Éjszakai ünnep a megérkezéskor

2022.05.17. 07:52

Guzi Blanka kezdi másként látni a szombati világkupa-helyezését

Nem volt zökkenőmentes a felkészülésem, de ennek ellenére életem egyik legjobbját sikerült hozni – mondta a tavalyi Eb ezüstérmese.

Berecz Csaba

Guzi Blanka nem volt elégedett a lövészetével. Fotó: UIPM

Guzi Blanka nem volt elégedett a lövészetével. Fotó: UIPM

Az idei harmadik öttusavilágkupa-versenynek a múlt héten a bulgáriai Albena városa adott otthont. A hatnapos rendezvényen a miskolci Swimming PC sportolója, Guzi Blanka bizonyult a legeredményesebb magyar versenyzőnek, aki – a férfi egyéniben indult Szép Balázshoz hasonlóan ugyancsak – a 4. helyen végzett, női egyéniben. A kistokaji illetőségű sportoló a 23. születésnapját utazással töltötte, ugyanis a szombati vk-döntő után, vasárnap jött vissza Magyarországra.

– Vasárnap éjfél után érkeztünk meg Budapestre, és előzetesen úgy gondoltam, hogy a fáradtságomtól függően vagy még éjszaka útra kelek, hogy az igazi otthonomban, Kistokajban is eltöltsek néhány napot, vagy csak egy alvás után, hétfőn indulok el – mondta Guzi Blanka, majd így folytatta: – Csakhogy amikor kiszálltam a buszból, nagy meglepetésben volt részem. Gyertyák, lampionok és éneklés fogadott, anyukámék eljöttek felköszönteni a szülinapomon, és a nagy örömködés után természetesen együtt indultunk haza. Úgyhogy most Kistokajban vagyok, 1-2 napot itt lazíthatok, mert most van egy kis pihenő.

Arra a kérdésre, hogy a bulgáriai világkupán elért helyezését, néhány napot aludva a versenyre, hogy látja, a következőket felelte Guzi Blanka:

– Most már egy kicsit másként. Eleinte csalódott voltam, amiatt, hogy éppen lemaradtam a dobogóról. A kombinált szám, a futás-lövészet után azt éreztem, hogy nem azt hoztam lövészetben, amire képes vagyok, és ha ez nem így lett volna, akkor a dobogóra is odaférek. Persze a mérleg másik serpenyőjében ott van a vívás, ami viszont a korábbiakhoz képest nagyon jól sikerült, és ez egy olyan alapot adott az elődöntőben és a döntőben, amire még a nem tökéletes egészségi állapotomban is építeni lehetett.

Fájdalom

Azt is megkérdeztük a miskolci klub öttusázójától, hogy jelenleg hogy szolgál az egészsége.

– Furcsa ez a helyzet, mert nem volt zökkenőmentes a felkészülésem, de ennek ellenére életem egyik legjobbját sikerült hozni – mondta a tavalyi Eb ezüstérmese. – A fertőzés, ami legyengített, tulajdonképpen elmúlt, de a két héttel ezelőtti, lóról történt leesést még érzem. A derekam ugyanis még fáj, lehajoláskor szinte mindig, és futás közben is érzem, valamint lovagláskor is. Remélem, egy kis pihenés jót tesz nekem, de megyek majd még ez ügyben orvoshoz is.

Arról is érdeklődtünk Guzi Blankánál, hogy megvan-e az áttörést jelentő jó vívás receptje.

– Remélem – válaszolta. – Meglátásom szerint most azért sikerült jobban, mint szokott, mert végig koncentrált voltam, nem volt gödör, amibe hajlamos vagyok beleragadni. Ezúttal végig egyenletes teljesítményre voltam képes, és egy-egy kapott szúrás sem tett lejtőre. Szeretném, ha a folytatás is hasonló lenne, kíváncsian várom, hogy a következő versenyen mire leszek képes.

Guzi Blankának ez volt az idei harmadik világkupaversenye az idén. Az elsőn Kairóban nem tudott a döntőbe, a legjobb 18 közé bejutni, a másodikon, a budapesti vk-megméretésen pedig leesett a lóról, emiatt csak az utolsó, a 18. helyen zárt. Az albenai 4. pozíciót követően a kistokaji öttusázó számára a folytatás egy újabb világkupaverseny lesz, amelyet június 7–12-e között a törökországi Ankarában rendeznek.

– A mostani regenerációs hét után két hét rávezetés lesz erre a versenyre – mondta Guzi Blanka. – Unatkozni nem fogok addig sem, mert a sportolás mellett vizsgákra is kell készülnöm. A világkupa döntőjét szintén Ankarában rendezik meg, június 23-tól 26-ig, és ide a legjobb 36 versenyző nyer meghívást. A világkupa-ranglistán jelenleg a 6. helyen állok, bízom benne, hogy három hét múlva Törökországban olyan eredményre leszek képes, amivel nem csúszok ki ebből a mezőnyből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában