Paks, Guayaquil, majd Prága

2022.06.08. 07:44

Sáfrány Péter: Az úgynevezett kockáztatásos stílust képviselem

Magyarország után Ecuador és Csehország szerepel a miskolci dzsúdós útitervében.

Kolodzey Tamás

Sáfrány Péter és edzője, Bartha Ákos szerkesztőségünkben. Fotó: Ádám János

Az elmúlt fél évben egyetlen versenyen sem indult Sáfrány Péter, az MVSC korosztályos világbajnok dzsúdósa. Kihagyta a felnőtt-Európa- és a hazai országos bajnokságot, de lapunk április elején tartott Az Év Sportolója díjkiosztó gáláján – amelyen átvette az utánpótlás férfikategória első helyezettjének járó jutalmát – jelen volt.

Engedélyt kapott

A zöld-fehérek reménysége csaknem öt hónap után került elő. Eltűnésének okáról a következőket mondta:

– Januárban kaptam egy ütést a fejemre, és mint kiderült, nem is akármilyen agyrázkódást szenvedtem. Minden „jóban” részem volt, amely ezzel a bajjal jár: például hánytam, kettős látásom volt, és szédültem. Több mint egy hétig nyomtam a kórházi ágyat, kezeltek, infúziót kaptam, közben csak feküdtem, vagy inkább hánykolódtam. Hosszú időre kimaradt az életemből a televízió, a számítógép, az okostelefon, nem olvashattam, az edzésmunka, továbbá a fizikai igénybevételt jelentő testmozgás pedig szóba sem jöhetett. Elhúztak mellettem a hazai és a külföldi versenyek, amelyekre nem nevezhettem, ráadásul nem járhattam be a Miskolci Egyetemre, ahol másodéves vagyok a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment szakán, ezért elúszott a fél évem. Szóval emberemlékezet óta nem történtek velem ilyen, általam kegyetlennek nevezett események. Viszont túljutottam a nehezén, és már engedélyt kaptam arra, hogy ismét gyakorolhassak a tatamin. Kihagyásom miatt nagy a lemaradásom, még fáradékonyabb vagyok, mint korábban, de remélem, hogy június közepére utolérem magam.

Óvatos lesz

Arra a kérdésre, hogy a cselgáncsozó miként kerülheti el a súlyos fejsérülést, ezt felelte:

– Sehogyan, vagy csak nagy adag mázlival. Akiknek Fortuna fogja a kezét, azok megússzák baj nélkül, az olyan kettesek, mint én, viszont ráfizetnek a boltra. Jómagam az úgynevezett kockáztatásos stílust képviselem, a győzelmek és a sikerek érdekében eddig bátran „lottóztam”, a jövőben azonban óvatosabb leszek, ugyanis nem szeretnék újra abba az utcába bemenni, ahonnan most jöttem ki.

Sáfrány Péter, már ami a testsúlyát illeti, szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a sportmentes időszakában csak egy-két kilót szedett fel, így tartja a kilencvenes súlycsoportot, nem kell feljebb lépnie. Trénerével, Bartha Ákossal már összeállították a soron következő hetek, hónapok útitervét, naptárukba beírták a távoli Ecuadort és Csehországot is.

Párizsba vágyik

A húszéves, a tavalyi teljesítménye alapján a junior-világranglistát vezető sportoló – terveik szerint – július közepén a paksi Európa-kupán mutatkozik be, és utána, amennyiben szakvezetői, valamint orvosai is mindent rendben találnak, belevághat a versenynaptár sűrűjébe.

– Mivel teljesen meggyógyultam, bátran tekinthetek a jövőbe – folytatta az MVSC szépreményű fiatalja. – Augusztus közepén Dél-Amerika vár rám: Ecuador egyik metropolisza, Guayaquil ad otthont a junior-világbajnokságnak, pár héttel később pedig Csehország fővárosában tartják a junior-kontinensbajnokságot, és természetesen Prágába is el akarok repülni. A kényszerpihenőm rosszul jött, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak most kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak, a nagy célom és álmom pedig közismert: tatamira akarok lépni a 2024-es, Párizsban sorra kerülő ötkarikás viadalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!