Vívás

2021.12.23. 08:00

Úgy, mint két esztendővel ezelőtt

A diósgyőri Nagy Kinga ezüstérmet szerzett a felnőtt párbajtőr országos bajnokságon.

MI

Budapest 20211218 Vívás 2021 Országos bajnokság OB Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Muhari Eszter Nagy Kinga

Az elmúlt napokban Budapesten, a Ludovika Arénában rendezte meg a honi szövetség az idei felnőtt vívó országos bajnokságot. Az eseményen a női párbajtőrözők között pástra lépett a Diósgyőri VE sportolója, Nagy Kinga is. A fegyvernemben összesen 126-an indultak, a miskolci vívó csoportjában mind a hat riválisát legyőzte, így a kilencedik legjobbként került fel a 128-as táblára, ahol nem kellett megküzdenie a 64-be kerülésért. A 32 közé jutásért Pleesz Hannát (Vasas) verte 15–5-re, a 16 közé kerülésért Ludman-Mihály Katát (Békessy-Debrecen) 12–8-ra, a 8 közé lezajlott mérkőzésen pedig Lipthay Hannát (Vasas) múlta felül 15–12-re. A 4 közé jutásért Kun Annával (OMS Tata) csatázott Nagy Kinga, és 10–9-re jobbnak bizonyult. Az elődöntőben Balogh Bellát (Vasas) 15–12-re győzte le a DVE vívója, aki a fináléban 10–9-es vereséget szenvedett Muhari Esztertől (BHSE).

 

Jó felkészülés

 

– Pénteken levívtunk a legjobb 32-ig, aztán másnap folytattuk a versenyt – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát Nagy Kinga. – A jó kezdés adott természetesen önbizalmat, de úgy érzem, hogy az ob-ra való felkészülés is jól sikerült edzőmmel, Peterdi Andrással. A döntőben sem volt gond, a befejezés előtt húsz másodperccel, még két tussal, 9–7-re vezettem. Eszter ekkor erőszakosan, amolyan minden mindegy alapon elkezdett támadni, szinte letolt a pást végére, két alkalommal, mindkétszer talált is, így 9–9-cel ért véget a meccsünk a rendes időben. A szabályok értelmében következett az egyperces hosszabbítás, megvolt, hogy ki a kedvezményezett. Belekezdtem egy akcióba, amibe ellenfelem beleszúrt, a vállam környékén eltalált, így az ő győzelmével véget ért a mérkőzés.

 

Kevés hiányzott

 

Ha van a vívásban bosszantó dolog, akkor az éppen ez, a ráadásban, döntő ponttal kikapni...

 

– Nagyon mérges voltam akkor, abban a pillanatban magamra, hogy így elrontottam ezt a finálét – vallotta be Nagy Kinga. – Már csak egy picike kellett volna a sikerhez, de hát a sport, a vívás ilyen sajnos, ezt el kell fogadnom. Érdekes, hogy a két esztendővel ezelőtti döntő ismétlődött meg, akkor is sikerült eljutnom az aranycsatáig, ám ahogyan most, úgy 2019-ben is kikaptam Muhari Esztertől, csak akkor 15–9-re. Tényleg szerettem volna felállni a dobogó tetejére, bár remélem, a jövőben lesz még erre esélyem, lehetőségem jó párszor, hiszen mindössze 23 éves vagyok. Persze, jobb kimondani azt az embernek magáról, hogy magyar bajnok, nálunk vívásban is inkább azokra emlékezünk, akik nyertek bármilyen nemzetközi vagy hazai versenyt, mint azokra, akik „csak” másodikok vagy harmadikok voltak.

 

A kairói tagság

 

Az ob-n tizenkettőből tizenegy győzelmet arató diósgyőri párbajtőrözőről ismert, hogy négy éve ősszel felköltözött Budapestre, de klubtagságát megtartotta, edzője – mint már említette – Peterdi András (Budapest Honvéd).

 

– A vele való különfoglalkozások rengeteget számítottak, gyorsult a kezem és a lábam is – mondta Nagy Kinga. – Célt mindig tűzünk ki magunk, magam elé, de egy országos bajnokságon mi mást is lehetne, mint azt, hogy nyerjek? Aztán majd a páston kiderül, hogy az elképzelésekből mennyit sikerül megvalósítani. Egyébként elég régen jártam otthon Miskolcon, az edzések, az iskola a fővároshoz kötnek, de persze a kapcsolat megvan, hogy az egész DVE szurkol nekem, nem csak ilyenkor. Hogy a szezon többi része miként alakul, jelenleg nem tudom, a bizonytalanság a koronavírus miatt van, hogy hol tudják megrendezni a tervezett versenyeket, és hol nem. Lenne például Grand Prix január végén Dohában, február közepén világkupa Barcelonában... A fő 2022-es célom, hogy ki tudjam vívni a jogot a nyáron, Kairóban sorra kerülő világbajnokságra. Nem csak a mostani ob-ezüst miatt, de nagyon pozitívan tekintek az előttem lévő időszak elé.

 

Vívás: két dobogó

A felnőtt ob-val egy időben rendezték meg a kerekesszékes vívó magyar bajnokságot is. A diósgyőri Gergely István férfi tőrben a 2., míg párbajtőrben a 3. helyet szerezte meg. Előbbiben kilencen, utóbbiban nyolcan vetélkedtek.

 

(A borítóképen: Nagy Kinga (jobbra) nagyon izgalmas döntőben maradt alul)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!