Dunakanyar Rally

2022.05.27. 07:15

Ugrás az ismeretlenbe

A salgótarjáni formáját venné elő a Dunakanyar Rallyn a miskolci Friedmann Zsolt.

Marosréti Ervin

Két verseny, egyik, illetve a másik véglet. Friedmann Zsolt és dr. Kovács Annamária nagyszerűen kezdte az idei Mercarius Rally1 Bajnokságot, hiszen a szezonnyitó Salgó Rallyn nagyszerű teljesítménnyel nyerték meg az ORC abszolút küzdelmét. Boldogkőváralján azonban nem sokat ültek a Mitsubishiben, hiszen már a nyitó szakaszon árokba csúsztak, itt pedig véget ért számukra a rendezvény. Ettől függetlenül rendkívül motiváltan készülnek és várják a folytatást. A miskolci versenyző abban bízik, hogy ott tudja majd folytatni, ahol a nógrádi gyorsokon abbahagyta.

Nem felejtette el

- A ralizás valahol tényleg olyan, mint a biciklizés. Nem lehet elfelejteni – utalt a bajnokság előtti hosszabb kihagyásra Friedmann Zsolt. – A motivációnkat egyáltalán nem szegte a zempléni baki, még akkor sem, ha vezetői hiba miatt nulláztunk a második futamon. Ugyanakkor nagyon jó döntésnek bizonyult, hogy egy héttel ezután előfutóként részt vettünk az Eger Rallyn. Egyrészt szükség volt a versenykilométerekre, másrészt számítottunk rá, hogy a Mitsubishin az árokjárás után előjöhetnek bizonyos rejtett hibák. Így is történt, ezért vélhetően sikerült megelőznünk egy műszaki okokból történő kiesést, ami ugyancsak nagyon fontos volt. Bízom benne, hogy a Hídépítő Dunakanyar Rallyn ebből a szempontból nyugodtak lehetünk.

Az újdonság ereje. Friedmann Zsolt szempontjából talán ez a legjobb kifejezés a Mercarius Rally1 Bajnokság idei harmadik viadalával kapcsolatban. Pályafutása során ugyanis a Dunakanyarban még nem versenyzett, éppen ezért pontosan nem is tudja, hogy mire kell számítania május utolsó hétvégéjén.

- Nem mindenkinek, de nekünk ez a verseny teljesen új lesz. Minden szempontból újsütetű báránynak számítunk – tekintett előre a Hídépítő Dunakanyar Rallyra Friedmann Zsolt. – Annak idején sprintfutamokat és rallytúra viadalt rendeztek Vác környékén, de én akkor mi nem indultunk. Érdekes helyzet lesz, ettől függetlenül nagy örömmel és érdeklődéssel várom ezt a három napot. A munkahelyi elfoglaltságunk miatt ugyan nekünk kedvezőbbek voltak a rövidebb rendezvények, de ezúttal visszatérünk a klasszikus lebonyolításához. Természetesen ennek is megvan az előnye és a varázsa.

Fontos a kikapcsolódás

Nagyon szép környezet vár a teljes mezőnyre, hiszen a Dunakanyar és környéke turisztikai szempontból is hazánk egyik ékkövének számít. Friedmann Zsolt régen, még iskolás korában járt erre kirándulni, tehát ebből a szempontból is figyeli majd az eseményt.

- Elsősorban azért ralizom, hogy a munkahelyi hajtás közepette egy kicsit hátra hagyjam a hétköznapokat, kitisztítsam a fejem és lelkileg is feltöltődjek. Ebben segít nekem a sportolás, de természetesen a jó eredmények elérése is rendkívül motivál – folytatta Friedmann Zsolt.

– Szeretek küzdeni, harcolni az ellenfelekkel és az órával is. Az ORC bajnokságban az elmúlt években meglévő élmezőny egy kicsit kikopott, vannak viszont új belépők, akik ugyancsak pokolian gyorsak. Nagyon oda kell figyelni, mert nem adják ingyen a győzelmet vagy éppen a dobogós helyezéseket. Boldogkőn a kiesésünk után is figyeltük a kategóriát, amiből azt szűrtük le, hogy egész évben komoly küzdelem várható. Dunakanyar előtt részt vettünk egy nagyobb teszten, a gumikra, a fékekre, és a futóműre helyeztük a fő hangsúlyt, mert az volt a szándékunk, hogy egy jól beállított Mitsubishivel érkezzünk meg Vácra. A versenyen pedig kőkeményen nyomjuk majd, mert addig harcolunk, amíg van matematikai esélyünk a jó szereplésre. 

A Hídépítő Dunakanyar Rally programja

Május 27., péntek

8:00 – 18:00, Adminisztratív átvétel itiner és GPS kiadása – versenyiroda

Május 28., szombat

07:00 – 12:30, Technikai átvétel – Lukács és Tamás Kft.

13:30, Rajtceremónia – Vác, Fő tér

Gyorsasági szakaszok

14:37, GY1 - Márianosztra – Nagymaros/1

15:20, GY2 – Gombás – Sejce/1

16:58, GY3 - Márianosztra – Nagymaros/2

17:41, GY4 – Gombás – Sejce/2

Május 29., vasárnap

Gyorsasági szakaszok

8:13, GY5 – Galgaguta – Nógrádsáp – Legénd/1

8:46, GY6 – Felsőpetényi elágazás – Felsőpetény – Bánk/1

9:44, GY7 – Nagymaros – Márianosztra/1

12:27, GY8 – Galgaguta – Nógrádsáp – Legénd/2

13:00, GY9 – Felsőpetényi elágazás – Felsőpetény – Bánk/2

13:58, GY10 – Nagymaros – Márianosztra/2

16:41, GY11 – Galgaguta – Nógrádsáp – Legénd/3

17:54, GY12 – Nagymaros – Márianosztra/3 – Power Stage

18:59, Céldobogó – Vác,  Fő tér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!