Kosárlabda

2023.02.19. 18:41

Az első negyedben elúszott

A két női kosárlabda élcsapat rangadóján a soproniak győzelmi szériája folytatódott.

DVTK-Hun-Therm – Sopron Basket női kosárlabda.

Fotó: Ádám János

A női kosárlabda NB I 19. fordulójának rangadóját vasárnap kora este rendezték meg Diósgyőrben, ahol a tabella 2. helyén álló DVTK-Hun-Therm csapata a listavezető Sopron Basketet fogadta, vagyis a Magyar Kupa címvédő a regnáló bajnok ellen lépett pályára.

Győzelmi sorozatok

A Diósgyőrnek az alapszakaszban ez volt az utolsó rangadója, a hátralévő három körben könnyebb ellenfelek várnak a piros-fehérekre. Ezzel szemben a soproniak még a tabella 3-5. helyén álló gárdákkal a Szekszárddal (otthon), Győrrel (idegenben), Péccsel (idegenben) is megmérkőznek, és azért is fontos volt számukra ez a mostani meccs – a presztízs mellett –, mert nem volt mindegy, hogy milyen eredménnyel fordulnak rá a hajrára. A Diósgyőr 10 veretlen bajnoki meccsel a háta mögött érkezett meg erre a találkozóra, legutóbb éppen a Soprontól kaptak ki, tavaly november 6-án (74-51), míg a Sopron ,,csak” 8 győzelemből álló veretlenségi sorozattal állt ki a rangadóra.

Minden és semmi

Green faultos centerpontjaival kezdődött a meccs, ami után a soproniak következtek (3-9). A fegyelmezett és kemény védekezésükben csak egy röpke kihagyás volt, amit a fiatal Aho T. használt ki. Csakhogy ugyanezt nem tudta a saját palánkja alatt a Diósgyőr, és amikor a 6. perc elején Fegyverneky egy betörés után tovább gyarapította csapata pontjainak számát (5-16), a hazaiak időt kértek. Nem sokkal később Turner beérte pontszámban Fegyvernekyt, neki is annyija lett, mint amennyi a diósgyőrieknek összesen volt (7-20). A DVTK-nál a folytatásban sem sültek a dobások – igaz ezek közül kevés volt a tiszta helyzet –, az első játékrészben 17 kísérletből mindössze 3 ért célba, ugyanaz a szám a Sopronnál 12-ből 11 (!) volt, így már az első negyedben eldőlni látszott a meccs (7-30).

Az első negyedben eldőlni látszott a meccs (7-30). Fotó: Ádám János

A második negyed elején Kányási, Guirantes és Aho T. villant egyet, egyet (14-32), javítva ezzel a csapat dobóstatisztikáján, nem mellékesen csökkentve a különbséget. A lepattanószerzésben feljavult a Diósgyőr, ami valahol természetes volt, mert az első játékrészben csak három ilyen labdát szereztek. A második menetben a soproni kezek hordtak félre, 8 perc alatt csak 3 pontot szereztek, nem volt meglepő, hogy edzőjük időt kért (16-33). A pauzát követően Bernáth vágott be egy hármast, Aho N. egy tempót, majd Fegyverneky szépítése után Aho N. egy triplát is bevert, újra kellett a szünet a Sopronnak, 8 másodperccel a hosszú szünet előtt. De ez az idő is elég volt Fegyvernekynek, hogy góllal fejezze be az akciójukat (24-37).

Tíz alá egyszer

Nehezen született meg a harmadik menet első találata, de a Diósgyőr nagyon keményen harcolt, és ennek eredményeként a 24. perc végén 10 ponton belülre kerültek (33-42). Agresszív védekezést láthattunk mindkét oldalon, ennek közepette Stankovic gondoskodott arról, hogy a diósgyőri reménysugarak ne legyenek erősek (33-46). Nem sokkal később kimaradt hazai dobások után Czukor is kinyitotta a soproni hűtőkocsi ajtaját (35-50), ezt követően kellett volna ledolgoznia az utolsó negyedben a DVTK-nak 15 pontot.

Turner találata után jó irányban kereste a fejsze nyelét a DVTK-HT, és pontosabb büntetődobásokkal még szorosabb lehetett volna az állás (42-54). A negyed közepén Brooks három pontatlan dobása után is támadó lepattanókat szerzett, valószínűleg ez is szerepet játszott abba, hogy hazai időkérés következett (44-56). Tartotta a távolságot a Sopron, a mostani meccsen nem hagyta kiénekelni a szájából a sajtot, a DVTK a gyenge első negyede miatt fejet kellett hajtania.

A piros-fehéreknek ezzel a vereséggel 10 meccses győzelmi szériájuk ért véget, a soproniaké pedig kilencre nőtt.

DVTK-Hun-Therm – Sopron Basket 48-65 (7-30, 17-7, 11-13, 13-15)

 

Diósgyőr, 1600 néző. V.: Cziffra, Győrffy, Söjtöry.

 

DVTK-Hun-Therm: Guirantes (6), Aho N. (5/3), Aho T. (5/3), Garbin (5/3), GREEN (13). Csere: Bernáth (6/3), Grigaluskyte (4), Kányási (4), Bacsó (-), Kiss A. (-). Vezetőedző: Völgyi Péter.

 

Sopron Basket: TURNER (11), FEGYVERNEKY (13/3), Sitku (2), BROOKS (12), MAGBEGOR (13). Csere: Böröndy (5/3), Varga A. (2), Stankovic (5), Kunek (-), Czukor (2). Vezetőedző: Gáspár Dávid.

 

Völgyi Péter: – Gratulálok a Sopronnak, túl nagy előnyt adtunk, sajnos nem tudtunk olyan elánnal, sebességgel játszani, amire egy ilyen euroligás csapat ellen szükség van. Miután az első negyedet követően felébredtünk, utána sokkal jobban tettük a doglukat, de az üres dobások is kimaradtak a fontos pillanatokban. 65 ponton tartani a Sopront, ezzel meg lehetett volna fogni őket, de gyenge dobóteljesítménnyel ez lehetetlen. A lepattanóharcot is elveszítettük, pedig a Sopron ellen csak akkor van remény a sikerre, ha ezt egálra hozzuk.

 

Gáspár Dávid: – A koncentráció és fegyelem volt a legfontosabb a játékunkban, és annak is örültem, hogy jó ritmusú támadásvezetéseink voltak. Jó védekezéssel kezdtünk, lélektanilag fontos volt a játékosoknak ez. A további három negyedben voltak megingások, mert a DVTK borzasztóan erős csapat, és képes arra, hogy visszajöjjön. Kontrolláltuk a meccset, nem engedtük ki a kezünkből a nagyobb előnyt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában