Téli olimpia

2022.02.04. 10:30

Végigsétálhat a híres kínai Madárfészekben

Az alpesi síző Kékesi Márton számára felemelő érzés, hogy viheti a magyar zászlót.

Kolodzey Tamás

Forrás: KM

A XXIV. téli olimpia megnyitóünnepsége magyar idő szerint ma 13 órakor kezdődik. Amint azt már a megírtuk, a magyar férfi zászlóvivő Kékesi Márton, a DVTK sportolója, Mályi díszpolgára lesz, a nőket Tóth Zita (Vasas) képviseli. A miskolci születésű kiválóság a diósgyőriek első olyan sportolója, aki az ötkarikás játékokon viheti a magyar zászlót.

 

Először a görögök 

 

– Nagy megtiszteltetés számomra a kiválasztás. Felemelő érzés, hogy az olimpia nagyszabású, talán az egész világ érdeklődését kiváltó eseményén vihetem a magyar zászlót – írta az Északnak Kínából a huszonhat esztendős kiválóság. – Életem nagy pillanata lesz, hogy végigsétálhatok a híres Madárfészek stadionban úgy, hogy közben mindenki rám is figyel majd. Az itt töltött pár nap után úgy gondolom, hogy emlékezetes megnyitóra számíthatok, számíthatunk, hiszen eddig láthatóan kitettek magukért a helyiek. Az, hogy magammal vihetem a magyar zászlót, minden befektetett munkát megér nekem. Ugyanolyan elszántan és izgalommal készülök a második olimpiámra is, mint az elsőre. 

 

Legutóbb az 1994-es, lillehammeri játékokon érte alpesi sízőt az a megtiszteltetés, hogy a magyar csapat első, lobogót tartó embereként vonulhatott a stadionba a nyitóceremónián. Akkor Bónis Attila vitte a zászlót, azóta háromszor gyorskorcsolyázóra, kétszer rövidpályás gyorskorcsolyázóra, egyszer pedig műkorcsolyázóra esett a választás. Kékesi Márton – aki 2018-ban, a phjongcshangi téli olimpián 30. lett műlesiklásban, 42. óriás-műlesiklásban és 53. lesiklásban – elmondta még, hogy a ceremóniát hosszú várakozás előzi meg, a zászlóvivőknek jóval hamarabb ott kell majd lenniük a helyszínen. 

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság két évvel ezelőtt határozott arról, hogy szakít az eddigi hagyományokkal, és lehetőséget ad arra, hogy minden országot egy női és egy férfi sportoló képviseljen a megnyitón. A megnyitókon hagyományosan a görögök vonulnak be először, majd őket követik alfabetikus sorrendben a nemzetek; a sort a házigazdák zárják.

 

Kitűnő lesz 

A pekingi olimpia biztonságos és kitűnő lesz, miközben új korszakot nyit globálisan a téli sportok számára – jelentette ki Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a megnyitó előtt. „A szervezőbizottság kiváló munkájának köszönhetően minden a helyére került a biztonságos és kiváló téli olimpia megrendezéséért – fogalmazott Bach a NOB ülésén, majd hozzátette: – A mostani játékokkal új korszak kezdődik a téli sportok számára.” A kínai szervezőknek a koronavírus-járvány miatt speciális feladatokat is el kell végezniük, nem elegendő a közbiztonságra figyelni, hanem egészségügyi szempontokat is figyelembe kell venniük. A játékokon nem lehetnek nézők sem, csak meghívott vendégek.

 

A második

 

Megyénkbeli sportoló öltözhet ezúttal a zászlóvivő megtisztelő szerepébe. A 2010-es kanadai, Vancouverben rendezett játékokon a tiszaújvárosi Sebestyén Júlia műkorcsolyázó kapta ezt a feladatot, a sorban így Kékesi Márton a második „porondmester” lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!