Miskolci Vénusz

2022.05.04. 08:26

Esély százalékban: valahol húsz és negyven között

A hét végén a Final Fourban szerepel a miskolci női futsal­együttes.

MI

Fennállása során első alkalommal jutott be a női futsal Magyar Kupa (négyes) döntőjébe a Miskolci Vénusz női alakulata. A csapat ebben a szezonban az NB II. Keleti csoportjában szerepel – ahol egy fordulóval a befejezés előtt már megszerezte a bajnoki címet –, míg a kupában sorra vette az akadályokat: az SK Tóalmáson, az ELTE-BEAC-on, valamint az Újpest FC-n túljutva bekerült a négyes döntőbe. Az eseményt a hét végén Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban rendezik, a Vénusz a szombati elődöntőben az élvonalban 3. helyen zárt 2F-BAU Tolna-Mözs gárdájával találkozik. 

– Amióta létezik női Magyar Kupa, azóta szerettünk volna eddig eljutni, de ez csak most sikerült – jelentette ki Juhász Viktor elnök. – Ezúttal minden összejött: jó volt a sorsolásunk, jó formát mutattak a lányok mindegyik mérkőzésen, ez a kettő összességében hozta meg ezt az eredményt. A 2006-os megalakulásunk óta ez úgymond a második legnagyobb sikerünk, a 2012-es bajnoki aranyérem után. A női futsal kezd szerencsére országos szinten beindulni, bizonyosan hozzátesz majd ehhez a válogatott Európa-bajnoki szereplése. Ezzel, a négyes döntőbe való bejutással ismét bekerült a nevünk a köztudatba, bár több volt játékosunk szerepel egész magas szinten máshol, nagypályán. Bízom a csapatban, az elődöntőben 60 százalékot gondolok a Tolna javára, 40-et magunknak, de ez az az eset, amikor egy meccsen bármi előfordulhat. Nem olyan régen, 2020 novemberében egy döntetlennek köszönhetően kivertük a Tolnát a sorozatból, szerintem ebből is meríthetünk a párharcra. 

Jól ismeri a Tolnát 

Volodimir Kolok, a Vénusz ukrán származású edzője 2018-ban éppen a Tolna-Mözzsel, 2020-ban a Szekszárddal nyerte meg az MK-t, míg előtte hazájában 10-szeres bajnok és 10-szeres kupagyőztes volt a Belichanka NPU-val. 

– 2017 óta dolgozom Magyarországon – árulta el a magyarul szinte már tökéletesen beszélő szakember. – Örülök, hogy itt vagyok Miskolcon és annak is, hogy idén már megnyertük az NB II.-es bajnokságot a lányokkal. A négyes kupadöntőbe rajtunk kívül három NB I.-es csapat jutott be, úgyhogy ez egy igen jó eredmény a részünkről. A Tolnát jól ismerem, hiszen az ottani játékosok közül többen velem nyertek U15-ös és U17-es bajnokságot. Nagyon jó náluk a fiatalok és a rutinosak aránya, és mellettük szól a több edzésszám és a nagyobb tapasztalat is. Kitaláltuk, mit szeretnénk játszani, bízunk abban, hogy működni fog. 

Kovács Aliz csapatkapitány a Vénusz legrutinosabb játékosa a maga 26-szoros válogatottságával (is). 

– Nagyon jó visszaemlékezni a 2012-es bajnoki aranyérmünkre, és jó arra gondolni, hogy most pedig ott vagyunk a legjobb négyben a kupában – nyilatkozta. – Egy kupadöntőnek megvan a maga hangulata, nem sokszor jut el ide egy játékos, és szeretnénk kihozni belőle, amit csak lehet. Ismerem a tolnai csapatot, a keretüket, a realitás azt mondatja velem, hogy 80 százalék az esély az ő javukra a fináléba jutásra, 20 százalék nekünk. A közeli és távoli múltban okoztunk már meglepetést nekik, velük szemben, ezt most sem zárom ki. Ehhez csapatként kell dolgoznunk, figyelni a meccsen mindenre, be kell majd tartani a taktikát és természetesen jó százalékban kell élni az adódó lehetőségekkel. Az utóbbi időben a lányok sokat fejlődtek, most egy komoly eseményen bizonyíthatnak.

A négyes döntő programja 

Május 7., szombat (női elődöntők): 
10.30: Miskolci Vénusz – 2F-BAU Tolna-Mözs 
13.00: Budaörs-Endo Plus Service – DEAC 
Május 7., szombat (férfi elődöntők): 
15.30: Haladás VSE – Veszprém Futsal 
18.00: Rubeola FC – DEAC 
Május 8., vasárnap: 
16.15: női döntő 
19.45: férfidöntő 

Eb-résztvevők

Az UEFA az oroszok kizárását követően a magyar válogatott számára biztosította az idei női futsal-Európa-bajnokság négyes döntőjében való részvételt. A magyar válogatott tavaly ősszel ugyan alulmaradt a házigazdákkal szemben a fehéroroszországi Eb-selejtezőtornán, de a hollandok és a fehéroroszok elleni mérkőzéseit megnyerte, így a második helyen zárta a viadalt. 
(A borítóképen: Bravúr lenne a fináléba jutásuk | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!