Cigánd SE

2022.06.01. 07:44

Nehéz párharcra számítanak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye első osztályú bajnokának a Körösladány jutott.

Molnár István

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

Évek óta az a rendszer a honi labdarúgás negyedik vonalában, hogy az adott megye első osztályú bajnoka nem jut fel automatikusan az NB III.-ba. A felkerülésért egy oda-vissza vágós osztályozó párharcot kell játszani, amire azért van szükség, mert a harmadosztályban csupán tíz hely van az onnan búcsúzók okán, vagyis alapesetben a 19 megye + Budapest bajnoka éppen tíz párban küzdene meg az osztályváltásért. 

Csakhogy az utóbbi esztendőkben még sosem fordult elő az, hogy valamennyi megyebajnok vállalja az osztályzót, és egyben legyen is licence az NB III.-ra, ami alapfeltétel. Ebben az évadban a múlt hét végén vált véglegessé az, hogy melyik megyékben mely csapatok futnak be az első helyre, amelyeknek hétfőn 15 óráig volt arra lehetőségük, hogy írásban nyilatkozzanak arról, részt kívánnak-e venni az osztályozón. 

A sportág berkeiben hétfőig négy-hat csapattal kapcsolatban merült fel az a pletyka, hogy vagy nem kíván élni a lehetőséggel, vagy nincs licence az osztályra, a 2022–2023-as idényre. Borsod-Abaúj-Zemplén megye aranyérmese, a Cigánd SE nem tartozott ezek közé, ugyanis a bodrogköziek már korábban kijelentették, hogy vállalják a kétmeccses csatát, és adminisztratív szempontból is megfelelnek az NB III. kívánalmainak. 

Három szerencsés klub 

Kedden azonban mindenre fény derült a Magyar Labdarúgó-szövetségben, ugyanis tegnap 11 órától elkészítették az osztályozós párokat. A Kiskunfélegyháza (Bács-Kiskun) és az Úrkút SK (Veszprém) csapata nem rendelkezett licenccel, míg a Sárvár (Vas) nem kívánt részt venni az osztályozón, nem szeretne feljebb kerülni, vagyis ezen három csapatot leszámítva 17 klub várta a sorsolást. 

Amely során kiderült, hogy nem kell pályára lépnie, automatikusan harmadosztályú lett az FC Hatvan (Heves), a Karcagi SE (Jász-Nagykun-Szolnok), valamint a Móri SE (Fejér). A további 7 pár a következőképpen alakult: Cigánd SE (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) – Körösladányi MSK (Békés megye), Szegedi VSE-Pizzamonster (Csongrád megye) – Technoroll Teskánd KSE (Zala megye), Gödöllői SK (Pest megye) – Csornai SE (Győr-Moson-Sopron megye), Nyíregyháza Spartacus II. (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – Majosi SE (Tolna megye), PTE PEAC (Baranya megye) – Zsámbéki SK (Komárom-Esztergom megye), Balatonlelle SE (Somogy megye) – Bánk-Dalnoki Akadémia (Nógrád megye), Pénzügyőr SE (Budapest) – Balmazújvárosi FC (Hajdú-Bihar megye). Az osztályozó első mérkőzését június 5-én, a visszavágókat 12-én rendezik meg. A cigándiak vasárnap 17.30-tól (vagy 17.00-tól) kezdik hazai találkozójukat. 

– Úgy gondoljuk, hogy az egyik legerősebb ellenfelet sikerült kifognunk – nyilatkozta lapunknak Terjék Sándor, a Cigánd SE technikai vezetője. – A ladányiak az egy évvel ezelőtti szezonban NB III.-asok voltak, a Közép csoport 17. helyezettjeként búcsúztak a harmadik vonaltól. A búcsú ellenére elég masszív volt a csapatuk, most pedig nagy fölénnyel nyerték meg a Békés megyei bajnokságot. Zömében Békéscsabát és Gyulát megjárt játékosaik vannak a keretben, amennyire csak lehet, igyekszünk a lehető legjobban feltérképezni őket, a lehető legtöbb információt begyűjteni vasárnapig. Nagyon kemény párharcra számítunk, természetesen szeretnénk egyrészt itthon győzni, másrészt felkerülni. 

Csupán emlékeztetőül az utóbbi öt év megyebajnokairól, osztályzóiról: 2021-ben a Hidasnémeti VSC 10–0-s összesítéssel alulmaradt az ETO Akadémiával szemben, de aztán mégis felkerülhetett az NB III.-ba. 2020-ban elmaradtak az osztályozók, kevés volt az indulni szándékozó csapat, így Sajóbábony meccsek nélkül került fel a harmadosztályba. 2019-ben az Ózdi FC a sorsolásnak köszönhetően, játék nélkül feljutott, míg 2018-ban a Sajóbábonyi VSE 4-4-gyel, idegenben szerzett több góllal lépett túl a Szajol KLK-n, és lett így NB III.-as. 2017-ben a Mád FC nem vállalta a feljutást, az osztályozót.

A tények

Az NB III. 2022–2023-as 60 csapatos mezőnyében ott lesz még az NB II. 3 kiesője, a három NB III.-as osztály előző évadának 2–16. helyezett klubjai (köztük a borsodiak: Termálfürdő FC Tiszaújváros, Putnok FC, Diósgyőri VTK tartalék), illetve az NB II. 1-2. helyezettjének tartalékcsapata. A 2023–2024-es szezonban az NB III.-at már 64 csapat fogja alkotni, nem három, hanem négy csoportban.

(A borítóképen: A cigándiak [sárga-feketében] nehéz két mérkőzés elé néznek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában