Helyi sport

2021.12.09. 13:00

Reneszánszát élő birkózás

Tegnap délután a DVTK Medicalban díjátadó ünnepséget tartottak a birkózók.

Kolodzey Tamás

Fotó: Kozma István

Fennállásának századik évfordulóját ünnepli a Magyar Birkózó Szövetség. Az elmúlt napok a szervezetről szóltak: bemutatták az MBSZ tevékenységéről készített filmet, amelyet megtekintett Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség, az UWW elnöke is.
 

Csodálatos világ 
 

Bacsa Péter szakmai alelnök elmondta, hogy a szövetség az egész évet a jubileumnak szentelte: még tavasszal a pandémia szorításában a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián szűk körű ünnepséget rendeztek, majd a Parlamentben Németh Szilárd, az országos szövetség államtitkár-elnöke méltatta a jubileumot, és megemlítette, hogy elkészült a 100 év szövetségben, a magyar birkózás csodálatos világa című historikus album, az MBSZ pedig centenáriumi arculatot és logót kapott, hivatalosan pedig visszatért az eredeti elnevezéséhez. 

– A száz év alkalmából tartott eseménysorozatból nem maradhatott ki Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye sem – mondta Deák-Bárdos Mihály, a helyi szövetség első embere. – Az MBSZ tisztségviselői és a sportág sztárjai mindenhová elmennek, ahol a klubokban és a szakosztályokban foglalkoznak a birkózással. Köszöntik és köszöntjük azokat a polgármestereket, testületi tagokat és szponzorokat, akik sokat tettek a műfaj támogatása, népszerűsítése, ezáltal fennmaradása és fejlődése érdekében. Természetesen nem feledkezünk el a hajdani és mai nagyságokról sem, hiszen ők a népes családunk nélkülözhetetlen alakjai.
 

Legendák jöttek 
 

Ennek jegyében szerdán este Miskolcon járt dr. Hegedűs Csaba, az MBSZ tiszteletbeli elnöke, a századik magyar olimpiai aranyérmes, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok és Lőrincz Viktor ötkarikás ezüstérmes, míg Repka Attila, az 1992-es, barcelonai játékok aranyérmese házigazdaként csatlakozott hozzájuk, a Medicalban megjelent továbbá dr. Kiss János miniszterelnöki biztos és Veres Pál, Miskolc polgármestere is. 

Hegedűs Csaba az őt jellemző magasztos szavakkal elárulta, hogy ha újrakezdhetné, megint a birkózást választaná, majd visszakanyarodott a spanyol földön tartott játékokhoz. Repka Attila csodálatos mozdulatsoráról beszélt, és az egykori diósgyőri sportolók dicső tetteit, aztán a Lőrincz testvéreket méltatta, végül kijelentette: a birkózás a reneszánszát éli. 

– Mindannyian szülők vagyunk, napról napra visszük és hozzuk a gyerekeinket, szervezzük a családunkat és a kicsik sportéletét – hangsúlyozta dr. Szinay Attila, a DVTK birkózószakosztályának elnöke, majd hozzátette: – Köszönjük az önkormányzatok segítségét, a klubok munkáját, és mindenkire számítunk a jövőben.
 

A filmek 
 

A kockákon felidézték Repka Attila barcelonai, Dugucsijev elleni győztes mérkőzését, amelyet a műfaj számtalan nagysága, vezetője és riportere ecsetelt. Nem maradt ki a sorból Tokió sem: következtek a Lőrincz testvérek, akik a díszasztalnál élték át a néhány hónappal ezelőtti pillanatokat. Tettüket varázslatnak nevezték, hiszen testvérpárként állhattak a dobogóra.
 

A jutalmazottak
 

Polyák Imre-díj: Repka Attila. 
A további díjazottak: ÉKR Mr. Tus Birkózó Iskola, Abaújszántó (Rusznyák József kétszeres olimpikon-edző, Horváth Béla vállalkozó), Abaújszántó önkormányzata (Sáfián Ádám polgármester), Szerencs Városi Sportegyesület (Illésy László edző, Novák László segédedző, Séllei László edző), Szerencs önkormányzata (Nyiri Tibor polgármester), Miskolci Sportiskola (Illyés Miklós ügyvezető), miskolci Téglagyári Baptista Sportegyesület (Horváth Gyula edző), Miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola (Molnárné Kertész Ildikó igazgató), Diósgyőri VTK (Jászkai Imre veterán világbajnok, dr. Szinay Attila szakosztályvezető, Sántha Gergely elnök), Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata (Veres Pál polgármester). 
 

(A borítóképen: Balról: Repka Attila, Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Hegedűs Csaba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!