Hegedűs Rafael emlékverseny

2021.12.29. 12:00

Sakk: Hegedűs Rafaelre emlékeznek

Hét fordulós, FIDE értékszámszerző verseny zárja az évet Mezőkövesden.

Kolodzey Tamás

Fotó: Tóth Balázs

Másodszor rendezik a Hegedűs Rafael emlékversenyt a dél-borsodi kisvárosban. A Mezőkövesdi Sportegyesület korábbi sakkozójáról egy évvel ezelőtt emlékeztek meg hasonló módon. Idén négy napos, hét fordulós FIDE értékszámszerző versenyt tartanak a tiszteletére, amelyen harmincegy mezőkövesdi, valamit térségbeli sportoló vesz részt.

 

Tállai András, a verseny fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője a megnyitón kifejtette, hogy Hegedűs Rafael példakép lehet sportolóként és magánemberként is, hiszen több mint harminc éven keresztül játszott a Mezőkövesdi Sportegyesület színeiben, mindig az első, vagy a második táblán. Bízik abban, hogy ebből a december végi versenyből hagyomány lesz. Örömét fejezte ki, hogy régóta működik a sakk szakosztály, köszönhetően Póta Lajos szakosztályvezetőnek és a hozzá hasonló embereknek.

 

 

Gurály László András, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sakkszövetség elnöke elmondta, arra készülnek, hogy megyei szinten központilag szervezik meg az iskolai sakkoktatást. A Chess in the School programot jövőre indítják be, felvették a kapcsolatot az önkormányzatokkal, akikkel több éves szerződéseket kötöttek. Térségenként erős oktatók foglalkoznak majd a gyerekekkel. Szeretnék biztosítani a megyei csapatok utánpótlását. Hozzátette, a Hegedűs Rafael emlékverseny díjazásában is részt vesznek, különdíjat ajánlottak fel a legjobb megyei játékosnak.

 

Galkó Tibor, a megyei szövetség főtitkára kifejtette, a Chess in the City versenysorozatot is újraindították idén. Korábban sikeres volt a program, hiszen falvak és városok adtak helyet a versenyeknek, huszonnyolc tornát bonyolítottak le, a tiszaújvárosi pedig az ország második legnagyobb versenye volt a 265 résztvevőjével. A tervek szerint tavasszal folytatódik a versenysorozat, a településekkel már létrejöttek a megállapodások. Lesz verseny egyebek közt Edelényben, de az ifik számára Kazincbarcikán is. Hozzátette, idén egy osztállyal indult a megyei csapatbajnokság. A megyében a 16-ból négy sakk szakosztály szűnt meg az elmúlt időszakban.

 

(A borítóképen: A megnyitó ünnepség és az első forduló pillanatai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!