Cselgáncs

2022.01.28. 08:00

Ecuadortól Prágáig kaszálhat

Júniusban kezdődik a sportág ötkarikás kvalifikációs időszaka.

Kolodzey Tamás

Forrás: IJF

A napokban hozták nyilvánosságra a cselgáncs-világranglistákat. A junior férfiak 90 kilós rangsorát Sáfrány Péter, a Miskolci VSC világbajnoka vezeti. 

 

Szívet melengető 

 

– A judoinfo.hu-n láttam a mezőnyt, melynek élén felfedeztem a nevemet – mondta a zöld-fehérek kiválósága, majd így folytatta: – Szívmelengető érzés volt, a pillanat varázsa, hiszen ilyen korábban még soha nem fordult elő velem. Sok nagy versenyt és tornát nyertem már, de a földkerekség időszerű legjobbjának címét először kaparintottam meg. Azóta is ízlelgetem, hogy a felnőttek előszobáját jelentő kategóriában én vagyok a legmagasabban jegyzett dzsúdós a világon. Azt tudom, hogy a sportágak eltérő módon állítják fel aktuális listáikat, az egyik műfaj negyed-, a másik félévenként közli legjobbjainak nevét, nálunk ez a dicsőség a teljes esztendőre szól, tehát 2022-ben végig a „zsebemben” lesz a képzeletbeli aranyérem, amely felér a valóra vált álommal, ugyanis bárhogyan alakul majd később a pályafutásom, ez a megtiszteltetés kétségtelenül fontos része az életemnek. 

 

Arra a kérdésre, hogy dobásához mit szóltak a környezetében, Sáfrány Péter így felelt: 

 

– Klubedzőmmel, Bartha Ákossal madarat lehetett fogatni, és otthon a családom tagjai szintén úsztak a boldogságban. 

 

Párizs jegyében 

 

Az éllovastól arra is választ kértünk, hogy a gyakorlatban milyen jelentőséggel bír ez a státusz, mire az MVSC tizenkilenc esztendős dzsudokája ezt válaszolta: 

 

– Egy rangsorra sokan legyintenek azzal a mottóval, hogy ugyan már, a nagy kérdések a tatamin dőlnek el, és ez igaz is, de... Valamennyien tudjuk, hogy a cselgáncsban nagy jelentőséggel bír a kiemelés. Ennek jegyében úgy fest a helyzet, hogy például a világranglista első helyezettje az egyik, a másodikja a másik ágra kerül, és a két versenyző csak a döntőben találkozhat. 

Sáfrány Péter már annak ellenére feltette az olimpiai szemüvegét, hogy a 2024-es párizsi játékokig még több mint két és fél esztendő van hátra. 

 

– Látszólag bőven van idő a soron következő ötkarikás viadalig, de júniusban indul a kvalifikációs időszak. Elvileg sok eseményre kellene elutazni, a szövetségi kapitány viszont azt vallja, hogy a kevesebb olykor több. Papíron úgy fest a helyzet, hogy a francia fővárosban súlycsoportonként huszonnyolcan meccselhetnek, én pedig jelenleg a harmincnegyedik vagyok a felnőttek között. Még mielőtt valakiben kételyek merülnének fel: elsődleges célom teljesen egyértelműen az olimpiai szereplés kivívása. Akkor leszek huszonkét éves, az idő nekem dolgozik. Repülőjegyemet nem hajszálnyival akarom kiharcolni, tenisznyelven szólva top tízes játékossá kívánok válni, hogy vita se férjen a kiküldetésemhez. 

 

Dél-Amerikába készül 

 

A miskolci világbajnok jelenleg Dunavarsányban tréningezik, edzőtáborban gyűjti az erőt az idei esztendő rangos feladataira. 

 

– Hetente járok ide – közölte a civilben a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara gazdálkodás és menedzsment szakának másodéves hallgatója. – A központosított ­alapozáson tizenketten vagyunk, és a trénerem is velem van. Sietségünk oka az, hogy az idén megint ­rendkívüli feladatok várnak rám, ránk. A junior-világbajnokság Dél-Amerikában lesz, míg a junior-kontinensbajnokságot Csehországban rendezik. Nekem ott a helyem Ecuadorban és Prágában, akárcsak a Grand Slam-versenyeken. Szóval nem fogok unatkozni, mozgalmasak lesznek az elkövetkezendő hónapok.

 

Megalapozhatja karrierjét

 

– A tavalyi vébé fontos állomás volt Sáfrány Péter karrierjében – közölte Illyés Miklós, az MVSC elnöke. – Peti utolsó éves junior, de a korosztályos vébészereplése már beleszámít az olimpiai kvalifikációjába, ugyanakkor elkezdi felnőttmenetelését, és ennek végén ki kell jutnia Párizsba. Kiválóságunk abba a fázisba ért, amikor a legnagyobb fejlődésen mehet keresztül. A most elvégzett munkájával és eredményeivel megalapozhatja a reményeim szerinti fényes pályafutását.

 

(A borítóképen: Sáfrány Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!