Kosárlabda

2021.12.02. 10:30

A csoportelsőség csak presztízs

A már a 32 közé jutott DVTK a rangsorbeli helyezésen javíthatna egy szép győzelemmel.

Berecz Csaba

20211128 Szekszárd NB I. A csoport 9. forduló női kosárlabda mérkőzé Atomerőmű KSC Szekszárd - DVTK. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság Képen: Studer Ágnes (9), Milica Jovanović (35)

Forrás: MW

Fotó: Makovics Kornél

A női kosárlabda Európa-kupában, a csoportkör utolsó, vagyis 6. fordulójában, az F jelű kvartettben csütörtökön 18.00-tól Diósgyőrben a DVTK csapata a török Orman Genclik gárdáját fogadja. Az összecsapás a korábban tervezettnél egy fél órával hamarabb kezdődik, ugyanis a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség döntése értelmében azokban a csoportokban, amelyekben nem dőlt el a továbbjutás kérdése, illetve a helyezések sorrendje, ott egy időben kell kezdődniük a találkozóknak. Emiatt az F csoport másik összecsapásán is, a Nika Syktyvkar – Ludovika-FCSM találkozón közép-európai idő szerint 18 órakor indul útjára a labda.

A tétről

A DVTK számára a mostani meccsnek igazi tétje nincs, ugyanis a piros-fehérek az előző forduló eredményeinek alakulása miatt biztos továbbjutónak számítanak. Mert bár végezhetnek még a 3. helyen is – és biztos továbbjutást csak az első két hely megszerzése garantált a sorozat kezdete előtt –, de mivel a 12 kvartettből, a keleti és nyugati konferencia 6-6 csoportjából is bejut a legjobb 32 közé a 4-4 legjobb csoportharmadik, ha kikap a DVTK, és lecsúszik a 3. helyre, akkor is a legjobb négyben lesz a keleti konferencia csoportharmadikjainak rangsorában.

Amennyiben nyernek a piros-fehérek az Orman Genclik ellen, akár még a csoport élén is zárhatnak, abban az esetben, ha nagyobb különbségű lesz a sikerük annál, mint amennyivel Törökországban kikaptak (ott 8 pont volt a különbség a házigazdák javára). Az első hely megszerzésének tulajdonképpen csak presztízsértéke van, mert a 32 közé bejutó csapatokat nem összesorsolják, hanem a csoportküzdelmek során elért eredmények alapján rangsorba állítják, és ez alapján kapnak ellenfeleket (a rangsorban az 1. a 32. ellen meccsel, a 2. a 31., a 3 a 30. ellen, és így tovább). A DVTK egy győzelemmel, egy magabiztos, 12 pontos sikerrel az Ormant biztosan megelőzné ebben a rangsorban, és ezzel valószínűleg a továbbjutott csapatok mezőnyének első felébe kerülne. Ami annyiban jelentene előnyt, hogy a kuparendszerű csatákkal folytatódó Európa-kupában, december 15- én idegenben játszanának, és a visszavágón, december 22-én lennének házigazdák.

Csodálta

A diósgyőriek vasárnap az AKSC Szekszárd vendégeként játszottak bajnokit, és drámai körülmények között, egylabdás meccsen, az utolsó percben 1 pontos vereséget szenvedtek.

– Minden vereség fejbe kólintó, sajnos nem ez az első meccs az évadban, ami szoros hajrában nem a mi javunkra dőlt el, és ez egy picit demoralizáló – mondta Völgyi Péter, a DVTK női kosárlabdacsapatának sportszakmai igazgatója, aki a múlt héten menesztett Földi Attila exvezetőedzőtől vette át a csapat irányítását. – A vasárnapi meccs során a kispadról csodáltam a lányokat, hiszen azt vártam, hogy a Szekszárd előbb-utóbb felőröl bennünket. Azonban a csapat óriási szívvel, lelkesedéssel játszott, jó külső dobásokkal elbizonytalanították az ellenfelet. Látszott, hogy Milic nagyon hiányzott náluk, de nálunk Kányási és Hayes sem tudott pályára lépni, emiatt hétfős rotációval játszottunk. Végig elégedett voltam a hetek teljesítményével, sajnálatos, hogy a végén két bosszantó hiba becsúszott. A végére elfogytunk, két játékosunk is kipontozódott, és mezőnyposzton beszűkültek a lehetőségeink. Ha ez nincs, akkor nem így nézett volna ki a vége. Rettenetesen sajnálom, hogy nem sikerült nyernünk. A múlt héten 40 órát utaztunk, már az orosz Nika Syktyvkar ellen is minimális rotációval játszottunk. Nagy teher van a játékosokon, a továbbjutás ugyan már megvan az Ek-ban, de a csoportelsőség, a csoportkör mérlegének javítása nagyon sokat jelentene, és ehhez sokat hozzá tudna tenni az az energia, amelyet a szurkolóktól, a lelátóról kaphatunk.

Picit fura

Völgyi Péter a legutóbbi hiányzókról szólva azt mondta, hogy Hayes ugyan kedden, betegsége után, illetve ennek a végén edzésszerelést húzott, de csak könnyített munkát tudott végezni. Kányási lehet, hogy pályára tud lépni sérülése után, a mostani meccsen, de Jovanovic sem százszázalékos, a légiós bedagadt bokával vállalta a játékot a Szekszárd ellen.

– Jovanovic tulajdonképpen végigsántikálta a szekszárdi meccset. Megy, megy, de nem azzal a lendülettel, amivel egészségesen. Az, hogy nincs teljesen rendben, védekezésben és támadásban is látszott a játékán. Mérlegelni, egyensúlyozni kell, hogy ki az, akit lehet, kell játszatni, és hogy mennyi ideig, és arra is tekintettel kell lenni, hogy vasárnap lesz még egy meccsünk, a Sopron elleni hazai bajnoki – mondta Völgyi Péter, aki arra a felvetésre, hogy az Orman Genclik ellen komplett csapattal reális győzelmi esélyeik lennének, így reagált: – Nem verhetetlen a török csapat. Picit fura kosárlabdát játszanak, egy belső emberre építik a támadásaikat, de ami előny az előrejátékukban, az hátrány a védekezésükben. Nekünk a támadások, az átmenetek gyorsaságán kell javítanunk. Van ebben már előrelépés, de még lehet ezen a téren fejlődni, illetve agresszív védekezésre lesz szükség ahhoz, hogy legyőzhessük a török együttest.


A női kosárlabda-Európa-kupa F csoportjának állása

1. Orman Genclik 5 4 1 397-354 9

2. Diósgyőri VTK 5 3 2 342-322 8

3. Nika Syktyvkar 5 2 3 380-375 7

4. Ludovika FCSM-Csata 5 1 4 301-369 6

(A borítóképen: Jovanovic (pirosban) dagadt bokával játszott vasárnap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!