Cselgáncs

2021.11.06. 16:30

Özbas Szofi bronzérmes, Kriza Anna kiesett

Özbas Szofi bronzérmet szerzett, Szegedi Dániel és Kármán Andrea az ötödik helyen végzett a budapesti Ludovika Arénában megrendezett U23-as Európa-bajnokság egyéni küzdelmeinek első napján.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Kilenc magyar versenyzőért szoríthattunk a budapesti U23-as Európa-bajnokság első versenynapján. A Ludovika Aréna judós tatamiján nem mindenkinek kezdődött úgy a kontinensbajnokság, ahogyan szerette volna, de a koronavírus-járvány ellenére nagyon erős és népes mezőny érkezett Magyarországra (harmincnyolc ország 299 judósa került fel a sorsolási tabellákra, köztük tizenhét magyar sportoló), esetenként bravúrra lett volna szükség a továbbjutáshoz.

A miskolci lány kikapott

Az 52 kilogrammban a tizennyolc esztendős Kriza Annának (Miskolci VSC) nem sikerült, a három évvel idősebb, korábbi ifjúsági világbajnok német Ballhaus jutott tovább a legjobb nyolc közé. Annához hasonlóan járt a mi ifjúsági világbajnoknőnk, Mamira Luca (Toto Sport), aki a 48 kilogrammban négy évvel idősebb riválisával, a már a felnőttek között is Európa-bajnoki ezüstérmes szerb Sztojadinovval csapott össze, rutinos riválisát nem sikerült feltartóztatnia.

Tizenegy óra magasságában megszülettek az első győzelmeink is. Szeredás Botond (Nippon Sport JC) a 66 kilogrammban két szép akcióval idő előtt búcsúztatta örmény riválisát, az 57 kilós Kármán Andrea (UTE) pedig az utolsó pillanatokban csikarta ki a győzelmet izraeli ellenfelével szemben. Botond közel járt a továbbjutáshoz a későbbi aranyérmes román Bors ellen is, hiszen vazarival vezetést szerzett, de ellenfelének sikerült fordítania, így Szeredás Botond számára véget ért az Eb. Kármán Andrea viszont bravúrral folytatta, a felnőttek között is előkelő helyen rangsorolt, Grand Slam-bronzérmes szerb Perisics ellen a hosszabbításban sikerült vazarit dobnia, így bejutott a legjobb nyolc közé!

A végül a fináléig menetelő német Brannenberg túl nagy falatnak bizonyult, de Kármán Andi a vigaszágon javítani tudott, az olasz Pellitterit kiélezett küzdelemben vazarival győzte le. A huszonegy esztendős magyar judós így a bronzéremért léphetett tatamira, az ellenfele a franciák junior Eb-ezüstérmese, Ophelie Vellozzi volt.

Vellozzi kezdett jobban, a második percben vazaris előnybe került, az UTE sportolója minden erejét latba vetette, hogy az álláson változtatni tudjon, próbálkozásait azonban ezúttal nem kísérte siker, Vellozzi nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Kármán Andreát csak dicséret illeti egész napos harcos, csupa szív teljesítményéért, amelynek jutalma az U23-as Európa-bajnoki ötödik helyezés lett.

A 60 kilogrammban Vida András (Győri AC) vívott hosszabbításos meccset a holland Jaringgal, de intést csak a magyar versenyző kapott a meccs során, s ez döntőnek bizonyult. Ugyanebben a súlycsoportban a Grand Slam-ötödik Naji Dávid (Kaposvári JK) nem tudta megnehezíteni a francia bajnok Supervielle dolgát, így ebben a súlycsoportban számunkra véget értek a küzdelmek.

Sáfrány beteg lett

Szép győzelemmel mutatkozott be a 73 kilogrammos mezőnyben Szegedi Dániel, a Ceglédi VSE junior Eb-bronzérmese Sáfrány Péter – amint azt már honlapunkon megírtuk – betegsége miatt a tartalékok közül kapott lehetőséget, s élt is vele, finn ellenfelét győzte le ipponnal a tizenhat közé jutásért.

A nyolcaddöntő is jól alakult a ceglédi judoka szempontjából, kézben tartotta a párharcot, osztrák ellenfelét háromszor intették, legutóbb a hosszabbítás második percének elején. Szegedi Dániel bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a grúzok reménysége, a pazar formában küzdő Grand Slam-bronzérmes Mamiasvili várt rá.

A grúzt nem sikerült megakadályozni a továbbjutásban, de a vigaszágon elért szép győzelem azonnali gyógyírt jelentett: a francia Gibellit másfél perc alatt sikerült felülmúlni. Szegedi Dániel a bronzéremért léphetett tatamira az Európa-bajnokságon, a junior Eb-ezüstérmes orosz Ahmarov ellen. Az újabb bravúr nem sikerült, az oroszé lett a medál, de a ceglédi fiatal egész napos teljesítménye így is rendkívüli, csak néhány napja tudta meg, hogy be kell ugrania, s főbb szerepet követelt magánk, ötödik lett az U23-as Európa-bajnokságon.

A női 52 kilogrammban Gyertyás Róza (Koroncó-Tutti) képviselte a színeinket, aki leszorítással veszített az orosz Jefimovával szemben, s már nem kapott javítási lehetőséget.

A mieink közül ezen a napon Özbas Szofi mutatkozott be legutóbb, a Békés Megyei Kano Judo SE tokiói olimpikonja, felnőtt világbajnoki hetedik helyezettünk aranypontos csatával kezdett, a szlovén Ludvikot végül vazarival sikerült legyőznie.

Nagy lökést adott számára ez a siker, a folytatás mégis rémálom szerűen alakult, a junior Eb-ezüstérmes német Winzig ugyanis sikerrel fogott be egy fojtást, Szofi el is veszítette az eszméletét. Nem a továbbjutásért aggódtunk ezekben a pillanatokban, de szerencsére a negyeddöntő elvesztésénél nem történt komolyabb baj.

Szofi vállalta a folytatást, s a vigaszágon egy szép gánccsal, majd leszorítással le is győzte ukrán ellenfelét, így a délutáni programban a bronzéremért léphetett tatamira. Özbas Szofi ellenfele a bronzmérkőzésen az oroszok Asian Open-győztese, Dali Liluasvili volt, aki korábban egy nemzetközi tornán mérte össze az erejét a magyar fiatallal, 2019-ben Lignanóban orosz győztest hirdettek a meccs után. A kocka most megfordult, a mérkőzés végig magyar kézben volt, egy kontra akcióval sikerült vazaris előnyt kicsikarni, majd rögtön utána leszorítással meglett a győzelem, s ezzel együtt az U23-as Európa-bajnoki bronzérem is. Szofinak nagyon kellett ez a siker, ezen a napon szinte szó szerint a padlóról felállva küzdötte el magát a dobogóig!

– Azt gondolom, most már sokkal nagyobb hangsúly van számomra azon, hogy egy-egy ilyen versennyel járó procedúrát, amennyire csak lehet, élvezzem. A nap végén, hogy ezt az orosz lányt eldobhattam, s hogy elég jó ideje most először felállhattam a dobogóra, ez minden fájdalomért kárpótol. Amennyire tudtam, a fájdalaival és az örömeivel együtt, ezt a versenyt nagyon élveztem – nyilatkozta immár az éremmel a nyakában Özbas Szofi.

Szabó Tünde beszélt

Az U23-as Európa-bajnokság ünnepélyes megnyitó ünnepségén dobos-táncos bemutatót láthatott a közönség a Ludovika Arénában, majd dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára köszöntötte az esemény résztvevőit és nézőit.

– Egy újabb igazán nívós nemzetközi sportviadal rajtol ma el, itt Budapesten – az pedig, hogy ez az egyik legnépszerűbb olimpiai sportág korosztályos versenye, különleges üzenetet hordoz – fogalmazott az államtitkár asszony. – Magyarország ugyanis az elmúlt négy év alatt két világbajnokságot is megrendezett, de a hazai szövetség nem elégedett meg ennyivel, és elvállalta az U23-as kontinensviadalt – ezt három éven belül másodszorra. Úgy gondolom, a szervező bizottság ezzel újfent hitet tett amellett, hogy mennyire fontosak a jövő generáció versenyzői.

Ez a különleges elkötelezettség rendkívül örvendetes és tiszteletre méltó, mint ahogy az is, hogy az Európai Judo Szövetség úgy döntött, mindenképpen lehetőséget biztosít a fiatalok számára, még a világjárvány árnyékában is.

– Nagyon hálásak vagyunk érte és büszkék vagyunk rá, hogy három éven belül másodszor sikerült elnyernünk az utánpótlás egyik legfontosabb eseményének rendezési jogát. Bízom benne, hogy ezzel a eseménnyel az európai szövetségnek is tudunk segíteni a hosszú, két esztendős olimpiai kvalifikációs ciklus rajtja előtt. Biztos vagyok benne, hogy az indulók között vannak olyanok, akik Párizsban majd az olimpiai dobogóra is felállhatnak – mondta dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, aki köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, amely lehetővé teszi, hogy a sportág újabb világversenyét vendégül láthatjuk.

Végezetül Szergej Szolovejcsik, az Európai Judo Szövetség elnöke mondott köszönetet Magyarországnak a judosport érdekében biztosított újabb lehetőségért, majd ünnepélyesen megnyitotta az U23-as Európa-bajnokságot.

Czerlau Jennifer is küzd

Szombaton, az Európa-bajnokság második versenynapján nyolc magyar sportoló lép tatamira. A belépés – védettségi igazolvánnyal – ingyenes, maszk viselése azonban kötelező. Tatamira lép a női 70 kg-ban Czerlau Jennifer, a Miskolci VSC tagja.


Eredmények

Férfiak

60 kg (27 induló)

1. Mailk Karmov (orosz)

2. Biagio D’Angelo (olasz)

3. Mihrac Akkus (török)

3. Vache Adamyan (osztrák)

5. Yehonatan Veksler (izraeli)

5. Konsztantyin Szimeonidisz (orosz)

7. Alessandro Aramu (olasz)

7. Jaume Bernabeu Rico (spanyol)

66 kg (27 induló)

1. Lucian Bors Dumitrescu (román)

2. Radu Izvoreanu (moldovai)

3. Iszmail Misirov (orosz)

3. Giorgi Tutasvili (grúz)

5. Orlando Cazorla (francia)

5. Amit Bobovich (izraeli)

7. Severin Edmeier (német)

7. Freddy Waizenegger (svájci)

73 kg (36 induló)

1. Armen Agajan (orosz)

2. Aleko Mamiasvili (grúz)

3. Adil Osmanov (moldovai)

3. Hamzat Ahmarov (orosz)

5. Szegedi Déániel (Ceglédi VSE)

5. Jegor Trukan (fehérorosz)

7. Enzo Gibelli (francia)

7. Bayram Kandemir (francia)

Nők

48 kg (16 induló)

1. Andrea Sztojadinov (szerb)

2. Ramila Aliyeva (azeri)

3. Amy Platten (brit)

3. Mireia Lapuerta Comas (spanyol)

5. Alina Szergejeva (orosz)

5. Sarah Ischt (német)

7. Raquel Brito (portugál)

7. Tamar Malca (izraeli)

52 kg (21 induló)

1. Ana Viktorija Puljiz (szlovén)

2. Mascha Ballhaus (német)

3. Nagyezsda Petrovics (szerb)

3. Martina Castagnola (olasz)

5. Fiona Vanbiesbroeck (belga)

5. Marina Castello Diez (spanyol)

7. Karina Jefimova (orosz)

7. Naomi van Krevel (holland)

57 KG (21 induló)

1. Seija Ballhaus (német)

2. Nora Bannenberg (német)

3. Ophelie Vellozzi (francia)

3. Flaka Loxha (koszovói)

5. Kármán Andrea (UTE)

5. Hasret Bozkurt (török)

7. Silvia Pellitteri (olasz)

7. Anastasija Sokirjanska (lett)

Krina Azza (Miskolci VSC) helyezetlen

63 kg (23 induló)

1. Angelika Szymanska (lengyel)

2. Annabelle Winzig (német)

3. Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE)

3. Anasztaszija Antipina (ukrán)

5. Anja Obradovics (szerb)

5. Dali Liluasvili (orosz)

7. Marija Bulasevics (ukrán)

7. Zarja Tavcar (szlovén)


A magyarok eredményei

Férfiak

60 kg, 1. forduló: Vida András–Emiel Jaring (holland) aranyponttal, intéssel 0–10; Naji Dávid–Gabin Supervielle (francia) 0–10

66 kg, 1. forduló: Szeredás Botond–Sztyopa Darbinyan (örmény) 10–0. 2. forduló: Szeredás Botond–Lucian Bors Dumitrescu (román) 0–10

73 kg, 1. forduló: Szegedi Dániel erőnyerő. 2. forduló: Szegedi Dániel–Valteri Olin (finn) 10–0. 3. forduló: Szegedi Dániel–Matthias Czizsek (osztrák) aranyponttal, intéssel 10–0. Negyeddöntő: Szegedi Dániel–Aleko Mamiasvili (grúz) 0–10. A vigaszágon: Szegedi Dániel–Enzo Gibelli (francia) 10–0. A 3. helyért: Szegedi Dániel–Hamzat Ahmarov (orosz) 0–7

Nők

48 kg, 1. forduló: Mamira Luca–Andrea Sztojadinov (szerb) 0–10

52 kg, 1. forduló: Gyertyás Róza erőnyerő. 2. forduló: Gyertyás Róza–Karina Jefimova (orosz) 0–10

57 kg, 1. forduló: Kriza Anna–Seija Ballhaus (német) 0–10; Kármán Andrea–Maya Leopold (izraeli) 7–0. 2. forduló: Kármán Andrea–Marica Perisics (szerb) aranyponttal 7–0. Negyeddöntő: Kármán Andrea–Nora Bannenberg (német) 0–10. A vigaszágon: Kármán Andrea–Silvia Pellitteri (olasz) 7–0. A 3. helyért: Kármán Andrea–Ophelie Vellozzi (francia) 0–7

63 kg, 1. forduló: Özbas Szofi erőnyerő. 2. forduló: Özbas Szofi–Lia Ludvik (szlovén) aranyponttal 7–0. Negyeddöntő: Özbas Szofi–Annabelle Winzig (német) 0–10. A vigaszágon: Özbas Szofi–Marija Bulasevics (ukrán) 10–0. A 3. helyért: Özbas Szofi–Dali Liluasvili (orosz) 10–0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!