Mezőkövesd Zsóry FC

2022.01.06. 09:00

Kevés volt a bejgli, sokkal több a foci

A jövő héten a törökországi Belekbe utaznak a Mezőkövesd Zsóry FC futballistái.

Kolodzey Tamás

Fotó: Bujdos Tibor

Szerdán reggel még üres volt a Zsóry fürdő szomszédságában lévő edzőcentrum műfüves csarnoka előtti parkoló, később azonban megtelt a tér. Az NB I.-es csapat tagjai, valamint stábjának képviselői egymásnak adták a kilincset – a gárda ugyanis megkezdte felkészülését a tavaszi szezonra.
 

Az indulástól a gondokig 
 

Befutott Hagyacki József, az együttest fenntartó Mezőkövesd Zsóry FC Kft. ügyvezető igazgatója, majd miután vigyázó szemét a társaságra vetette, igazoltan távozott, a stadion bejárására ment, mint mondta: a ceremóniára várta a hatóságok és az MLSZ küldötteit. Védjegyével, a szokásos napszemüvegével befutott Tóth László szakmai igazgató is, a tárgyalóban pedig Supka Attila vezetőedző jelezte, hogy készen áll az évnyitó beszélgetésre. 

 

– Az ünnepek alatt kevés volt a bejgli – kezdte nevetve, majd így folytatta: – A holt idényben természetesen minden olyan dologgal foglalkoztam, amely ahhoz kell, hogy a tavaszunk rendben legyen. Az őszi találkozóinkat már nem néztem vissza, ezeket idejében megtettem, az elemzések és a statisztikák megvannak, rendelkezésemre állnak. Kollégáimmal többször szót váltottam a várható igazolásokról és a távozókról, majd azt is rögzítettem magamban, hogy mikre kell koncentrálnom a szezon folytatása során. 

 

A trénernek ezután szóba hoztuk a dél-borsodi kisvárosba érkezése utáni időszakot, és leszögeztük, hogy bizonyára elégedett az elért eredményeikkel, a helyezésükkel, de Supka Attila lehűtötte várakozásainkat: 

 

– Nem vagyok elégedett, ugyanis a meccseinkből többet hozhattunk volna ki attól, amit produkáltunk. Az indulásunk rendben volt, a fiúk igyekeztek betartani, amit kértem tőlük, aztán előjöttek a gondok, ezekből pedig arra következtettem, hogy az együttes nincs olyan állapotban, mint amely kívánatos lenne. A védekezésünket rendbe raktuk: jól működtünk, kevés gólt kaptunk, de hátulról nehezebben jöttünk ki a kívánatostól. A dinamikánkon, a támadójátékunkon és főleg a helyzetkihasználásunkon javítanunk kell. Még a Fradi elleni vesztes összecsapásainkon is megvoltak a lehetőségeink, de mérkőzésről mérkőzésre azt tapasztaltam, hogy nem úgy értünk a kapuk elé, mint ahogyan illene. Itt persze megjegyzem, hogy az úgynevezett előrejátékban hasznosak – gondolok Besirovicra, Nagy D.-re és Vutovra – sokat bajlódtak sérüléssel, ezért keresünk többek között csatárokat.
 

Igazolva látja szavait 
 

A mesternek azt is megemlítettük, hogy az NB I.-es mezőny a magunk mögött hagyott hónapok alatt meglepte a futball kedvelőit: ezek közül a legnagyobb volt korábbi csapata, a Kisvárda szereplése, továbbá a toronymagasan legjobbnak tűnő állományú Fradi otthoni bukdácsolásai vitték a prímet. 

 

– Igazolva látom a saját szavaimat: többször kijelentettem, hogy a honi legmagasabb osztályban nincsenek nagy különbségek, némi túlzással minden attól függ, hogy ki és milyen napot fog ki, és igen, a Ferencváros sem verhetetlen. Ami pedig a szabolcsiakat illeti: Kisvárdán olyan alapokat hagytunk, amelyre lehetett építeni. Ugyanazt játsszák, mint az én időmben, rendszerük jól működik, megérdemelten állnak az élbolyban. 

 

Supka Attila kollégái az őszi szezonban gyakran hivatkoztak a szerencsétlenségre, továbbá a VAR-ra, így adódott a kérdés: a fürdővárosban pluszban vannak, vagy inkább a mínuszba csaptak. 

 

– Nem foglalkozom a szerencsével vagy ennek ellenkezőjével, mert azt vallom, hogy akkor áll mellénk Fortuna, ha sokat teszünk azért, hogy szerencsénk legyen. Ilyen volt például a Budapest Honvéd elleni, idegenben vívott találkozónk, amelyen áldozatokat is hoztunk a sikerért. A játékvezetők munkáját segítő videós rendszerről csak annyit, hogy ennek hiányában a síposok ítéletei ellen semmit nem tehettünk, ha valamit megadtak, soha nem vonták vissza. Most azonban igenis van, vagy lehet visszaút, de ez rajtunk kívül áll, így ennél a kérdésnél nem szabad sokáig lecövekelnünk.
 

Elsőként Babati érkezett 
 

A szakvezető a szezon közben érkezett a matyóföldiekhez, és a mostani hetekben adódik az első alkalma arra, hogy belenyúljon a gárda keretébe. Arra, hogy sok csapatrész összetételén kíván-e változtatni, a rutinos vezetőedző elárulta: 

 

– Kilenc bajnoki már elegendő ahhoz, hogy képet kapjak a folytatást illetően. Mind a tréningeken, mind a meccseken árgus szemekkel figyeltem, figyeltük a fiúkat. Ennek szellemében keressük az agresszív, sokat futó, széleken gyors támadások vezetésére alkalmas labdarúgókat. Olyanokat, akik az első perctől az utolsóig képesek a védők mögé kerülni, futballt csinálnak, és ezt úgy adják elő, ahogyan mi elképzeljük. Az érdeklődők megnyugtatására azonban közlöm: nálam nincs olyan, hogy magammal hozom vagy viszem az „embereimet”. 

 

A január 12-én kezdődő török túrájukkal kapcsolatban a szakember elárulta, hogy elsősorban a fagyos itthoni pályáktól fél, továbbá roppant fontosnak tartja a színvonalas edzőmérkőzéseket. Ezekre pedig a tengerparti országban kiváló lehetőségük lesz a cseh, a lengyel és az ukrán gárdák ellen. Supka Attila végül elárulta azt is, hogy hatékony és magabiztos csapatra vágyik, pontszámot és helyezést nem említett, viszont idézte Tállai András elnököt: céljuk az NB I.-es tagság megtartása. 

 

A klub tegnap elsőként a zalaegerszegi csatár, Babati Benjamin érkezését jelentette be, és várhatóan hamarosan ezt teszi az albán középpályás Kamer Qaka, valamint az MTK volt védője, Patrick IkenneKing esetében is. Újság még a kövesdiek háza táján, hogy kerettagjaik közül Antal Botond, Derekas Zoltán, Dino Besirovic és Matija Katanec beteg, Luka Lakvekheliani sérült, míg Baki Ákos, Hector Martínez Torres, Jakub Vojtus, és Martin Chrien a klub második csapatához került.
 

Felkészülési labdarúgó mérkőzések 
 

Január 8., szombat, Budafok, 12.30: Mezőkövesd Zsóry FC – Szentlőrinc SE (NB II.) 
Január 15., szombat, Belek (kezdési időpont később): Mezőkövesd Zsóry FC – SSA Jagiellonia (lengyel I. osztályú) 
Január 17., hétfő, Belek (kezdési időpont később): Mezőkövesd Zsóry FC – KS Lechia Gdansk (lengyel I. osztályú) 
Január 19., szerda, Belek (kezdési időpont később): Mezőkövesd Zsóry FC – FK Csornomorec Odesza (ukrán I. osztályú) 
Január 21., péntek, Belek (kezdési időpont később): Mezőkövesd Zsóry FC – SK Dynamo Ceské Budejovice (cseh I. osztályú) 
 

Akik az első edzésen jelen voltak 
 

Kapusok: Bősz Levente, Danylo Ryabenko, Ricardo Piscitelli, Tordai Árpád. 
Védők: Farkas Dániel, Kocsis Gergő, Patrick Ikenne-King, Róbert Pillár, Sipos József, Szépe János, Vadnai Dániel, Vági András. 
Középpályások: Alekszandr Karnitski, Babati Benjamin, Cseke Benjamin, Cseri Tamás, Kamer Qaka, Madarász Márk, Vajda Sándor. 
Támadók: Andreias Calcan, Antonio Vutov, Marin Jurina, Nagy Dániel, Stefan Drazic. 
 

(A borítóképen: A válogatott Cseri Tamás a labda mellett a súlyzókkal is jól bánik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában