súlyemelés

2021.11.09. 09:00

Reméli, hogy lesznek még címvédései is

Bojti Vilmos Marcell eddigi pályafutása során első alkalommal nyert felnőtt ob-t.

Molnár István

Forrás: KVSE

Három érmet szereztek a Kazincbarcikai VSE versenyzői az előző hét végén Tatán megrendezett felnőtt súlyemelő országos bajnokságon. A legfényesebb medált Bojti Vilmos Marcell gyűjtötte be, aki a férfiak 73 kilogrammos súlycsoportjában bizonyult a legjobbnak. Ugyanitt egy másik barcikai tárcsás is indult, Kusai Kristóf személyében, aki azonban – derékfájdalom miatt – lökésben nem tudott értékelhető gyakorlatot bemutatni, így kiesett a versenyből.

– Először nyertem felnőtt magyar bajnokságot, ami nagyon jó érzés... – kommentálta lapunknak sikerét Bojti Vilmos Marcell. – Korábban gyűjtöttem már több érmet, azonban győzni nem tudtam, ami az adott pillanatban elszomorított. Volt olyan, hogy nüanszon múlt, aztán olyan, hogy az én hibámból nem állhattam fel a dobogó legfelső fokára, tavaly például azért nem sikerült, mert nem jött össze az utolsó fogásom. Egy álmom teljesült ezzel az aranyéremmel, boldoggá tesz az a tudat, hogy végre megcsináltam. A sportban értékes minden helyezés, de még az olimpiával kapcsolatban is igaz, hogy leginkább azokat jegyzik meg az emberek, akik a legjobbak voltak, másodikat, harmadikat kevésbé.

A KVSE emelője hozzátette, arra számított, hogy lesz egy nagy ellenfele, Fenyő Dániel, azonban a rivális végül sérülés miatt nem tudott részt venni az ob-n. Előzetesen emiatt nagyobb kezdősúlyokat mondott be Bojti Vilmos Marcell, amikből ezen hír ismeretében visszavett, hogy biztosan meglegyen a legfényesebb érem.

– Szakításban stabilnak éreztem mindhárom fogást, a 105-öt, a 110-et és a 115- öt is – árulta el a 25 esztendős súlyemelő. – Lökésben megvolt a 135 kiló, aztán viszont elkapkodtam a 140-et. Pátrovics Géza bácsinak, a KVSE edzőjének mondtam, menjünk fel 145-re, ő visszakérdezett, hogy valóban így gondolom-e, mire rávágtam, hogy igen. Sikeresen be is mutattam. Azt sajnáltam, hogy Kristófnak ezúttal nem jött ki a lépés, mert ketten is lehettünk volna a dobogón...

Baranyai és Xiaojun

Bojti Vilmos Marcell jó pár dolgot elárult még: egyrészt azt, hogy a 73 kilóba nem kellett fogyasztania, nem éheztette magát, vélhetően emiatt is volt jobb a közérzete. Valamint az iskolában, ahová jár, elég sokat mozog – a Testnevelési Egyetem ötödéves hallgatója, testnevelő-gyógytestnevelő és egészségfejlesztő tanári szakon.

– Tizenöt éve, tízévesen kerültem le az edzőterembe Pátrovics Géza bácsihoz, az iskola miatt, pár éve kevesebbet tudok vele személyesen készülni, azonban az edzésterveket tőle kapom – vallotta be a barcikai születésű emelő. – A fővárosi tanulmányok miatt a BKV Előre termébe járok, köszönöm ezt a lehetőséget. Vannak-e olyan emelők, akiknek a technikáját, eredményeit példaértékűnek tartom? A hazai versenyzők közül a 2008-as pekingi olimpiai induló Baranyai Jánosét, örülök, hogy személyesen is ismerhetem. A külföldiek közül a most már 81 kilogrammos Lu Xiaojunt kedvelem.

Bojti Vilmos Marcell reméli, nem a hét végi volt az utolsó felnőtt magyar bajnoki aranyérme, bízik a címvédésekben, illetve megjegyezte, hogy az európai szinthez a súlycsoportjában 300 kilós összetett vagy ahhoz közeli eredmény szükséges.


A tények

A megyei érintettségű súlycsoportok végeredménye:

73 kg (6): 1. Bojti Vilmos Marcell (Kazincbarcikai VSE, edző: Pátrovics Géza) 260 (115, 145), 2. Varga Martin Csongor (ZTE SK) 226 (98, 128), 3. Kajáry Tibor (Baranyai SE Tata) 225 (102, 123).

102 kg (6): 1. Lucz Levente (Oroszlányi Városi SEE, edző: Likerecz Attila) 299 (134, 165), 2. Beleznai Gábor (MAFC) 277 (124, 153), 3. Czeglédi Balázs (Kazincbarcikai VSE) 270 (125, 145).

+109 kg (3): 1. Nagy Péter (Szegedi Lelkesedés SK, edző: Oláh Imre) 372 (167, 205), 2. Holló Szilárd (Kazincbarcikai VSE) 355 (155, 200), 3. Ruzsányi Dávid (BKV Előre SC) 239 (105, 134).

(A borítóképen: Bojti Vilmos Marcell a dobogó tetején)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!