Labdarúgás: EVSC

2023.01.17. 08:30

A harmadosztályt is megjárták

Már közöltük, hogy visszalépett az Encsi VSC a megyei elit bajnokságától, a gyerekeket azonban megmentik.

Az Encs VSC ügyében nincs újabb fejlemény, a klub nem csupán felnőtt és utánpótlás csapatait léptette vissza, hanem a körzetközponti státuszáról is lemondott – közölte Sajti Viktor, az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának vezetője, aki hozzátette: versenybizottságuk határozatának jogerőre emelkedése után törlik az abaújiak eddigi eredményeit, majd új táblázatokat adnak ki, az EVSC sorsolás szerinti tavaszi ellenfelei pedig szabadnaposak lesznek, a klub játékosai pedig szabadon igazolhatóvá válnak.

Jövőre százados lesz 

Encs VSC jogelődjének alapítási éve 1924, így jövőre lesz száz éves a klub. Labdarúgó szakosztályuk az eddig eltelt kilencvennyolc esztendő alatt folyamatosan működött. Csapataik 1945 előtt jobbára barátságos meccseken vettek részt a Levente bajnokságban és legnagyobb sikerük az 1942/43-as legjobb négy közé jutás volt. 1945 után előbb Abaúj vármegye alapfokú bajnokságában szerepeltek, majd 1949/50-ben már az ÉLASZ III. osztály Hernád csoportjában rúgták a labdát. 1951-től a járási bajnokságban vettek részt. 1953-ban ezt megnyerve és a sikeres osztályozón túljutva a kétcsoportos megyei I-be jutottak. Ez volt a labdarúgó csapat – amely ekkor az Encsi Fáklya néven futott – első igazi nagy sikere. A legtöbbet szerepelt tizenegy: Török György, Szajkó Rudolf, Karosi Ferenc, Molnár István, Szántó Ferenc, Bacsó István, Bártfai József, Nagy József, Drotár László, Lipóczki László, Rádi Ferenc. Egy év után azonban a gárda kiesett a megyei I-ből, ezt követően a járási és a megyei II-es bajnokságban szerepelt. 1967-ben a megyei II-t megnyerve a megyei elitbe jutott, ám szereplése ismét tiszavirág életű lett, mert egy év után kiesett. A csapatnak az 1971/72-es idényben sikerült újra megyei II-es bajnokságot nyernie és ismételten feljutnia a megyei I-be. Látogatásuk ezúttal két évig tartott a megye elitben, mert a bajnoki átszervezés miatt ismét kiesett a csapat. Az encsiek 1977/78-ban járási bajnokok voltak és osztályozón újra kivívták a megye I-be jutást. Megint két évet húztak le a megyei legjobbak között, majd ismét kiestek, de rögvest vissza is jutottak és 1987-ig a megyei I-ben szerepeltek.

NB III-asok is voltak

Aztán jöttek az újkori sikerek: 1992-ben megyei II-es, majd 1993/94-ben megyei I-es bajnoki cím. Ez volt az encsi labdarúgás addigi legnagyobb sikere: mintegy 1500 néző előtt az utolsó fordulóban 1–0-ra nyertek a rivális és kitűnő erőkből álló Mádi Bányász ellen és így aranyérmesek lettek, feljutottak az NB III-ba. 1994/95-ben és 1997-98-ban egy-egy évet kaptak az NB III-ban. Az EVSC 1998-tól napjainkig a megyei I. osztály mezőnyének tagjai volt. Többségében az erős középmezőnyben helyezkedett el, de két kivétel akadt: 2007/08-ban a Tiszaújváros mögött 2 ponttal lemaradva a második helyen zárt, 2009/10-ben újra a Tiszaújváros mögött a második helyre futott be a „vonatuk” – ám ekkor nagy különbséggel, 25 ponttal előzte meg az együttest a tiszaúji legénység. 

Az encsiek negyven évet töltöttek el 1954-2022 között a megyei elitben. A visszalépés évében, azaz a 2022/23-as pontvadászatban a 41. megyei I-es idényüket játszották. Ezt eddig rajtuk kívül csak három csapat szárnyalta túl: a Felsőzsolca (53 bajnokságban szerepelt a megyei I-ben), a Sárospatak (45) és a régóta megszűnt Hejőcsaba (42). A helyiek abban bíznak, hogy nem évtizedekre tűnik el a futball térképről a patinás Encsi VSC.

A polgármester fáradozik 

Az encsi fociról Mikola Gergely polgármester Facebook-bejegyzést tett: „Az elmúlt hetekben tudomásomra jutott információk alapján kijelenthető, hogy a klub nem működőképes. A problémák jelentős részéről mi is tudtunk már 2019 végén. Sajnos, a gondok azóta csak növekedtek. A sportklub a tavaszi szezonra nem tudja biztosítani annak anyagi fedezetét, hogy csapatai részt vegyenek a bajnokságokon. Az önkormányzatnak pedig nincs több tízmillió forintja arra, hogy egy, a problémáiba folyamatosan belefulladó civil szervezetet, klubot megmentsen. A megoldáson többedmagammal dolgozunk. Azt szeretnénk, hogy az utánpótlás-nevelésben részt vevő, több mint száz gyermek edzései folytatódjanak és versenyezhessenek Encsen. Jobb és kiszámíthatóbb háttérrel és minimum az eddigihez hasonló szakmaisággal.”

Beszéltünk az abaúji járási székhely első emberével, aki vázolta az egyesület utánpótlás-nevelési rendszerében érintett fiatalok helyi jövőképét, de erről majd akkor nyilatkozik, ha partnereikkel együtt aláírták a szerződéseket és pontot tettek az encsi diákfutball megmentésének ügyére. Ennek időpontja január 23., így pár nap múlva „felszáll a füst”. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!