Olimpia

2022.08.12. 08:12

Kékesi dobása: a NOB elnökét kérdezte

A kétszeres téli olimpikon az ötkarikás szervezet dirigensétől kért útmutatást.

KT

A DVTK alpesi sízője a MOB sportolói bizottságának tagjaként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első emberétől kért tájékoztatást, Thomas Bach pedig kimerítő választ adott a bánkúti gyerekként becézett kiválóságnak. 

Él a lehetőséggel 

Kékesi Márton az Athlete Townhall elnevezésű nemzetközi virtuális rendezvényen sportága égető kérdéseiről faggatta a világ legbefolyásosabb sportdiplomatáját. A magyar küldöttség pekingi zászlóvivője az egyre nehezebb természeti és gazdasági helyzetbe kerülő sportága jövőjére kért „gyógyszert” a német elnöktől. 

– A kisebb, magas hegyekkel nem rendelkező országok edzési és szereplési lehetőségei nagyon korlátozottak, az egyre melegebb időjárás miatt évről évre emelkednek a természetes hóhatárok, olvadnak a gleccserek, egyre drágább a hógyártás. A NOB-nak van-e valamilyen ajánlása a kialakult helyzetre? – tudakolta a családjával Mályiban lakó, de a Testnevelési Egyetemen dolgozó versenyző. 

Thomas Bach válaszában hangsúlyozta, a kérdés a klímaváltozás fényében fontos és időszerű: 

– A szolidaritás jegyében szükség van az úgynevezett sínemzetek és a szövetségek összefogására. Akik ideális körülmények között gyakorolhatnak, és több téli centrummal rendelkeznek, meghívhatnák és segíthetnék a magyar és más hasonló helyzetben lévő nemzetek sízőit, sőt akár még a nemzeti válogatottak is együtt dolgozhatnának. 

Az elnök azt javasolta Kékesi Mártonnak, hogy javaslatát terjessze elő a MOB sportolói bizottságában, utóbbi pedig jelezze a problémát a NOB és a Nemzetközi Síszövetség felé. A Diósgyőri Gimnázium egykori tanulója természetesen élni fog a Thomas Bach által tálcán felkínált lehetőséggel.

(A borítóképen: Thomas Bach és Kékesi Márton korábbi találkozójukon | Fotó: Olvasónktól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!