Férfi kézilabda-Európa-Bajnokság

2022.01.12. 08:00

Nagy lehetőség előtt a magyar csapat

Csütörtökön megkezdődik a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-Bajnokság.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Egy hazai rendezésű világversenyt mindig nagyobb figyelem övez. Természetesen így van ez most is, amikor rövidesen elérkezik a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-Bajnokság nyitánya. Az esemény központja a szűk egy hónappal ezelőtt átadott MVM Dome lesz, de a népligeti létesítmény mellett hazánkban Szegeden és Debrecenben is rendeznek csoportmérkőzéseket. A szlovákoknál Pozsony és Kassa lesz a két rendező város. A rangos torna közeledtével természetesen egyre inkább nő a várakozás, hiszen hazánknak ezúttal nem csupán a pályán, hanem a rendezés terén is bizonyítania kell.

 

Szakmailag a TOP

 

– Az Európa-Bajnokság szakmailag a kézilabdázás legnagyobb súlyú eseményének számít, férfi szinten pedig először rendezheti meg Magyarország a tornát – fogalmazott érdeklődésünkre Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai és versenybizottságának az elnöke. – A torna nagy része itthon lesz, méghozzá olyan létesítményekben, amelyekre igazán büszkék lehetünk. A kormány által megépített népligeti aréna jelenleg Európa legnagyobb fedett sportcsarnoka, még a kölninél is nagyobb. A méreteiről sokat elárul, hogy a felső karéjon több ülőhely található, mint a Papp László Sportarénában összesen, a csarnok felső átmérője pedig akkora mint a római Colosseumé. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Szegeden egy 8 ezer néző befogadására alkalmas Aréna nyitotta meg a kapuit, és a debreceni Főnix csarnok megújult. Tatabánya pedig tartalék helyszínként várja az Eb-mezőnyét, hazánk tehát minden szempontból felkészült a csütörtökön kezdődő eseményre.

Forrás: Marosréti Ervin

A mezőkövesdi sportvezető azt is hozzátette, hogy a fentebb említett létesítmények kapcsán az elképzelések nem csupán az előttünk álló bő két hétre koncentrálódnak. Magyarország ugyanis elnyerte a 2024-es női Európa-Bajnokság, valamint a 2027-es női világbajnokság rendezési jogát. A Magyar Kézilabda Szövetség tehát hosszú távon gondolkodik abban, hogy Európában és a világ kézilabdázásában hazánk központi szerepet töltsön be.

 

Kezelni a hazai közeget

 

Juhász István a kispadon is számos világversenyt megélt már a junior vagy a felnőtt korosztályos válogatott mellett, ezért abszolút tisztában van azzal, hogy mi vár a nemzeti csapatra az előttünk álló időszakban. Ugyanakkor a hazai közönség és pálya ebből a szempontból egy új helyzetet teremt.

Forrás: Marosréti Ervin

– Minden csapat és sportoló álma, hogy hazai világversenyen, a saját közönsége előtt tudjon szerepelni. Ez a felnőtt férfi válogatottnak először adatik meg, hiszen erre az eseményre mindig jelentős az érdeklődés a rendezés terén is – fogalmazott Juhász István. – A megszokott közeg hatása emocionálisan biztos, hogy doppingolni fogja a csapatot, de nyilván ezt kezelni is kell. Bízom benne, hogy a felfokozott várakozás és a tét nagysága nem fogja negatívan befolyásolni a fiúk teljesítményét. Azért azt hozzátenném, hogy ezek a játékosok többször játszottak már nyolc-tízezer ember előtt, bár egy klubmérkőzés, legyen az akár Bajnokok Ligája is, mégis más, mint a piros-fehér-zöld színeket képviselni. Ráadásul egy ilyen tornán nyújtott teljesítmény a sportolók érvényesülésében, szakmai megítélésében is erősebben játszik szerepet.

 

Más-más stílusban

 

A magyar válogatott a csoportküzdelmek során előbb Hollandiával találkozik, a második ellenfél Portugália lesz, majd Izland ellen zárul a kontinenstorna első szakasza. A középdöntőre egyelőre felesleges előre tekinteni, hiszen előbb az első feladatokat kell sikerrel venni Mikleréknek.

 

– Senkit sem szabad egy kézlegyintéssel elintézni, hiszen a komoly különbségek egy-két kivételtől eltekintve eltűntek a csapatok között – jelentette ki Juhász István. – A hollandok bebizonyították, hogy fel tudják venni a kellő ritmust és tempót, a portugálok a legutóbbi világbajnokságon éppen minket ütöttek el attól, hogy részt vehessünk az olimpiai kvalifikációs tornán, és akkor ott van még Izland. A szigetországi csapat ugyan az elmúlt években nem ért el kimagasló eredményt, viszont a játékosaik többsége a Bundesligában szerepel, ezért az erejüket nem kell külön ecsetelni. A csoportellenfelek más-más stílust képviselnek, de a szakmai kérdéseknél sajnos a koronavírust sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az omikron variáns sorra dönti be a játékosokat, alakítja át a válogatottak keretét. Az EHF öt napra szűkítette a karantén kötelezettséget, ettől függetlenül erősen befolyásolhatja a csapatok teljesítményét. A COVID átalakította a világ sportját, én sem gondoltam, hogy két évvel a kirobbanás után még ezzel kell szembenéznünk.

 

A magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-Bajnokság csütörtökön kezdődik az új, népligeti MVM Dome Arénában. A megnyitó ünnepséget 19.30-tól tartják meg, ezután pedig a magyar válogatott Hollandiával találkozik. Ezt követően bő két héten keresztül pattog a labda Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Kassán és Pozsonyban. A finálét ugyancsak a magyar fővárosban rendezik, január 30-án, vasárnap.

 

Program, menetrend

 

A XV. férfi kézilabda-Európa-Bajnokság csoportbeosztása:

A csoport: Szlovénia, Észak-Macedónia, Dánia, Montenegró (Debrecen)

B csoport: Magyarország, Hollandia, Portugália, Izland (Budapest)

C csoport: Szerbia, Ukrajna, Horvátország, Franciaország (Szeged)

D csoport: Spanyolország, Csehország, Svédország, Bosznia-Hercegovina (Pozsony)

E csoport: Németország, Fehéroroszország, Ausztria, Lengyelország (Pozsony)

F csoport: Oroszország, Litvánia, Norvégia, Szlovákia (Kassa)

 

A csoportmérkőzések időpontjai:

A csoport (Debrecen)

Január 13., 18.00 Szlovénia–Észak-Macedónia

Január 13., 20.30 Dánia–Montenegró

Január 15., 18.00 Észak-Macedónia–Montenegró

Január 15., 20.30 Szlovénia–Dánia          

Január 17., 18.00 Montenegró–Szlovénia            

Január 17., 20.30 Észak-Macedónia–Dánia

 

B csoport (Budapest)

Január 13., 20.30 MAGYARORSZÁG–Hollandia     

Január 14., 20.30 Portugália–Izland

Január 16., 18.00 Portugália–MAGYARORSZÁG

Január 16., 20.30 Izland–Hollandia          

Január 18., 18.00 Izland–MAGYARORSZÁG           

Január 18., 20.30 Hollandia–Portugália

 

C csoport (Szeged)

Január 13., 18.00 Szerbia–Ukrajna

Január 13., 20.30 Horvátország–Franciaország

Január 15., 18.00 Franciaország–Ukrajna

Január 15., 20.30 Horvátország–Szerbia

Január 17., 18.00 Ukrajna–Horvátország              

Január 17., 20.30 Franciaország–Szerbia

 

D csoport (Pozsony)

Január 14., 18.00 Németország–Fehéroroszország

Január 14., 20.30 Ausztria–Lengyelország           

Január 16., 18.00 Németország–Ausztria             

Január 16., 20.30 Fehéroroszország–Lengyelország         

Január 18., 18.00 Lengyelország–Németország  

Január 18., 20.30 Fehéroroszország–Ausztria

 

E csoport (Pozsony)

Január 13., 18.00 Spanyolország–Csehország     

Január 13., 20.30 Svédország–Bosznia-Hercegovina        

Január 15., 18.00 Csehország–Bosznia-Hercegovina

Január 15., 20.30 Spanyolország–Svédország      

Január 17., 18.00 Bosznia-Hercegovina–Spanyolország  

Január 17., 20.30 Csehország–Svédország

 

F csoport (Kassa)

Január 13., 18.00 Oroszország–Litvánia 

Január 13., 20.30 Norvégia–Szlovákia    

Január 15., 18.00 Szlovákia–Litvánia       

Január 15., 20.30 Norvégia–Oroszország             

Január 17., 18.00 Szlovákia–Oroszország             

Január 17., 20.30 Litvánia–Norvégia

 

Középdöntők

Január 20. és január 26-a között az I. csoport tizenkét mérkőzését a budapesti MVM Dome Arénában, a II. csoport küzdelmeit ugyancsak 12 találkozóval Pozsonyban rendezik meg.

 

Helyosztók (Budapest)

Január 28., 15.30 5-6. helyért

Január 28., 18.00 Elődöntő I.

Január 28., 20.30 Elődöntő II.

Január 30., 15.30 Bronzmérkőzés

Január 30., 18.00 Döntő

 

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón)

Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Pedro (Balatonfüred)

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum HB, norvég)

Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Lékai Máté (Telekom Veszprém)

Beállók: Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)

Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel)

Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

Szövetségi kapitány: Gulyás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!