Vízilabda

2022.05.29. 07:20

Jelentősen átalakul a PannErgy-MVLC kerete

A 2021–2022-es OB I.-es évadot a 11. helyen zárta a PannErgy-Miskolci VLC férfi vízilabdacsapata, azok után, hogy az ezért a pozícióért megrendezett párharcban jobbnak bizonyult az UVSE-Hunguest Hotels gárdájánál.

Molnár István

Biros (13) továbbra is a miskolci csapatot erősíti. Fotó: Bujdos Tibor

Fotó: Bujdos Tibor

A megyeszékhely együttesének vezetőedzője, Vidumanszky László nemrégiben az Észak-Magyarországnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy megegyezett a klubvezetéssel a folytatást illetően, tehát az ő irányítása mellett kezdődik el majd a nyári felkészülés július közepén.

Távozó szlovákok

A stáb ugyanakkor bővült, a miskolciak leigazolták segédedzőnek (és majd az ifjúsági csapatot is igazgatni fogja) Petrovai Mártont, aki a 2013–2014-es évadban még játszott az OB I/B-s MVLC-ben.

Bachner András szakmai igazgató emellett beszámolt a keretben történt változásokról. Továbbra is miskolci sapkában pólózik a két kapus, Moravcsik Martin és Csiszár Boldizsár, míg a mezőnyjátékosok közül Biros Barnabás, Tanczer Tamás, Böröczky Marcell, Várkonyi Ádám, Krasznai Bendegúz, illetőleg Nagy Norbert. Ugyanakkor távozik a szlovák kontingens, Tomás Hoferica és Lukas Seman, továbbá Sélley Rauscher Domonkos, Tőzsér Dávid és a saját nevelésű (a Zempléni Vízilabda Klubtól 2016-ban igazolt) Vismeg Zsombor.

A közös érdek

– Világossá vált, hogy Vismeg Zsombornak – aki a csapat egyik pillérévé nőtte ki magát – szintet kell lépnie a fejlődése érdekében – jegyezte meg Bachner András. – Egy évre szóló szerződése volt még az MVLC-vel, de a klub filozófiáját követve nem gördítettünk akadályt a távozása elé, a felkészülést már a Szolnoki Dó­zsánál kezdi. Az egyik szemem sír, a másik nevet, mivel már nem ő az első olyan minőségi játékos, akit nagyon magas polcon lévő csapat igazol le Miskolcról, gondoljunk csak Vadovics Viktorra, aki a Vasasba, vagy Nagy Ádámra, aki szintén Szolnokra ment tőlünk. A közös érdek az, hogy a magyar vízilabda számára minőségi játékosokat neveljünk, akik képviselik, képviselhetik a magyar színeket a válogatottban. Sélley Rauscher visszaigazol a Vasashoz, neki voltak nagyon jó meccsei, de nagy átlagban elmaradt attól, amire ő képes. Egy szezon után távozik, sajnálom, mert egy okos, értelmes játékos. Lukas Seman visszatér Szlovákiába, elsősorban családi okok miatt, az ő centerjátéka valószínűleg hiányozni fog. Tomás Hoferica minden bizonnyal Franciaországba megy, Tőzsér Dávid távozását sajnálom, ő visszaigazol Debrecenbe.

A szakmai vezető nyolc új vízilabdázó érkezéséről is nyilatkozott, közülük hárman légiósok.

– A nagyváradi, de magyar állampolgár, 2001-es születésű Oltean Sebastian a PVSK-­Mecsek Füszért játékosa volt, irányító- és kapásposzton bevethető, jól szervez, jól passzol – kezdte a felsorolást Bachner András. – Az ugyancsak 2001-es Molnár Gergely a Budapest Honvédból érkezik, ő egy nagyon hasznos vízilabdázó. Aztán van, lesz két új debreceni játékosunk, az 1996-os Smitula Gergő, aki egy rutinos, jól képzett pólós, illetve az 1997-es Stefanidesz Levente, aki több poszton megállja a helyét, és lépni szeretett volna, miután a DVSE kiesett az OB I.-ből. Az utánpótlás egyik tehetséges képviselője a 2004-es Szenczi Dániel. Ő Tatabányáról érkezik, nagyon gólerős, balkezes vízilabdázó.

Még építkezés zajlik

Az előző bajnokságban nem volt délszláv légiósa a miskolci gárdának, ezúttal lesz, mindjárt három is: Nikola Nikolov (1994, Vojvodina) center, játszott már korábban Magyarországon, méghozzá Kaposváron, így aztán nem lesz ismeretlen számára a liga. Stefan Porobic (1996, Radnicki) a góllövőlista élmezőnyében zárt, Bachner András szerint centerposzton kívül bárhol bevethető. Nikola Brkic (1998, Herceg Novi), aki bekk, a kemény játék híve, de átlövőként is számíthatnak rá az MVLC-ben.

– 2020 márciusában félbeszakadt a bajnokság a pandémia miatt, akkor szinte elment mindenki – tette hozzá Bachner András. – Európa-kupás helyen állt a csapat, a magas szinten jegyzett játékosaink mindegyike távozott, jobb itthoni csapatokba vagy a külföldiek külföldre igazoltak el ilyen vagy olyan okokból kifolyólag. Azóta építkezésben vagyunk, pillanatnyilag a harmadik évünk következik, melyben a fiatal játékosokra alapozva próbáljuk elérni az általunk kitűzött célokat. Játékban, úgy vélem, ezzel a kerettel sokkal több variációs lehetőség nyílik majd. Ebből kifolyólag az idei csapathoz képest a teher két-három játékosról adott esetben hat-hét játékosra oszlik majd el. Amennyiben mindenki hozzá tudja tenni a maga százalékát, akkor akár kiemelkedő eredményeket is elérhet a csapat. Vezetőedzőnk, Vidumanszky László filozófiája nagyjából egyezik azzal, amit én is képviselek, csak a munkában bízik. Azt remélem, hogy ez az újonnan alakult stáb az új kerettel olyan szereplést fog tudni produkálni, hogy a kétéves pandémia után ismét telt házas meccseket tudunk játszani a Kemény Dénes uszodában.

Az OB I.-es a bajnokság 2022–2023-as szezonja a jelenlegi elképzelések szerint október 8-án fog kezdődni.

A 2021–2022-es szezonról

– Vegyes érzéseim vannak az előző évaddal kapcsolatban – mondta Bachner András. – Volt olyan szakasza a bajnokságnak, amikor az elvárás alatt teljesített a csapat, de voltak – igaz, rövidebb időszakok – olyan részek, amikor egészen más, a szebbik arcát mutatta a csapat. Ezt egyértelműen tükrözték az eredmények. Sajnálom, hogy sok olyan pont elúszott, amikor nyerhettünk volna, győzelmi esélyeink voltak, ugyanakkor ki kell emelni a februári, Ferencváros elleni egygólos hazai vereségünket. Akkor bár kikaptunk, meglephettük volna a zöld-fehéreket, ami akkor is nagy tett lett volna, ha akadtak náluk hiányzók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!