink 115-58-ra győzték le őket idegenben.

Jegyek

A magyar válogatott két miskolci meccsére a dvtkarena.jegy.hu internetes oldalon lehet elővételben jegyet váltani, a csütörtöki és a vasárnapi összecsapásokra is 2400 forintba kerülnek a biléták, de van lehetőség dupla meccs vásárlására is, a kombinált belépők 4000 forintba kerülnek 1 fő részére.

A válogatott keret 

 

A magyar női kosárlabda válogatott kerete: Aho Nina (DVTK-Hun-Therm), Dombai Réka (Serco UNI Győr), Dubei Debóra (Serco UNI Győr), Goree Cyesha (Atomerőmű KSC Szekszárd), Horváth Bernadett (Ludovika Csata), Kányási Veronika (DVTK-Hun-Therm), Kiss Angelika (DVTK-Hun-Therm), Kiss Virág (NKA Universitas Pécsi EAC), Mérész Beatrix (Basket Team Crema), Miklós Melinda (Atomerőmű KSC Szekszárd), Studer Ágnes (Atomerőmű KSC Szekszárd), Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC), Török Ágnes (Serco UNI Győr), Varga Alíz (Sopron Basket), Wentzel Nóra (NKA Universitas Pécsi EAC).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában