Djokovics ügye játék nélkül is mindent visz

2022.01.18. 18:30

Fábián Mihály: Itt reggeltől estig a Djokovicsot fújta mindenki

Forrás: AFP

Túlzás nélkül írhatjuk: két hete a „csapból” is Novak Djokovics folyik. A hatalmas cirkuszi előadás azzal kezdődött, hogy a világelső bejelentette: bár nincs beoltva, rajthoz áll az Australian Openen, a szervezőktől erre úgynevezett külön engedélyt kapott.

 

A csapból is

 

A show ekkor kezdődött: beléptetését megtagadták, majd hazautazásra szólították fel. Ezt követően a bíróság – első fokon – Djokovicsnak adott igazat, így a teniszező elhagyhatta a karanténszállodát.

 

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter viszont úgy döntött, törli a hússzoros Grand Slam-győztes vízumát, a szövetségi bíróság pedig elutasította kérelmét, így a klasszis bejelentette: nem vesz részt a viadalon, majd elrepült az országból.

 

A sztár ügye közben a politika szintjére emelkedett, Ausztrália és Szerbia között minden udvariasságot nélkülöző üzengetés kezdődött.

 

Scott Morrison, a „kenguruk” kormányfője elégedettségének adott hangot, amikor kijelentette, hogy hazájában a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, és a kiutasításról hozott döntés az ausztrálok biztonságáról szólt. Alekszandar Vucsity szerb elnök szerint viszont Ausztrália saját magát járatta le azzal, hogy visszavonta a harmincnégy éves klasszis belépési engedélyét, a történtek után pedig Djokovics emelt fővel térhet vissza hazájába, ahol nemzeti hősként tekintenek rá.

 

Déli szomszédainknál teljesen értelmetlennek nevezik a kéthetes zaklatást, és mintegy kárpótlásul bélyeget adnak ki a világranglistát háromszázötven hete(!) vezető melbourne-i címvédő megpróbáltatásainak emlékére.

 

A rétestésztát ezzel még nem nyújtották ki teljesen, hiszen következik az anyagi elszámolás: kérdés, hogy ki fizeti majd az óriásira duzzadt, több százezer dolláros eljárási illetéket és a perköltséget.

 

– Itt reggeltől estig a Djokovicsot fújta mindenki – mondta a Melbourne-ben élő miskolci Fábián Mihály, aki az Ausztrál és Victoria Állam Labdarúgó Szövetségének is dolgozik. – A helyiek vérmérsékletüknek megfelelően kommentálták a példa nélküli történéseket, és én csak egyszer tudtam függetleníteni magam az eseményektől: vasárnap egész délután napoztam és fürödtem az óceán partján lévő Altona Beachen. Megtehettem, hiszen nekem itt minden karnyújtásnyi közelségben van.

 

Most már a játék kerül előtérbe az ötödik kontinensen, de valószínűleg jönnek még a hangzatos fejlemények: a szervezőket érő sok millió dolláros veszteségről és Djokovics állítólagos kártérítési igényéről, így nem csak az ausztrál nyarat uralja majd a tenisz.

 

(A borítóképen: Djokovics hétfőn Dubajban szállt át a Belgrádba tartó gépre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!