DVTK

2022.10.05. 20:39

Az utolsó percben szerzett góllal (galériával)

A nagy fölényben játszó diósgyőri labdarúgócsapat a hosszabbításban nyerte meg a meccset.

Fotó: Bujdos Tibor

A labdarúgó NB II. 10. fordulójában, szerdán, hazai mérkőzésen fogadta az NB I-be visszakerülésért küzdő, a játéknap előtt a feljutó helytől négy pontos hátrányban lévő Diósgyőri VTK, a bennmaradásért harcoló, a tabella végén álló Dorogi FC-t. A két csapat a múlt vasárnapi bajnokiján egyaránt kikapott, a Diósgyőr a Szentlőrinc SE elleni idegenbeli 2–0, a Dorog, a hazai pályán a HR-Rent Kozármisleny ellen szenvedett 3–1 után akart javítani. Utóbbi együttes ennek jegyében elküldte vezetőedzőjét, és mivel új szakvezető még nem érkezett, ezért az a Bene Ferenc ült le a kispadra, a Dorogi FC szakmai igazgatójaként, aki korábban a DVTK-nál is dolgozott. Igaz, hogy nem szakvezetőként, de ennek ellenére mégis volt első számú edző a Diósgyőr kispadján, 2014. május 25-én, az Újpest FC elleni, a piros-fehérek által büntetőrúgásokkal elveszített Magyar Kupa döntőben, amikor a DVTK akkori vezetőedzője, Tomislav Sivic eltiltása miatt csak a lelátón foglalhatott helyet.

Védekezésre épít

Bene Ferenc öt új fiút küldött csatába, Berkó, Barna, Lakatos, Sztojka és Vígh személyében, Papp, Oldal, Lustyik, Szedlár és Paudits csak a kispadra került. A hazaiak szakvezetője, Kuznyecov Szergej két helyen változtatott: bal oldali védőként Bertus helyett Bokros kezdett, a csatársorban, a sérült Könyves helyén pedig Eppel.

Az már a mérkőzés elején kiderült, hogy a vendégcsapat elsősorban a védekezésre épít, és ennek szellemében futballozik majd, de arra biztosan nem számítottak, hogy már a találkozó elején ,,besegítenek” a DVTK-nak. A meccs 7. percében Lukács D. adott be jobbról, pontatlanul, mert csapattárs nem volt annak közelében, ahová a labda érkezett, a védelem tengelyében Gyurácz azonban ezt nem észlelte, megpróbált menteni, ám az ötös környékén olyan sután ért bele térddel a labdába, hogy az a saját kapujának a bal oldalába pattant, öngól (1–0). Előnye birtokában sem változtatott játékán a Diósgyőr, az ellenfél térfelén tartotta a labdát, és kereste, hogy mikor, hol és hogyan szerezheti meg a második találatot. Csakhogy a Dorog első akciója, egy ellentámadás, a 14. minutában góllal végződött. Tóth B. a jobb oldalon Szerencsit ugratta ki, aki elfutása után jól adott középre, az ötös bal sarkára érkező Vígh pedig a kapu bal oldalába lőtt (1–1). Az egyenlítés után maradt a korábbi forgatókönyv, már, ami a játékot illeti, a DVTK nagy fölényben futballozott, a Dorog pedig 10 emberrel védekezett. A piros mezesek a sűrű védőfallal szemben nem tudtak igazán nagy helyzeteket kialakítani, nagyon sok lövésük akadt el fehér dresszes játékosban, amikor pedig nem így történt, akkor a Molnár Zs. kapus keze jelentette a végállomást a labda számára.

A második játékrészben folytatta önfeláldozó védekezését a Dorog, nem kímélték magukat a fehér mezesek, amikor útját kellett állni a labdának. A DVTK-nak nagyon nehéz dolga volt, a betömörülő védelemmel szemben, a vendégek lemondtak a támadások vezetéséről, minden energiájukat a rombolásra fordították. Az idő fogytával egyre nagyobb esélye volt annak, hogy ez a defenzív futball pontot hozhat a konyhájukra, és ehhez az is hozzájárult, hogy a Diósgyőr az adódó lehetőségeit nem tudta értékesíteni. A meccs utolsó előtti percéig, a 94. minutáig a dorogi kapus, Molnár Zs. volt a mezőny legjobbja, ám kiemelkedő teljesítményét a végén lerontotta. A 95. percben egy könnyű hazaadásnál nem jól vette át a labdát, a lasztira Lukács D. lecsapott, átemelte a cerberuson, és az üres kapuba passzolt (2-1). Helyre téve ezzel mindent, ugyanis nagy igazságtalanság lett volna, ha az óriási mezőnyfölényben játszó piros-fehér együttes nem szerezi meg a győzelmet, az egész meccsen mindössze egy támadást vezetett Doroggal szemben.

Győzelmével a DVTK a 4. helyre lépett előre a tabellán, és már csak 1 pontra van a feljutást jelentő pozíciótól.

Diósgyőri VTK – Dorogi FC     2–1 (1–1)

Diósgyőr, 2085 néző. V.: Kárpály (Tóth II. V., Kovács G.).

Diósgyőri VTK: Danilovic – Csirmaz, Szatmári, Bárdos, Bokros – Cseke (Bertus, 72.), Holdampf, Bényei – Lukács D., Eppel (Szőke, 62.), Koman. Vezetőedző: Kuznyecov Szergej.

Dorogi FC: Molnár Zs. – Tóth B., Berkó (Oldal, 45.), Gyurácz, Keresztes, Lakatos – Szerencsi (Kovács O., 85.), Lénárt, Sztojka, Barna (Magyari, 46.) – Vígh (Szedlák, 62.). Szakmai igazgató: Bene Ferenc.

Sárga lap: Bárdos (68.), ill. Magyari (68.), Molnár Zs. (70.), Lakatos (86.).

Gólszerző: Gyurácz, öngól (7.), Lukács D. (95.), ill. Vígh (14.).

Jók: Szatmári, Lukács D., Bényei, Bertus, ill. Molnár Zs., Keresztes, Lénárt, Tóth B.

Kuznyecov Szergej: – Kitartottunk, dicséret illeti csapatot. Visszajött az, ami az előző két, három meccsen volt, hogy sok helyzetet dolgoztunk ki, de nem sikerült betalálni. Mondtam a mérkőzés előtt, és közben is, hogy tartsunk ki, ne kapkodjunk, ne legyünk görcsösek, jön majd a helyzet, amit be fogunk rúgni. Remélem, hogy jövőben nem húzzuk el így, az utolsó másodpercig. Gratulálok a csapatnak, a Dorog szervezetten futballozott, a tudásuk maximumát nyújtották, de a végén a legjobbkor jött a gólunk.

Bene Ferenc: – Az már önmagában nagy dolog, hogy a DVTK ellen idegenben ilyen kapkodásra, pánikszerű játékra tudtuk késztetni az ellenfelet. Éreztük az utolsó 20 perceben, hogy a hazaiak jól futballoznak, de nem találtak rajtunk fogást. Kapusunk nagyszerűen védett, ám az utolsó percben elkövetett egy hibát. Dicséret illeti a csapatot, hogy az utolsó percig esélyünk volt a pontszerzésre, a végén egy kontrával még ennél is többre. Az elképesztő alázatot, a szervezett futball tudnám kiemelni, védekezésben NB I-es szintet nyújtott a csapat, miközben a DVTK jól futballozott. Sajnálom a labdarúgókat, hogy nem sikerült pontot szerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában