Triatlon

2021.12.16. 09:00

Megtervezték, már Párizsért folytatják

A tiszaújvárosi triatlonos, Lehmann Csongor fejlődése hosszú évek óta töretlen.

Szűcs István

Fotó: Tommy Zaferes

Az utánpótlás-korcsoporttól idén világbajnoki címmel búcsúzó sportoló célkeresztjében már egyértelműen a 2024-es párizsi olimpia szerepel. A Tiszaújvárosi Triatlon Klub kiválósága, Lehmann Csongor ifjúsági korában Eb-ezüstérmes volt csapatban, majd a junioroknál egyéni világbajnoki aranyat, Eb-bronzot, mix-váltó Eb-aranyat harcolt ki. Az U23-as korosztályban – már elsőévesként – felállhatott a vb-dobogóra, melynek legfelső fokát idén, 22 évesen, Edmontonban hódította el.

 

Nagy elvárások 

 

– Az év elején leültünk és kitaláltuk édesapámmal, aki klubunk vezetőedzője, hogy mit szeretnénk elérni 2021-ben – kezdett bele értékelésébe a már a felnőtt elit mezőnyben is bemutatkozott Lehmann Csongor. – Nagy elvárásokat tűztünk ki a szezon előtt, és így utólag kijelenthetem, hogy sikerült ezeket megugranunk. Tíz hangsúlyos versenyem volt. Már az év elején három felnőtt Európa-kupán indultam, melyből kettőt megnyertem, ami újabb löketet adott a folytatáshoz. A június végi, Lisszabonban, az olimpiai mix-válogatón történt bukásom értelemszerűen nem vitt előre. Volt egy gondolatunk, a tokiói olimpiával kapcsolatban, de sajnos nem csak rajtam múltak a dolgok, egy jó adag szerencse is kellett volna ehhez. Nem jött össze. A bukás után újraterveztünk, mindent bevetettünk a gyors gyógyulás érdekében, és 2 hét múlva már Leedsben, a világ legjobbjai között versenyeztem. Ezt követően Livignóban, magaslati edzőtáborban készültünk a tiszaújvárosi felnőtt Európa-kupára. Ez a hazai verseny minden magyarnak fontos, de nekünk, helyieknek kiemelten az. Az edzőtáborból leérkezve magabiztosan tudtam versenyezni és nyerni, ami szintén egy jó előrejelzés volt. 

 

A tiszaújvárosi erőpróbát követően nem sok idő volt, mert pár nap múlva visszatértek az olaszországi edzőtáborba.

 

 – Livignóban folytatni tudtuk a minőségi felkészülést, majd bő egy héttel a világbajnokság előtt útra keltünk Kanadába. Edmontonban, a vb helyszínén 3 napos szobakarantén várt ránk, edzésre sem lehetett kimenni – mondta a Tiszaújvárosi TK triatlonosa. – A kerékpáros görgő és az úszófelkészülést segítő kiegészítők egyébként is az úti csomagunk részét képezik, ezúttal azonban édesapám bevállalta, hogy egy 30 kg-os futópadot is „elcipel” a szállodába. Ennek köszönhetően a három nap alatt sem szakadt meg a felkészülésem, mindhárom sportág mozgását tudtam gyakorolni. A karantén lejárta után már a szabadban folytattuk az utolsó simításokat. A vb-címért igazán meg kellett harcolnom, ami még inkább édesebbé teszi a győzelmet. Ezt követően sem álltunk le, és „örömködtünk”, mert két héttel később, Karlovy Varyban, az elitvilágkupán álltam rajthoz. Adott egy kis pluszt, hogy világbajnokként a többiek is komolyan számoltak velem. Tavaly ezen a nagyon kemény pályán a 9. helyet sikerült megszereznem, az idén itt is előreléptem, a dobogó harmadik fokára állhattam fel.

 

A csapat fontossága 

 

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a november már a pihenés és az alapozás kezdetének az időszaka volt. Volt-e ettől eltérés? – kérdeztük a sportolót. 

 

– A csehországi versenyt követően egy hetet pihentem itthon, majd elkezdtem a közvetlen felkészülést a november első hétvégéjén, Abu-Dzabiban megrendezendő világbajnoki szériaversenyre, melyen fontos pontokat lehetett gyűjteni – felelte Lehmann Csongor. – Közben – edzésből – megnyertem egy tradicionális olasz versenyt. Itthon már kellemetlen edzéskörülményekkel kellett szembenéznem, embert próbáló utolsó másfél hetem volt, ráadásul a klubtársaim már pihentek, így még inkább érezhettem a csapat fontosságát. Végül is a lendület kitartott a versenyig, ahol teher nélkül állhattam rajthoz. Nyilvánvaló volt, hogy ha csúcsformában érkezem, előrébb zárhatok a 18. helytől, de ezzel a közepesen jó menéssel is bizonyítottam, hogy nemcsak szerencséből megyek, hanem általában hozom, amit elvárok magamtól. Az Abu-Dzabiban megszerzett világranglistapontoknak is köszönhetően jövőre nem kell várólistáznom egyik versenyen sem. Ráadásul terepszemlének sem volt rossz ez az út, hiszen jövőre ott lesz a világbajnoki szériaverseny nagy döntője, melynek végén kiosztják a világbajnoki érmeket. Bár életkorom szerint még csak U23-as leszek, már az elitben szeretnék bizonyítani. 

 

Felvetettük a triatlonosnak a kérdést, hogy bár nagyon sok összetevője van a sikernek, az ő esetében végül is melyek voltak a legmeghatározóbb összetevők. 

 

– Ez a fantasztikus szezon nem sikerülhetett volna, ha nincs mellettem ez a szenzációs tiszaújvárosi sportolói csapat, akikkel majdhogynem „élettársi” viszonyban vagyunk, mert nemcsak az edzéseken, hanem baráti kapcsolatunkból adódóan szabadidőnkben is sok időt töltünk együtt – válaszolta Lehmann Csongor. – Nagy húzóerőt jelentünk egymásnak, ez leginkább vonatkozik a testvéremre, Bencére, akivel nap mint nap együtt sírunk és együtt nevetünk. Az edzői stáb – Fodor Ágnes, Balogh Bence, Lehmann Tibor, Filep Csaba – is óriási köszönetet érdemel, csakúgy, mint legnagyobb támogatóim, a családom, a klubom, Tiszaújváros önkormányzata és az E.ON.

 

Három hét 

 

Szóba hoztuk, hogy a szezon végére általában alábbhagy a lendület, és szükség van egy kis feltöltődésre. 

 

– Mi is elfáradunk év végére, így bizony nagyon hiányzott már némi kiengedés. Három hét pihenőm volt, múlt héten csöppentem vissza az edzésekbe, ami jóleső érzéssel töltött el. Januártól kezdjük a meleg égövi edzőtáborokat, melyekkel már a világbajnoki szériaversenyekre készülök. Minél több ilyen viadalon és persze világkupán is szeretnék részt venni, minél jobb formában, hogy az elitben is stabilan tudjak bizonyítani. A nagyon magas színvonalú francia Grand Prix versenyek is jól szolgálják majd a felkészülést. Minden arról fog szólni jövőre, hogy kész legyek az olimpiai kvalifikációra. 2022-től teljes gőzzel Párizsra fókuszálunk, hogy ott is olyan teljesítménnyel rukkolhassak elő, amit elvárok magamtól!

 

(A borítóképen: Lehmann Csongor kanadai befutója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában