Férfi kézilabda-Európa-bajnokság

2022.01.13. 09:00

Kiszámíthatatlan világverseny lesz

Csütörtökön kezdődik és január 30-ig tart a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság.

ÉM, MTI

A Handball World szakportálra december 28-án került fel a tornáról sérülés vagy betegség miatt hiányzó játékosok névsora, ami azóta is naponta több alkalommal frissül, olyan gyakran érkeznek újabb és újabb hírek koronavírusos esetekről.
 

Telkiben laknak 
 

A magyar válogatott viszonylag elszigetelt körülmények között készült a Magyar Labdarúgó-szövetség edzőközpontjában, Telkiben, ahol a kontinenstorna alatt is lakik majd, ezért kedvező helyzetben van: sérülés miatt csak Hornyák Péter és Leimeter Csaba hiányzik a keretből, az egyetlen koronavírusos, Máthé Dominik pedig december végén, illetve január elején négy nap alatt átesett a betegségen. A keretet alkotó húsz játékos közül mérkőzésenként 16 léphet pályára, és a december elején kihirdetett 35 fős kereten belül egyaránt két-két fő cserélhető a csoportkör, a középdöntő és a döntő hétvége alatt. Az eddigi legnagyobb érvágás José María Rodríguez Vaquero – sportági becenevén Chema – hiányzása volt. Mivel a spanyol edző családjában több megbetegedés történt, így csak hétfőn csatlakozhatott a csapathoz, addig élő videókapcsolat segítségével kísérte figyelemmel az edzéseket, vagyis látta és hallotta, ami történt, és el is tudta mondani a véleményét a játékosoknak, illetve a szakmai stáb többi tagjának.
 

Hatvanöt meccs 
 

A közös munka első két szakasza december 16. és 22., majd 27. és 30. között zajlott, január 2-től múlt szombatig folytatódott, végül két nap kimenő után hétfőn gyűltek ismét össze a játékosok. A 15. férfi-Európa-bajnokság mezőnyében 24 válogatott szerepel, és 18 nap alatt 65 mérkőzésre kerül sor. A csoportkörben a budapesti MVM Dome, a szegedi Pick Aréna, a debreceni Főnix Aréna, a kassai Steel Aréna, valamint a pozsonyi Ondrej Nepela Aréna ad otthont a találkozóknak. Mind a hat csoportból az első két helyezett jut tovább a budapesti, illetve a pozsonyi középdöntőbe – és magával viszi a másik továbbjutó elleni eredményét –, onnan pedig az első két-két együttes kerül az elődöntőbe, a harmadik helyezettek pedig az ötödik helyért játszhatnak. A döntő hétvége mérkőzéseit a magyar fővárosban rendezik.
 

A nyolc közé 
 

Ez lesz a 13. kontinenstorna, amelyen a magyar csapat is részt vesz, de az első férfi felnőttvilágverseny a sportágban, amelynek részben Magyarország ad otthont. Az eddigi legjobb Eb-szereplés az 1998-as hatodik hely volt, legutóbb kilencedik lett a csapat, idén pedig a legjobb nyolc közé kerülés a magyar szövetség elvárása. A budapesti B csoportban csütörtökön 20.30- tól Hollandiával, vasárnap 18 órától Portugáliával, kedden 18 órától Izlanddal találkoznak a társházigazdák, akik a két évvel ezelőtti tornán Izlandot 24–18-ra legyőzték, Portugáliától 34–26-ra kikaptak. A hollandokat eddig mind a húsz alkalommal legyőzték a magyarok, akik továbbjutás esetén a Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró, illetve a Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna négyesből érkező kétkét együttessel találkoznak a középdöntőben. Aki a torna idején megfertőződik, annak legalább öt napot kell elszigeteltségben töltenie, és csak két negatív PCR-teszttel térhet vissza.
 

Csoportbeosztás és program

 

A csoport (Debrecen, Főnix Aréna): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró 
B csoport (Budapest, MVM Dome): Magyarország, Portugália, Izland, Hollandia 
C csoport (Szeged, Pick Aréna): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna 
D csoport (Pozsony, Ondrej Nepela Aréna): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország 
E csoport (Pozsony, Ondrej Nepela Aréna): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina 
F csoport (Kassa, Steel Aréna): Norvégia, Szlovákia, orosz csapat, Litvánia 
A csoportkör magyar programja, 1–3. forduló 
 

Január 13., csütörtök 
20.30: Magyarország – Hollandia 
 

Január 16., vasárnap 
18.00: Magyarország – Portugália 
 

Január 18., kedd 
18.00: Magyarország – Izland 
 

A magyar válogatott kerete
 

Kapusok: Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón) 
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Pedro (Balatonfüred) 
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum HB, norvég) 
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Lékai Máté (Telekom Veszprém) 
Beállók: Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred) 
Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel) 
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya) 
Szövetségi kapitány: Gulyás István 
 

(A borítóképen: A budapesti MVM Dome)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!