Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK

2022.07.05. 08:00

Kiestek, de nem búcsúznak

Huszonöt év folyamatos NB I/B-s tagság után megcsapta a Phoe­nixet az NB II. szele.

BCS

A Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK férfi kosárlabdacsapata az NB I/B Zöld csoportjában, a 14 csapatos mezőnyben az utolsó, vagyis kieső helyen végzett. A pályán elért eredmények alapján – 25 éves NB I/B-s szereplés után elvileg – az NB II.-ben, vagyis a negyedosztályban kellene folytatnia a küzdelmeket az együttesnek.

– A bajnokság előtti cél az volt, hogy bennmaradó helyen végezzen a csapat. Sajnos, ez nem sikerült – mondta Ducsai Zoltán, a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK elnöke. – Ehhez adott volt a játékosállomány, és bár mindenki igyekezett, hogy a célt elérjük, de ez nem jött össze. Megvan a véleményem arról, hogy ez miért nem sikerült, de inkább megtartom magamnak.

Nem NBA 

Szóba hoztuk az elnöknek, hogy edzőkérdés volt-e az oka a kiesésnek, hogy ezért váltottak-e a szakvezetői poszton a rájátszás utolsó körében az utolsó két meccsre.

– Jó edző és jó játékosok dolgoztak együtt, de nem volt megfelelő a kémia – válaszolta Ducsai Zoltán, aki arra a megjegyzésre, hogy az előző évadokban a tiszaújvárosi szakvezetők többször beszéltek arról, hogy az edzéseken, megfelelő létszám hiányában, nem tudták a tervezett munkát elvégezni, így folytatta: – A Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK az NB I/B Zöld csoportjában szereplő csapat, és mint ilyen, nem tud olyan körülményeket biztosítani, mint az élvonalban szereplő gárdák. Nincsenek olyan játékosaink, akik professzionális kosarasok, csak a sportból élnek. A keret tagjai helybeliek, illetve a környező városokból, Miskolcról, Debrecenből, Nyíregyházáról ingáznak. Ha azt szeretnénk, hogy ez megszűnjön, hogy ne fárasszák magukat az edzésre, meccsekre utazással, és lakást biztosítanánk nekik, a tiszaújvárosi nagyon magas ingatlanbérleti díjakat is elő kellene teremtenünk. Mivel szinte a keret minden tagja dolgozik vagy tanul, a kosárlabda annak ellenére, hogy fontos a játékosaink számára, nem tud mindig az első helyen állni, és mindenek elé helyeződni. A sportág hazai vonalát nem szabad összekeverni az NBA-vel, ahol csak profik vannak, és ahová nem tud mindenki bekerülni. Akinek sikerül, az jelentős pénzt kereshet, aki viszont nem kap az észak-amerikai profi ligába szerződést, az nem keres. Mi nem tudunk olyan kosarasokat igazolni, akik 25–30 évesek, hogy nálunk érjenek fel pályafutásuk csúcsára. Vannak fiataljaink, és rutinos kosarasaink, akik az NB I/B Zöld csoportos csapatunkat segíthetik céljaink elérésében. Sajnos, ez most nem jött össze.

Felvetettük az elnöknek, hogy viszonylag nagy volt a játékosmozgás a keretben. 

– Elkezdtük egy csapattal a munkát, de különböző okok miatt történtek változások. Centerhelyen több is. A menet közben távozókat igyekeztünk pótolni, a klub vezetése partner volt abban, hogy újabb és újabb kosarasok érkezzenek – mondta Ducsai Zoltán, aki arra a kérdésre, hogy pénzügyi okai voltak-e a távozásoknak, így felelt: – Lehet, hogy volt, aki jobb ajánlatot kapott, és ezért köszönt el, tehát anyagi szempontok befolyásolták a klubváltását, de amit mi megígértünk a játékosoknak, azt be is tartottuk. Minden jó szándék ellenére olyan helyzetbe kerültünk, amibe nem szerettünk volna, de tanultunk ebből az évadból, a következőt szeretnénk másképp csinálni.

A jövőről

A Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK férfi kosárlabdacsapata csak elvileg lett kieső, szinte biztos, hogy nem vált osztályt lefelé.

– A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége határozatot hozott arról, hogy megadja a lehetőséget számunkra az NB I/B-s indulásra – mondta Ducsai Zoltán, a klub elnöke. – Visszalépések miatt van üresedés a Zöld csoportban, így lehetőséget kaptunk arra, hogy változatlanul itt szerepeljünk. Nem kérdés, hogy élni akarunk, fogunk ezzel. Megvannak a szakmai tervek is a folytatásra, az, hogy kinek az irányításával kezdi meg majd a felkészülést a csapat, illetve arra is, hogy kik alkothatják majd a játékoskeretet. A hátteret is igyekszünk megerősíteni, két korábbi játékosunk, Brunyánszky István és Magyar László is segít a csapat­építésben. A cél az, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint az idén.

A borítóképen: Nem volt jó szezonja a Phoenixnek. Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!