DVTK női kosárlabda

2022.04.20. 21:44

Vasárnap lesz gazdája a bronznak

A diósgyőriek utolsó hazai meccsüket vívták, de szezonjuk még nem ért véget.

Kolodzey Tamás

Az NB I.-es női bajnokság rájátszása keretében a 3. helyért csatázik a DVTK és az NKA Universitas Pécsi EAC. A múlt héten pénteken vívott első meccset a baranyaiak nyerték, így a hazaiak abban a tudatban készülődtek a találkozóra, hogy a két győzelemig tartó párharcot csak akkor folytathatják, ha kiegyenlítenek. Ettől függetlenül az idény utolsó hazai mérkőzése várt rájuk.

Fej fej mellett

A kezdés előtt húsz perccel a két szakvezető kedélyesen beszélgetett egymással: a kosárlabda helyett valószínűleg vicceket meséltek egymásnak, mert nagyokat nevettek. A hangulat már-már a Magyar Kupa ugyancsak a diósgyőri arénában rendezett fináléját idézte.

Első támadását addig variálta a Pécs, amíg megszólalt a duda, lejárt a műsoridejük. Öt célzás siklott ki, majd Bernáth beverte az első triplát, de Dudásová visszaadta a kölcsönt. Kiss V. pumpálta a labdát, de olyan sután tette, mintha a „nyelét” fogta volna. A labda párszor kiszédült a gyűrűből, Nelsonnak meg nehezére estek a büntetők. Mozgás volt, vállalkozókedv is, az aprónak számító Bernáth a toronydaruk között szaladt egészen a palánkig, majd három az egy ellen csináltak szép kombinációt a piros-fehérek. A 6. percben Green futballozott, magát szöktetve kirúgta a játékszert az emelvény alól (12–10). Aho két ziccert tolt el, így ringben maradt a PEAC (14–16). Völgyi edző magasított, beküldte Kiss A.-t, de mínusz négynél kihívta magához a sajátjait, és nagy rajzolásba kezdett. Kuster és Kányási is bement, ikszre azonban nem tudták kihozni a negyedet (18–19).

A kilók is számítottak

A folytatásban is kergetőztek a párok, közben a felek megkaparintották a védőlepattanókat. Egy vendég­ütésfélét visszanéztek a síposok, a sima hibát viszont nem súlyosbították. Kuster tempója elveszett a homályban, Kiss V. pedig célba vette a palánkot tartó szerkezetet. A bejátszásokból nem sült ki semmi, így ment az egyenlősdi (20–21). Kányási félholdat írt le a pályán, és pompásan csuklózott (22–21). Miután remegtek az Universitas tagjai, hárommal megtollasodott a Diósgyőr. A festékes részen a hatalmas adok-kapokban a kilók is számítottak, a hosszú szünet előtt Vorpahl labdája már a levegőben repült, amikor megszólalt a sziréna, így a hármasát megadták (34–29).

A harmadik szakasz elején Kiss V. légszerelése közben csaknem öngólt vétett, Aho vágtatása után (39–29) Csirke Ferenc meg időkéréssel próbált rendet teremteni. A kétméteres Kiss V. idegességében olyan ziccert puskázott el, amit a százharminc centisek is magabiztosan betermelnek. A futóverseny az NKA gárdájának kedvezett, ezért Völgyi Péter biztosan némi lassítást kért lányaitól (42–37). A kierőszakolt dobóhelyzetekből nem születtek pontok, pedig előfordult, hogy a DVTK egy akcióját négyszer is megismételhette. Némi kuszaság folyt a parketten, ezt Kuster és Bernáth a célzóvíz elfogyasztásával zárta le (49–39).

Ötperces rövidzárlat

A negyedik negyedben az itthoniaknak csak arra kellett vigyázniuk, hogy tartsák az egyensúlyt. A PEAC-nak két ellenfele volt: a DVTK és az óra, ennek szellemében kockáztatott, mindent egy lapra tett fel, és a 34. percre 49–47-re alakította az eredményt. Kányásiék is segítettek nekik, mert öt percig hátradőltek a foteljükben, kosárcsendet tartottak. A hajrá az idegek mérkőzését hozta, még az is megtörtént, hogy egy holt labdáért egyszerre öten birkóztak. Aho az alapvonalon „szemtelenkedett”, Kiss V. elterülését pedig tíz szempár figyelte. Izgalmas harcot produkáltak a hajrában a hölgyek, a lelátó népe viszont a játékvezetőket vette a szájára. A büntetőknek is nagy jelentőségük volt, akárcsak a diósgyőriek letámadásának, és terület védekezésének (54–54). Az utolsó pillanatokban megítélt büntetőket 56–57-nél Green dobhatta, és mindkettőt célba érkeztette.

Folytatás: vasárnap 19 órától Pécsett.

 

Diósgyőri VTK vs. NKA Universitas Pécsi EAC 58–57 (18–19, 16–10, 15–10, 9–18)

Miskolc, 1275 néző. V.: Tőzsér, Csabai-Kaskötő, Nagy V.

Diósgyőri VTK: VORPAHL (10/3), BERNÁTH (14/9), Aho (6), M. Jovanovic (–), Green (12). Csere: Kányási (4), Kuster (6), Kiss A. (6). Vezetőedző: Völgyi Péter.

NKA Universitas Pécsi EAC: DUDÁSOVÁ (15/9), Wentzel (8/6), Marshall (12/6), Nelson (8), KISS V. (14). Csere: Simon Zs. (–), Brajkovic (–). Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Völgyi Péter: – Mindkét csapat nyerhetett volna. Az döntött, hogy melyik társaság hibázott kevesebbet. Az utolsó szalmaszálba kapaszkodtunk, és a mostanihoz hasonló mérkőzésre számítok vasárnap Pécsett is.

Csirke Ferenc: – Nehéz megszólalni: az állás egy-egy. Nem játszottunk jól, minden üres helyzetünket kihagytuk. Szívünk volt, de a dobások nem mentek. Tíz után lehetett volna akár tizenhat is a két csapat között, a történtek után azonban azt kell mondanom, hogy kiengedtük a kezünkből a mérkőzést.

Az egyik fél két győzelméig tartó párharc állása: 1–1.

A két fél a következő meccset vasárnap 19 órától Pécsett játssza.

(A borítóképen: Green (a labdával) szerezte a győzelmet jelentő találatot. Fotó: Bujdos Tibor)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában