Felkészülés (videóval)

2022.06.21. 08:06

A feljutás a cél a DVTK-nál

Elkezdte a felkészülést a 2022/23-as évadra a DVTK NB II.-es labdarúgócsapata.

Molnár István

Forrás: Bujdos Tibor

Már a hónap elejétől készültek a következő bajnokságra a Diósgyőr labdarúgói, az egyéni edzéseket követően a múlt héten szerdán, csütörtökön és pénteken egészségügyi teszteken és fizikai állapotfelmérésen vettek részt a játékosok, hétfőn pedig elkezdődött a közös felkészülés. A piros-fehérek hétfőn egy foglalkozást tartottak, kedden és csütörtökön kettő tréning (10.00–11.30, 17.00–18.30) szerepel a programban, az edzőcentrumban, míg szerdán, pénteken és szombaton szintén egy-egy – délelőtti – edzésen vesznek részt a labdarúgók. Régen többtucatnyi – olykor 100-200 – szurkoló várta a régi stadionnál a kezdést, a drukkerek a főbejárattól nem messze kíváncsiskodtak, hogy kik lépnek ki a létesítményből, és remélték, hogy köszönthetik őket, akár csak egy kézfogással. Most azonban nem voltak nézők, kíváncsiskodók, úgy néz ki, ezek az idők végleg elmúltak... 

Nehezebb, mint az előző 

A klub még reggel 9-kor közölte, hogy a stáb tagja lett másodedzőként Szász Ferenc, videóelemzőként pedig Póti Krisztián, ő tavasszal még aktív futballista volt az NB III.-as Hidasnémeti VSC-ben. 

– A múlt héten elkezdődtek a vizsgálatok, ezek ma és holnap fognak zárulni, aztán majd kiderül, hogy ki hogyan áll – kezdte Dragan Vukmir, a piros-fehérek vezetőedzője. – Ez meghatározza majd az egyéni és a csapatmunkát, a következő két-három nap még amolyan felvezető rész lesz, aztán beállunk arra a munkára, amit szeretnénk csinálni. Teljesen mindegy, hogy ki hol játszik, melyik klubnál, a legfontosabb, hogy a játékos legyen jó fizikai állapotban, meg tudja valósítani azt, amit kérnek tőle, hogy eredményes legyen. Nem úgy születtem, hogy mindent tudtam ebből a szakmából, sok dolgot összegyűjtöttem edzőimtől a pályafutásom során. Mindenkitől tanultam valamit, igyekeztem a pozitívumokat ellesni, kipróbálom, bevezetem ezeket. Arra törekszem, hogy az a foci, amit a csapatom játszik, játszani akar, jó legyen. 

Arról is beszélt a szakember, hogy milyen csapatot szeretne látni a pályán az első fordulótól kezdve. 

– Olyat, amelyik nyerni akar. Tudjuk, mi az egyértelmű cél, csak ebbe az irányba akarunk menni, lehetőleg minél több meccset megnyerve – hangsúlyozta Dragan Vukmir, aki az alakuló keretről szintén szót ejtett. – Persze, folyamatban vannak dolgok, szakmai vezetőnk, Bajúsz Endre ezzel, ezekkel foglalkozik. Minden posztra szeretnénk még erősíteni, vannak emberek, akikkel tárgyalunk, ezen a héten szeretnénk ezt lezárni. Persze, meglepetés mindig lehet, és lehet, hogy valakire várni kell akár az átigazolási szezon végéig. 

Az előző évadban, menet közben érkezett szakvezető hozzáfűzte azt is, szerinte erős ellenfelekkel fognak felkészülési meccseket vívni, mert a lényeg, hogy a legjobb állapotban kezdjék el a szezont. Ugyanakkor azt is részletezte, mi az egyértelmű cél: – Megnyerni a bajnokságot, az első helyen felkerülni. Igaz, az új szezon nehezebb lesz, mint az előző volt, de nem foglalkozunk senkivel. 

Nem lesz gond 

Amint az köztudott, Dragan Vukmir és egykori klubja, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia között kialakult egy „csörte”, mégpedig az, hogy a Tisza-partiak szerint volt trénerük jogszerűtlenül járt el a munkaviszonyának felmondása során. 

– Lezártam azt, ami volt, nem szeretnék ezzel foglalkozni, mert a diósgyőri munkámat nem befolyásolja. Úgy érzem, az ügyben teljesen tiszta vagyok – válaszolta a tréner, akinek azt is mondtuk, hogy a feladata nem egyszerű, mert nem két-három játékost kell beépíteni a nyári munka során, hanem sokkal többet. – Azért van felkészülés, hogy csináljuk, hogy összerakjuk a csapatot, olyan játékosok jöttek már eddig is, akik tudják, hogy mit képviselek, milyen játékot, úgyhogy ezzel nem lesz gond. 

Ahogyan Dragan Vukmir is hangoztatta, nincs mellébeszélés, adott a cél, amit akár teherként is lehet értelmezni, de... 

– Ez nem teher, ilyen a munkánk, ezt fel kell vállalni. Minden munkahelyen vannak elvárások, nálunk is, hiszem, sőt biztos vagyok abban, hogy jövő májusban feljutást ünnepelhetünk – nyilatkozta magabiztosan a DVTK vezetőedzője. 

Visszanyerni a támogatást 

A tavaszi szezonban nem volt igazán harmonikus a klub, a csapat, illetve a szurkolók kapcsolata, sokan bojkottot is hirdettek, így aztán alaposan megcsappant a nézőszám a stadionban. 

– Mindenkinek megvolt az elvárása, tény, hogy a végeredmény, hogy nem jutottunk vissza az NB I.-be, kudarc volt. Nekünk azon kell dolgoznunk, hogy visszanyerjük a szurkolók támogatását. Lássák, hogy más van, hogy jó a futball, hogy jó irányban haladunk. Úgy érzem, hogy ahogyan a játékunk össze fog állni, úgy jó lesz a kapcsolatunk a közönségünkkel is – ütött meg optimista hangot Dragan Vukmir. 

Délelőtt tíz óra után nem sokkal a jelen lévő játékosok kivonultak az edzőközpontnál lévő egyik füves pályára, és elkezdődött a nyárnyitó foglalkozás. Még sok jövés-menés várható, de az bizonyosra vehető, hogy Tamás Márk – aki edzéslehetőséget kért és kapott Diósgyőrben – nem lesz az NB II.-es DVTK focistája, mert bár lengyel csapatánál, a Slask Wroclawnál június 30-cal lejár a szerződése, elsősorban külföldön szeretné folytatni karrierjét. 

Vele együtt voltak 28-an az első edzésen. A keret létszáma azonban többször változott az első napon. Az érkező oldalon Holdampf Gergőt jelentették be, negyedik új játékosként. A Szombathelyi Haladástól érkezett 27 éves középpályás 10 NB I.-es és 214 NB II.-es meccsen lépett eddig pályára. 

A távozók lészáma viszont 12+1-nél tart. Az előző szezonban a DVTK-ban szerepelt 5 kölcsönjátékos mellett 2 lejáró szerződésű labdarúgó távozott, valamint a múlt héten a „vissza a feladónak” utat bejáró Belényesi, aki bő négy hónap után ismét a Kecskemét játékosa lett. Zsolnai is elköszönt, ő is visszatér korábbi klubjához, az FC Ajkához. Azok után, hogy az idén februárban szerződést hosszabbított a DVTK-val. Azt nem tudni, mennyi időre, mert erről nem számoltak be, a közlemény eleje viszont így szólt 2022. február 3-án: „A DVTK szerződéshosszabbítást ajánlott Zsolnai Richárdnak, amit a technikás középpályás elfogadott, így eldőlt, hogy hosszabb távon is Diósgyőrben folytatja a karrierjét.” (Zsolnai Richárd 2019 nyarán lett a DVTK labdarúgója, fél év után a Budafoknak adták kölcsön, hat hónapra, majd egy évre az Ajkának, és tavaly nyártól volt ismét a diósgyőri keret tagja). Diósgyőrből származó hír szerint Zsolnaiért fizet az ajkai klub. De nem csak utóbbi játékos nem húzott szerelést hétfőn, Hornyák Marcell sem, ő is távozik, és nem kizárt, hogy szintén visszatérő játékos lesz, és a Nyíregyháza SFC-ben folytatja pályafutását. És az is lehet, hogy Molnár Gábor is ilyen lesz, ugyanis vele szerződést bontottak hétfőn, és immár szabadon döntheti el, hogy hol folytatja, nem lenne meglepő, ha a Mezőkövesd Zsóry FC-nél tűnne fel. Korábbi sorstársa, Horváth Zoltán azonban be van ragadva a DVTK-hoz, a májusban az NB III.-as tartalékcsapathoz irányított támadó helyzete egyelőre változatlan. 

A plusz egy játékos Makrai Gábor, aki a Csákvár FC-nél volt kölcsönben, és bár visszatért Diósgyőrbe, de nem itt folytatja a pályafutását, és nem is állt edzésbe, másik két visszatérő kölcsönössel szemben, ugyanis Zsemlye Balázs (ex-Pécsi MFC) és Orosz Marcell (ex-Debreceni EAC) ott volt az első tréningen.

A DVTK keretéről

Akik az első tréningen részt vettek 

Kapusok: Póser Dániel, Bánhegyi Bogdán, Branislav Danilovic. 
Mezőnyjátékosok, régiek: Bárdos Bence, Bertus Lajos, Hegedűs János, Eperjesi Gábor, Eppel Márton, Könyves Norbert, Németh Márió, Oláh Bálint, Szatmári Csaba, Szeles Tamás, Szűcs Kornél, Kispál Tamás, Csatári Gergő, Vajda Botond. 
Kölcsönből visszatérők: Orosz Marcell, Zsemlye Balázs. 
DVTK tartalékból: Korbély Kristóf. 
DVTK utánpótlásból: Benkő Péter, Illés Bálint, Mrva Patrik, Oláh Balázs. 
Új igazolások: Lukács Dániel (Kecskeméti TE-Hufbau), Csirmaz István (Puskás AFC), Viczián Ádám (Vasas FC), Holdampf Gergő (Szombathelyi Haladás). 
Jurek Gábor (később csatlakozik, az utánpótlás válogatott program utáni szabadságát tölti). 

Akik távoztak, távoznak a DVTK-tól 

Dejan Karan (visszavonult), Polgár Kristóf (lejárt a szerződése, ?), Borsos Vilmos (kölcsönből vissza, Dorogi FC), Bokros Szilárd (kölcsönből vissza, Puskás AFC), Rotem Keller (kölcsönből vissza, Maccabi Netanya), Kocsis Dominik (kölcsönből vissza, Budapest Honvéd), Lucas Marcolini Dantas Bertucci (kölcsönből vissza, Kisvárda MG), Belényesi Csaba (Kecskeméti TE-Hufbau), Zsolnai Richárd (FC Ajka), Hornyák Marcell (?), Molnár Gábor (szerződésbontással, Mezőkövesd Zsóry FC?), Horváth Zoltán (DVTK tartalék), Makrai Gábor (a Csákvár FC-től kölcsönből vissza, ?). 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

(A borítóképen: Huszonnyolc játékos öltött szerelést a DVTK első edzésére)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!