Diáksport

2022.06.03. 07:26

Diákolimpiai döntők Miskolcon (videóval)

Három sportág – kézilabda, kosárlabda, röplabda – IV. korcsoportos diákdöntőjét rendezik meg.

Szűcs István

Forrás: Bujdos Tibor

Mától vasárnapig Miskolc lesz a diáksport egyik központja, hiszen itt rendezik meg a IV. korcsoportos kosárlabda, kézilabda és röplabda országos döntőt, a lányoknak és a fiúknak egyaránt. Kazincbarcikai, miskolci, mezőkövesdi és szerencsi tan­intézetek diákjai is megmérettetnek a fináléban, mely összesen hat helyszínen zajlik majd. 

A borsodi megyeszékhely az utóbbi évtizedekben már sokszor bizonyította, hogy remek házigazdája a diák­olimpiai versengéseknek, szinte minden évben rendeznek itt legalább egy országos finálét. Ezúttal három csapatsport legjobbjai (8-8 leány és fiú együtt) küzdenek Miskolcon. 

Az országos döntőt a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület és a Miskolc Városi Diáksport Szövetség közösen valósítja meg. – Nagy örömmel tölt el, hogy a Covid-járvány után egy újabb diákolimpiai versenyre kerülhet sor, amelyre a sportolók, felkészítők és a szervezők is nagyon vártak már. Ezúton is kívánok a verseny összes résztvevőjének sikeres versenyzést és sok-sok élményt – fogalmazott Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. 

Hat borsodi csapat 

Kosárlabdában a leányok a Fényi Gyula jezsuita gimnázium tornatermében vívják meg az előcsatározásokat és a helyosztókat, melyeket a fiúk a Miskolci Egyetem körcsarnokában abszolválnak. Kezdés pénteken, szombaton és vasárnap reggel 9 órakor. A leány- és a fiúdöntőt és a bronzmérkőzést vasárnap 9.00–15.00 óra között a körcsarnokban rendezik meg. Megyénkből a lányoknál a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda, a fiúknál pedig a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola együttese vesz részt a fináléban. 

A kézilabdasport reprezentánsai közül a leányok bázisa a Miskolci Rendvédelmi Technikum tornaterme lesz, a fiúk pedig a Herman Ottó Gimnázium tornatermét „lakják be” a hétvégére. A csoportmérkőzések pénteken és szombaton 9 órakor veszik kezdetüket. Az érmes helyért vívott találkozók vasárnap 9 órakor kezdődnek a Herman Ottó Gimnáziumban. Ebben a sportágban a lányoknál a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola, a fiúknál a Mezőkövesdi Általános Iskola Szent Imre Tagiskolája a megyei résztvevő. 

Ami a röplabdát illeti, a fiú csoportmérkőzéseknek pénteken 9 órától a miskolci városi sportcsarnok ad otthont, míg a leányok a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tornatermében kezdik meg a csatározásokat, melyeket szombaton és vasárnap reggel ugyanott folytatnak, egészen a döntőkig. A lányoknál a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda, a fiúknál a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola diákjai képviselik megyénket.

Védnökök

A verseny fővédnöke Áder János, Magyarország nemrégiben leköszönt köztársasági elnöke. A verseny védnökei között találhatjuk dr. Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, Bánné dr. Gál Boglárkát, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnökét, Veres Pált, Miskolc MJV polgármesterét, dr. Kovács Ferencet, a Magyar Röplabda Szövetség elnökét, dr. Kocsis Mátét, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökét és Szalai Ferencet, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökét is.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

(A borítóképen: A rendezvény megnyitóját csütörtök este tartották a miskolci városi sportcsarnokban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!