Vívás

2022.06.02. 08:02

Háború és gyász is közbeszólt

Nagy Kinga a 28. helyen zárt a hét végén megrendezett világkupán.

Molnár István

Forrás: MVSZ

Fotó: @PHOTOPAVIA

Az előző hét végén Lengyelországban, Katowicében rendeztek női párbajtőr-világkupát, amelyen elindult a Diósgyőri VE versenyzője, Nagy Kinga is, 190 másik pengeforgatón kívül. A miskolci sportoló a csoportmérkőzések során négy győzelmet aratott (a svájci Angela Krieger, az ukrán Katerina Korotecka, a szerb Katarina Knezevic és a cseh Michala Pechovova ellen), míg csupán a francia Lauren Rembi ellen szenvedett vereséget. Ezzel a teljesítménnyel 24.-ként jutott fel a főtáblára Nagy, ahol túllépett a hongkongi Yik Hei Coco Linen (15–8), aztán az izraeli Sophia Vainberg sem jelentett akadályt (15–11). A DVE vívója ezután a londoni olimpia egyéni bajnokát, az ukrán Jana Shemjakinát győzte le 15–14-re, ami egy igen értékes skalp volt. Utána viszont 15–11-re kikapott a későbbi bronzérmes francia Marie-Florence Candassamytól, és összesítésben a 28. helyet szerezte meg. 

A csapatversenynek a Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga összeállítású kvartett vágott neki, Magyarországot képviselve. A 16 között Franciaország volt az ellenfél, és a „gallok” 45–39-re hozták a mérkőzést, így a magyaroknak maradt az alsóházi folytatás. A 9–16. helyért történő versenyben két győzelem és egy vereség volt a mérleg. Izrael 38–29-es legyőzését követően Ukrajnától egy 45–38-as vereség következett, majd a végére Japánnal szemben egy 45–30-as győzelem, ami végül a 11. helyet jelentette. 

– Tizenketten indultunk magyar lányok a párbajtőr egyéniben, a második legjobb lettem a bronzérmes Kun Anna mögött – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Nagy Kinga. – Jól ment a vívás, nagyjából ki tudtam hozni azt magamból, ami bennem volt. De csak azért nagyjából, mert úgy érzem, mehettem volna még egy-két kört. A francia lány ellen hátrányban elkezdtem sietni, valamivel mérsékeltebb tempóval, jobban kidolgozott akciókkal, azt hiszem, sikeresebb lehettem volna. Szóval elégedetten jöhettem haza, ezzel a némi hiányérzettel. A csapatban elért 11. hellyel nem voltunk megelégedve, de az elején tudtuk, hogy a nyolcért vagy a franciákat, vagy a ­hongkongiakat kapjuk a sorsoláskor, és az előbbiek jutottak nekünk. Nagyon erősek voltak, nem tudtuk áttörni azt a bizonyos gátat, győztek, mi érthetően nem voltunk attól boldogok, hogy az alsó ágon folytatjuk. Biztos, hogy ha Hongkong az ellenfél, tovább jutunk el, az adott volna egy pozitív löketet, de ez most sajnos így alakult. 

Moszkvából Isztambulba 

Ezen túlmenően két „érdekes” másik világkupa is van Nagy Kinga mögött. Február végén Oroszországba, Szocsiba utaztak a női párbajtőrözők, megérkeztek a helyszínre 23-án, szerdán, 24-én az oroszok megtámadták Ukrajnát, és ugyan a selejtezőt levívták a sportolók, a sorozatos visszamondások miatt elfogyott a mezőny, így az esemény félbeszakadt. A magyar küldöttség Szocsiból Moszkvába repült, aztán kiderült, hogy törölték a budapesti járatot, így az orosz fővárosból Isztambulba mentek a vívók, onnan jöttek haza. 

Május közepén az egyesült arab emírségekbeli Fujairahban rendeztek vk-t, ahol Nagyék szintén elkezdték a selejtezőt, azonban időközben elhunyt az elnök, Khalifa bin Zayed sejk, és emiatt 40 napos gyászt hirdettek, és ennek jegyében az első három napon minden zárva volt az országban, és minden eseményt töröltek.

Az Eb-n és a vb-n

Nagy Kinga következő versenye az antalyai Európa-bajnokság lesz, június 17. és 22. között, majd július 15. és 23. között a kairói világbajnokságon lesz.

(A borítóképen: Nagy Kinga Shemjakinával csatázik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában