Futóverseny

2022.06.01. 08:04

Ebben az évben már kerek számnál tart a Bükki Hegyi Maraton

A jövő hét végén, harmincadik alkalommal, retró pályán rendezik meg a hegyi futóversenyt.

ÉM

Forrás: SZIS

A jubileumi, 30. Bükki Hegyi Maraton – Kisgyörgy Ádám Emlékverseny elnevezésű terepfutó viadalt június 11–12-én rendezik meg Miskolcon. A valamennyi korosztály számára sportolási lehetőséget kínáló, a két leghosszabb távot az eredeti, 1991-es pályán vezető eseményre június 3-ig lehet kedvezményesen előnevezni. 

És hogy az 1991-ben hazánk első hivatalos terepfutó ­versenyeként indult Bükki Hegyi Maraton miért csak most, 2022-ben érkezett el a 30. felvonásához? A válasz erre az, hogy a megálmodója, megvalósítója, Kisgyörgy Ádám két évben is kórházi kezelésre szorult, így akkor elmaradt a hegyi maraton. A Marathon Club alapító elnökének, Kisgyörgy Ádámnak 2011-es elvesztése óta ezt az eddig mintegy húsz ország futói által megtisztelt nemzetközi terepfutó viadalt az ő emlékére rendezik meg követői, akik évente megkoszorúzzák az általuk a Csanyik-völgy Királyasztalon, a Freeriderz-klubház falán állíttatott márványtáblát. 

Két nap és retró pályák 

Az idén rendhagyó módon kétnapos eseményen a maratonisták és a félmaratonisták – a jubileum alkalmából – június 11-én, szombaton az 1991-es I. Bükki Hegyi Maraton retró pályáin – Lillafüredet, a Hámori-tavat, Ómassát, Bánkutat, Jávorkutat érintve – bizonyíthatják felkészültségüket. A rajt a Sanofi-Aventis parkolójánál lesz, a cél pedig a Királyasztalon található kőszínpadnál. 

Másnap, június 12-én, vasárnap délelőtt az utóbbi években megszokott, a Király­asztalon kijelölt versenyközpontból folytatódik a hegyi maraton, amelynek során a jól bevált 10,5 km-es erdei körön kismaraton és félmaraton párban versenyszámok közül lehet választani. A szervezők ezúttal is gondolnak a gyermekekre és a kevésbé felkészültekre, akik számára egy 3,5 km-es futamot is kiírtak erre a napra. Ezt a távot lehet túrázva is teljesíteni. 

Újdonságként, meghirdették az 1. Királyasztal MTB Marathon névre keresztelt hegyikerékpáros-versenyt is, melyet vasárnap délután a futással megegyező 10,5 km-es pályán rendeznek meg. 

Előnevezésre – június 3-án éjfélig – és a részletek megismerésére a www.maratonclubmiskolc.hu honlapon van lehetőség. Helyszíni nevezésre a jövő héten ­szombaton 8–10 óra, vasárnap 8–9 óra között lesz lehetőség.

(A borítóképen: Megfelelő időjárás esetén bizonyosan sokan indulnak majd az eseményen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!