Jégkorong

2022.04.21. 08:52

Nyolc csapat négy napig küzd

Csütörtöktől vasárnap estig nemzetközi serdülő jégkorongtornát rendeznek Miskolcon.

Kolodzey Tamás

Forrás: DVTK

Emberemlékezet óta nem rendeztek négynapos nemzetközi jégkorongtornát a Miskolci Jégcsarnokban. A csütörtökön kezdődő I. Vipassana DVTK Ice Hockey Cup elnevezésű utánpótlás-sorozatról, melynek szervezője a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia, szerdán délben a budapesti finn nagykövetségen tartottak sajtótájékoztatót. Elhangzott, hogy Magyarországon ritkán látható olyan rangos viadal, amely a borsodi megyeszékhelyen várja az érdeklődőket. A mezőnyt neves külföldi alakulatok fémjelzik, mellettük a hazai „krém” is jégre lép. 

Három évre terveznek 

Az eseményen részt vesz a finn IFK Helsinki, amely a közelmúltban kötött megállapodást a DVTK Jegesmedvékkel, valamint az osztrák jégkorong egyik legsikeresebb klubja, a Red Bull Salzburg, a szlovák utánpótlás-nevelés egyik bástyája, a HC Kosice, az U16-os cseh Extraligában szereplő HC Hvezda Praha, valamint a négy magyar képzési fellegvár (Budapest Jégkorong Akadémia, DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia, Ifjabb Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémia, Újpesti Jégkorong Akadémia). A tornán a 2007. január 1. után született játékosok, vagyis a tizenötödik évüket betöltöttek vehetnek részt, és mivel még gyerekek, kétszer húsz perces harmadokat vívnak majd. 

A programról többek között Kimmo Sirviö, a finn tulajdonban lévő Vipassana ügyvezető igazgatója és Egri István, a DVTK JJSA ügyvezetője, a Macik klubelnöke beszélt. Megtudtuk: a miskolciak számára nagy megtiszteltetés, hogy kapcsolatba kerültek a finnekkel mint a világ egyik legeredményesebb hokinemzetével. A diósgyőriek célja az, hogy elit sportolókat neveljenek az élvonal számára, ennek jegyében a mostani torna keretében huszonnégy mérkőzést kínálnak az érdeklődők számára. Valamennyi együttes naponta kétszer meccsel, és legalább hatszor fut majd ki a pályára. A diósgyőri akadémisták és szakembereik nem csupán itthon tesznek nagy lépéseket az előrelépésük érdekében, hanem hamarosan finnországi tanulmányútra mennek, tudásukat az ezer tó országában fejleszthetik tovább, ennek hozadékaként pedig hamarosan a felnőttvonalon kívánnak cserekapcsolatot kialakítani.

Jégkorong: a program

Április 21. (csütörtök) 
12.00: Újpesti JA – HC Hvezda Praha 
13.30: Ifj. Ocskay Gábor NJA – Budapest JA 
15.00: megnyitó 
15.30: DVTK Jegesmedvék JSA – IFK Helsinki 
17.00: Red Bull Salzburg – HC Kosice 

Április 22. (péntek) 
9.00: Újpesti JA – IFK Helsinki 
10.30: HC Hvezda Praha – DVTK Jegesmedvék JSA 
12.00: Ifj. Ocskay Gábor NJA – Red Bull Salzburg 
13.30: Budapest JA – HC Kosice 
15.00: IFK Helsinki – HC Hvezda Praha 
16.30: DVTK Jegesmedvék JSA – Újpesti JA 
18.00: HC Kosice – Ifj. Ocskay Gábor NJA 
19.30: Budapest JA – Red Bull Salzburg 

Április 23. (szombat) 
9.00–19.30: a csoportok azonos helyezettjeinek keresztmérkőzései 

Április 24. (vasárnap) 
9.00: a 7. helyért 
10.45: az 5. helyért 
12.30: a 3. helyért 
14.15: az 1. helyért 
15.45: díjkiosztó

(A borítóképen: Az U14-es játékosoké lesz a jég a hét végén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!