Judó

2022.07.04. 11:00

Miskolci induló a három napos Grand Slam

A tervek szerint harminc judós képviseli a magyar színeket a július nyolcadikán kezdődő, háromnapos Grand Slam Hungary olimpiai kvalifikációs viadalon.

Élőben közvetítik

A nevezések száma már jócskán meghaladta a négyszázat, legalább hatvankilenc ország küldi el legjobbjait a Papp László Sportarénába, ahol már a 2024-es párizsi olimpia indulási jogának megszerzéséért is lehet pontokat gyűjteni. A magyar válogatott vezérkara, Murakami Kijosi technikai igazgató, Ungvári Miklós férfi és Braun Ákos női szövetségi kapitány kijelölte a Grand Slam-tornán résztvevő magyar válogatottat. Sok fiatal kap lehetőséget a rangos tornán, a rendező jogán ugyanis Magyarország minden súlycsoportban négy-négy főt indíthat. A torna mindhárom napján éremesélyes magyar judósoknak szurkolhatunk majd, július nyolcadikán pénteken a kétszeres Grand Slam-győztes, olimpiai ötödik helyezett Pupp Réka, szombaton a háromszoros Eb-bronzérmes Grand Slam-győztes Ungvári Attila, az Európa-bajnok Karakas Hedvig és a legutóbbi, ulánbátori GS-tornán bronzérmes Varga Brigitta, vasárnap pedig az olimpiai bronzérmes, ugyancsak Grand Slam-győztes Tóth Krisztián, valamint a hatszoros korosztályos Európa-bajnok Sipőcz Richárd lesz a húzónév a mieink közül. Eldőlt, hogy a Grand Slam Hungary a Sport Televízióban kerül majd képernyőre, várhatóan a délutáni programot élőben sugározzák.

Lesznek neves hiányzóink, sérülése miatt nem lehet ott a mezőnyben az egyik hazai kedvenc, az Európa-bajnoki bronzérmes Özbas Szofi, ahogyan a sérüléséből felépült miskolci junior-világbajnok Sáfrány Péter sem áll még készen a bevetésre.

A magyar csapat

Férfiak

60 kg: Feczkó Csanád (Rákosvidéke Hajtós DSE), Naji Dávid (Kaposvári JK), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC), Farkas Bence (Rákosvidéke Hajtós DSE)

66 kg: Gombás Bálint (Óbudai JC), Máthé Bence (BHSE), Vida András (Győri AC)

73 kg: Boros Bence (Kaposvári JK), Szegedi Dániel (Budaörsi SC), Szabó Áron (Ippon Judo Tatabánya), Tóth Botond (MTK Budapest)

81 kg: Ungvári Attila (Győri AC), Tóth Benedek (MTK Budapest), Miklósvölgyi Dániel (Ippon Judo Tatabánya), Demeter Bendegúz (MTK Budapest)

90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Nerpel Gergely (TFSE)

100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)

+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)

Nők

48 kg: Beringer Fatime (MTK Budapest)

52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Gyertyás Róza (Koroncó-Tutti), Keller Rebeka (Ippon Judo Tatabánya)

57 kg: Kovács Kitti (BHSE)

63 kg: Karakas Hedvig (BHSE), Varga Brigitta (MTK Budapest)

70 kg: Gercsák Szabina (DVTK), Czerlau Jennifer (Miskolci VSC), Kovács Viktória (UTE)

78 kg: nem lesz magyar induló

+78 kg: nem lesz magyar induló

Hetvenöt éremnél tartunk

A magyar Grand Slam-történelem első érmese Ungvári Miklós volt a 2009-es párizsi tornán, az első aranyra pedig csak 2010-ig kellett várni, akkor Mészáros Anett állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A legtöbb érmet, tizenegyet Tóth Krisztián jegyzi. A férfiak közül elsőként Tóth Krisztián nyakába akasztottak Grand Slam-aranyat, 2014-ben, Abu-Dzabiban. Magyarország eddig összesen hetvenöt érmet jegyez a GS-tornákon, az eddigi egyetlen budapesti Grand Slamen, 2020-ban a mieink közül Karakas Hedvig és Özbas Szofi állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A nézők számára ingyenes lesz a belépés a Grand Slam-viadalra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában