Mezőkövesd Zsóry FC

2022.05.14. 08:16

A szünet után összeomlott a Kövesd

Tét nélküli élvonalbeli futballmérkőzést vívtak pénteken a dél-borsodi kisvárosban.

KT

Fotó: Domotor Csaba

Az NB I.-es labdarúgó-bajnokság 33. fordulója keretében szurkolóbarátnak éppen nem nevezhető időpontban, tegnap este 20 óra 15 perctől köszönt el a 2021/22-es idénytől a Mezőkövesd Zsóry FC és az Újpest FC labdarúgócsapata. Meccsüket mindenki presztízscsatának nevezte el, hiszen a felek már nem eshettek ki, de feljebb még kapaszkodhattak. 

Ilyenkor, a függöny legördülése előtt megkezdődik a találgatás, ki megy, és ki marad. Információt pénteken este nehéz volt kihúzni bárkiből, az viszont kirajzolódott, hogy Supka Attila marad Mezőkövesden, más önjelöltek kárára. Az összeállításokból kiderült, hogy hazai oldalon gyakorlatilag nincs meglepetés az egy héttel ezelőttihez képest. Talán annyi, hogy Qaka kezdő maradt (mestere nem cserélte Madarászra), holott a Budapest Honvéd ellen nem alkotott maradandót. Az ÚFC-nél kimaradt Kastrati, Diaby és Onovo, helyükre Koutroumpis, Katona M. és Zivzivadze került. A kiadott listákból kiderült és a kezdés után beigazolódott, hogy a hazaiak a 4–4–2-es, a vendégek pedig a 4–2–3–1-es formációt választották. A kivonuláskor feltűnt még a több száz fős, hangos újpesti tábor és az eszményi, méregzöld gyepszőnyeg, amely a csapatokat fogadta. 

A játékról 

Drazicot 100. NB I.-es meccse alkalmából Hagyacki József, a kövesdiek ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd az ünnepelt vezette az első veszélyes, de zátonyra futott akciót. Nem sokkal később Jurina tanári mozdulattal vezetéshez juttatta csapatát, ilyen kezdés pedig szinte csak a mesében van. A 8. percben Drazic fejelt 3 méterről kapura, és csak az volt a kérdés, hogy a száztíz százalékos ziccerét miképpen tudta elhibázni. Az Újpest először a 10. percben jutott el a kapuig, ekkor a hajdani kövesdi Ziv­zivadze célozta meg a jobb alsót, Piscitellit vetődésre kényszerítve. A 15. percben a lyukas fővárosi védelmet Jurina és Drazic ismét megoldhatatlan feladat elé állította, utóbbi azonban kecseg­tető helyzetből túlságosan alányúlt a labdának. A középpályát felügyelő Cseriék és a helyüket változtató ékek negyedóra alatt csaknem a padlóra vitték az önmagukat kereső vendégeket. Cseri jutott el lövésig a 11-ről, a háló azonban nem rezdült, miként a túloldalon sem, amikor Ziv­zivadze igyekezett megkeseríteni Piscitelli dolgát. Jó iramú és élvezetes volt a találkozó. Sok akció gördült a széleken, például a 25. percben Cseri és Drazic támadása, amely a 16-oson megakadt, holott gólt ígért. Akadtak távoli bombák is, ezek ugyan fölé szálltak, a statisztikát azonban javították. Az Újpest nehezen talált magára, tagjai közül egyedül Croizet futballozott tanári módon.

A futóversenyeket viszont elveszítették, kivéve a 33. percet, amikor Pauljevic sprintben megverte Vajdát. Kulturált és helyenként szép volt az otthoni produkció, a szünetig született egygólos fór nem fejezte ki különbséget, bár a 43. percben Koutroumpis a kapuba fejelhette volna a labdát, majd Beridze tesztelte Piscitellit. 

A folytatásban nyomban egyenlíthetett volna az Újpest, ezt Piscitelli lábbal akadályozta meg, aztán jöttek a pontatlan átadások. Az 51. percben Jurina elrontotta az elronthatatlant, és jött az a nyílt játék, ami várható volt. Az Újpest három védőre váltott, hogy elöl többletet érjen el, így a fürdővárosiak előtt megnyíltak a kontralehetőségek. A látogatók összehozták az egyenlítést, majd a vezetést is megszerezték. Beridze kapufát lőtt, Zivzivadze viszont gólt, ezzel pedig eldőlt a találkozó sorsa.

A végén esett kövesdi gólnak jelentősége már nem volt. 

A második félidőben nagy fordulat történt, és végül a jobb helyzetkihasználás döntött.

Mezőkövesd Zsóry FC – Újpest FC 2–3 (1–0) 

Mezőkövesd, 2000 néző. V.: Káprály (Becséri, Aradi). 

Mezőkövesd Zsóry FC: Piscitelli (6) – Farkas D. (5), Pillár (5), Karnitski (5), Vadnai (5) – Qaka (5), Cseri (6), Cseke (6), Vajda (5) – Drazic (5), Jurina (6). Vezetőedző: Supka Attila. 

Újpest FC: Pajovic (6) – Pauljevic (6), Csongvai (6), Koutroumpis (6), Antonov (6) – Boumal (6), Katona M. (6) – Croizet (6), Mitrovic (5), Beridze (7) – Zivzivadze (6). Vezetőedző: Milos Kruscic. 

Csere: Farkas D. helyett Kocsis G. (5) a 46., Mitrovic helyett Mack (5) a 46., Pauljevic helyett Simon K. (5) a 60., Katona M. helyett Kovács D. (5) a 60., Cseri helyett Madarász (5) a 61., Qaka helyett Besirovic (5) a 61., Drazic helyett Churko (–) a 72., Croizet helyett Bjelos (–) a 84., Vadnai helyett Bodnár (–) a 89. percben. 

Sárga lap: Vajda a 17., Kocsis G. a 84. percben. 

Gólszerző: Jurina (1–0) a 3., Katona M. (1–1) az 59., Beridze (1–2) a 66., Zivzivadze (1–3) a 71., Besirovic (1-3) a 93. percben. 

A gólok története

3. perc: Vajda tört előre a bal oldalon, majd Cserit hozta játékba. A középpályás a 16-os és az 5-ös közeli területről beívelt, Jurina jókor érkezett, és 5 méterről a kapu bal oldalába fejelt, 1–0

59. perc: Beridze 17 méteres, bal sarokra tartó lövését Piscitelli csak kiütni tudta, Katona M. ott termett, és pár lépésről a kapuba helyezett, 1–1

66. perc: Simon K. átadását Beridze 15 méterről, jobbal a bal sarokba csavarta, 1–2

71. perc: Boumal, majd Csongvai volt a labda útja, utóbbi beadását Zivzivadze az ötösről ballal a hálóba küldte, 1–3

93. perc: Jurina beadását Besirovic az ötösről a kapuba fejelte, 2–3
 

(A borítóképen: Jurina (a labdával) szerezte a mérkőzés első gólját | Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!