Kerékpár

2022.03.08. 07:32

Lélekemelő hetvenöt esztendő

A kétszeres olimpikon Géra Imrét hétfő délután köszöntötték a miskolci városháza dísztermében.

Kolodzey Tamás

Géra Imre. Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci VSC hajdani klasszisának ünneplésére régen látott vendégsereg gyűlt össze, a műsorközlő Szűcs István – a hajdani sikeres kerékpáros – pedig találóan lélekemelő programnak nevezte a rendezvényt. Amelyre randevút adott a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, és természetesen felvonultak a hetvenöt esztendős legenda köszöntésére egykori társai, valamint a Miskolci VSC volt kiválóságai.

 

Tekerni ma is kell

 

A háromnegyed évszázados Géra Imréről érdemes tudni, hogy sokszoros magyar bajnok, a műfaj válogatott versenyzője, az 1968-as mexikói és az 1972-es müncheni olimpia szereplője volt. Szerénységére jellemző, hogy rezzenéstelen arccal hallgatta végig Veres Pál méltatását. A miskolci polgármester felidézte valamikori emlékeit, mely szerint öt évtizeddel ezelőtt már követte a bajorországi ötkarikás viadalt, de arra nem emlékszik, hogy a televízió élőben vagy csak összefoglaló formájában számolt be a kerékpárosok nagy dobásáról. A müncheni négyek ugyanis máig a legnagyobbat alakították a hatodik helyükkel. Géra Imre – aki „mellesleg” az 1968-as, mexikóvárosi olimpián is indult – oroszlánrészt vállalt magára, hogy a világbajnoki hetedik helyezésére már ki se térjünk.

 

 

 

A klubhűségéről elhíresült Géra Imrét természetesen köszöntötte Illyés Miklós, a valamikor vasutas névre hallgató MVSC elnöke, aztán a városvezető ragadta magához a mikrofont: „Az olimpia olyan esemény, amikor nagyot dobban a szívünk. A napokban volt alkalmam a pekingi téli olimpián versenyző Kékesi Mártont köszönteni, előzőleg pedig a százesztendős birkózókat méltattuk, majd jöttek a diósgyőri kosaras hölgyek, vagyis helyi sikerekben nincs hiány. A kerékpárosok egyébként sokáig nem voltak reflektorfényben, az utóbbi években azonban felemelkedtek, és egyre többet hallatnak magukról.”

 

 

Utolsónak az ünnepelt kapott szót. Géra Imre elmondta, hogy kevés olyan versenyt rendeztek itthon, amelyet nem nyert meg, majd kijelentette: „Ma is aktívan sportolok, tekerek, amikor csak tudok, a fiataloknak pedig azt tanácsolom, hogy hajtsanak, pedálozni ugyanis az én időmben és ma is kell.”

 

Az ünnepelt megkapta az ilyenkor szokásos ajándékait, majd elkészültek a csoportképek, végül pedig nem hiányzott a Hetvenöt feliratú torta felvágása – zárásként még következett az a nosztalgiabeszélgetés, melynek során a jelenlévők döntő része tovatűnt fiatalságát siratta.

 

(A borítóképen: Géra Imre. Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában